Про ситуацію з радіаційною обстановкою у Києві та поблизу дослідницького ядерного реактора, про проблеми та здобутки у науці розповів Володимир Миколайович Павлович, завідувач відділу теорії ядерних реакторів Інституту ядерних досліджень НАН України, доктор фізико-математичних наук, професор.

За його словами, експерименти на реакторі та циклотроні проводяться, але нечасто. Це дорогі речі, тому кожна година роботи того ж циклотрона і того ж реактора коштує великих грошей.

"На утримання циклотрона і реактора дають невеликі гроші з державного бюджету, але їх не вистачає для розробки нових приладів та пристроїв. Насправді ці установки могли б окупатися", - говорить професор.

Володимир Миколайович зазначає, що коли реактор включається, з нейтронними фільтрами ведуться дослідницькі роботи. Хоча їх можна довести і до практичного застосування. Проводяться також дослідження структури рідин і твердих тіл за допомогою розсіювання теплових нейтронів.

Читайте також: Київ замело снігом (фоторепортаж)

Популярні новини зараз
Українців закликали не відкладати на завтра: можна подати заяву на пенсію за лічені хвилини Чому в СРСР будували 5- та 9-поверхівки - ви навіть не здогадуєтеся, у чому "секрет" Травень буде дуже важким для українців, але 2 знакам Зодіаку пощастить: хто ці щасливчики Як відмовитися від отримання повістки, щоб вам за це нічого не було
Показати ще

В інституті є також декілька груп теоретиків, які працюють над проблемами ядерної фізики, радіаційної фізики, фізики реакторів і ядерної енергетики, фізики плазми та термоядерної енергетики.