У неділю, 2 вересня, за народним календарем відзначається свято Самойлів день. Також православні віряни в цей день шанують біблійного пророка Самуїла, або Шмуеля (тобто «почутого богом»). Наші предки вважали пророка Самуїла заступником сильної статі і говорили: «Самойло-пророк сам молить Бога про мужика».

Самойлів день: історія життя пророка Самуїла

Пророк Самуїл

З церковних переказів відомо, що Самуїл народився в найважчий для ізраїльтян час, і йому судилося навернути свій народ на шлях істинний.

Вся справа в тому, що на той час при слабкому первосвященику Іллі моральне розкладання ізраїльтян досягло критичної точки. Результатом розбещеності, духовної та фізичної немочі стала поразка від філістимлян, які завоювали найбільшу християнську святиню — Ковчег Заповіту.

Однак майбутній пророк Самуїл, скликавши одноплемінників на урочисте покаяння, зумів надихнути їх на вигнання філістимлян. Після цього народ почав відроджуватися з руїн. Відзначається, що величезне значення в цьому зіграли організовані Самуїлом «пророчі сонми», завданням яких було освічувати людей, а також пробуджувати в них щирий патріотизм.

Популярні новини зараз
Відвикайте від опалення: українців просять зробити це до вимкнення, щоб не постраждати Українцям готують тарифний удар після опалювального сезону Переказ з картки на картку будуть жорстко контролювати: як можуть заблокувати картку Олена Зеленська здивувала українців своїми ногами, але пояснила, чому так сталося
Показати ще

Так, пророк мудро правив народом як верховний суддя, але коли він став старий, люди, злякавшись повернення анархії, стали просити його призначити правителя над ними. Таким чином, вони відкинули Царя небесного і забажали царя земного. І тоді Бог звелів Самуїлу зробити так, як просять люди, але попередив, що їх чекають нещастя, причина яких – звичайна жадібність і жорстокість земних правителів.

Після цього видіння пророк застерігав ізраїльтян і просив, щоб вони відмовилися від свого рішення, але ті були непохитні. Самуїл призначив царем Саула, але ще при його житті таємно помазав на царство іншого — Давида, оскільки перший правитель розчарував його.

Самойлів день: традиції свята

У народі пророк Самуїл вважався покровителем чоловіків, тому і Самойлів день ставав свого роду чоловічим святом: дочки подавали з ранку батькові сімейства нову сорочку, дружини накривали святковий стіл, щоб господар у хорошому і ситому настрої приймався за важливі справи.

Крім того, в цей день наші пращури просили у пророка Самуїла гарної погоди для осінніх робіт. Адже часу для них залишалося зовсім мало, так як зима неминуче наближалася.

На Самуїла в лісах вже з'являлися перші зимові опеньки, та діти з кошиками йшли за цими грибами на весь день. Традиційно в цей свято слов'яни готували смажені гриби з картоплею.