Кількість в'язнів сягнула позначки в 400 осіб

Якщо днями в МЗС України повідомили про те, що Росія в Криму "в'яже" тисячі українців до армії і активно розчищає ядерні сховища, то сьогодні масштабний SOS-сигнал до світової спільноти направили і парламентарі. Сталося це в ході пленарного засідання Верховної Ради, що стартувало сьогодні о 10:00. Причиною звернення стали масові катування і репресії, які наразі застосовуються в Криму. Подробиці дізнавалися Знай.ua.

Крим, військові - фото Слово і Діло
Крим, військові - фото Слово і Діло

Нестерпні катування і ув'язнення – таких історій сотні

До офіційної промови долучилися представники одразу кількох політичних сил, представлених в Парламенті: "Голос", "Слуга Народу", "ЄС", "За майбутнє" та ін.

"6 липня так званий суд в окупованому Сімферополі продовжив арешт Владислава Єсипенка – це ще півроку катувань та життя у нелюдських умовах позаштатного журналіста радіо "Свобода", який 10 березня працював на акції до Дня народження Т.Г.Шевченка. Після неї його затримали ФСБ-шники", - зазначає заступник Керівника Постійної делегації у Парламентській асамблеї Ради Європи Рустем Умєров.

Владислава Єсипенка звинувачують у роботі на спецслужби України та зберіганні вибухового пристрою.

Популярні новини зараз
ПриватБанк без розбору блокує платежі українців: покупки перетворилися на "лотерею" Реформи і прозорість: експерт розповів, чого вимагають США від України за свою допомогу Астролог назвав точну дату закінчення війни – надії на 2024 рік були марними Українцям вказали на два обов'язкові платежі, які не можна ігнорувати
Показати ще

Владислав Єсипенко - фото Детектор медіа
Владислав Єсипенко - фото Детектор медіа

Проте, жахлива історія цього журналіста, за словами спікера, не єдина – нині їх рахування іде на сотні.

"Майже місяць до нього не пускали адвокатів. Катували, щоб вибити зізнання. Повалили на підлогу, надягли на вуха дроти з петлями і пустили струм. "Біль був нестерпний. На мої крики ніхто не звертав уваги" – про це Владислав пише у своїх листах. На жаль, таких історій сьогодні сотні в Криму", - повідомляє нардеп Рустем Умєров.

Нардепи - скріншот
Нардепи - скріншот

Понад 400 політв'язнів: за репост публікації чи прапор - за ґрати

За словами нардепів, серед приводів для ув'язнення наразі є не тільки зйомка на телефон чи прапор, а навіть вислови українською мовою та репост патріотичної публікації.

"За одним і тим же сценарієм Росія вже 8-й рік кидає за ґрати кожного, хто не приймає її режим. Кримськотатарський прапор, зйомка на відео, на телефон, репост публікації, українська мова – не знаєш, що може стати злочином для окупаційної влади", - відзначає Секретар Комітету з питань прав людини, деокупації та реінтеграції тимчасово окупованих територій у Донецькій, Луганській областях та АР Крим, м. Севастополя, національних меншин і міжнаціональних відносин Рустем Умєров.

Нарощування російських військ у Криму, фото: Telegram
Нарощування російських військ у Криму, фото: Telegram

Як підкреслив спікер, сьогодні понад 100 громадян України незаконно ув'язнені за політичними мотивами в Росії та окупованому Криму. Ще майже 300 заручників незаконно утримуються на території ОРДЛО.

Рустем Умєров - фото з Фейсбук
Рустем Умєров - фото з Фейсбук

"Цим виступом я закликаю світову спільноту сприяти визволенню українських громадян – журналістів з Криму і кожного з переліку політв'язня. Ми також працюємо над законопроектом про політичних в'язнів в рамках "Кримської платформи" – щоб інтеграція і повернення до звичного життя для цих людей були максимально комфортними. Крим – це Україна!", - звернувся з трибуни Рустем Умєров.

Нагадаємо, що довгоочікуваний Саміт "Кримської платформи" за участі інших країн відбудеться на території України вже 23 серпня.

Еміне Джапарова - фото Всеукраїнського Форуму "Україна 30. Міжнародна політика"
Еміне Джапарова - фото Всеукраїнського Форуму "Україна 30. Міжнародна політика"

Тож про подальший розвиток подій читайте на порталі Знай.ua.

Також Знай.ua писав, що Зеленський звернувся із важливою заявою: запуск плану повернення Криму і мега-пастка над Україною.