У понеділок, 3 вересня, відзначається знаменне ведичне свято – Шрі Крішна Джанмаштамі (Krishna Janmashtami) – День явлення Крішни. Цей день дуже широко святкується в Індії і є всенародним, навіть незважаючи на віросповідання.

День явлення Крішни 2018: історія свята

Дата свята плаваюча і кожен рік обчислюється по місячному календарю, щоб мільярди людей змогли відзначити Джанмаштамі і так здобути нову надію.

Крішна представляє абсолютне значення життя, яке знаходиться в основі світобудови за межами всього. Веди вважають Шрі Крішну Верховною особистістю бога, причиною всіх причин. Один із перекладів мовою санскриту означає «Всеприваблюючий».

Шрі Крішна

В'ясадів, мудрець просвітленого бачення і найбільший з істориків давнини, свідчив зростання неправедності в родинах тих, хто правив людьми близько 5 тис. років тому. Саме тоді прийшов Крішна, щоб нагадати людині про справжні цінності життя і способу життя. Він відновив той безпосередній контакт з трансцендентним Буттям, яке єдине може дати повноту кожного аспекту життя. Таке вчення вічної Істини, дане Крішною Арджуні в Бхагавад Гіті.

Популярні новини зараз
ПриватБанк без розбору блокує платежі українців: покупки перетворилися на "лотерею" Залишився тиждень: українці ризикують пропустити важливу процедуру Українців поставили у жорсткі рамки: почнуть обмежувати Українцям вказали на два обов'язкові платежі, які не можна ігнорувати
Показати ще

Крішна з'явився в Аштамі (8-й місячний день), коли Чандра (Місяць) була спадною. Коли настав час Його народження, всі планети зайняли найсприятливіше становище. У цей момент всюди встановилася сприятлива атмосфера миру і процвітання. В небі видно були сприятливі знаки, а на землі людей запанувало щастя.

Крішна, хоча і є джерелом матеріального творіння, Він ніколи не стикається з матерією і є в своєму первісному духовному тілі, що складається з вічності, знання і блаженства.

День явлення Кришни 2018: традиції свята

В цей день всі віддані Крішні - вайшнави, сповнені радості й безупинно співають кіртани (співи) і бхаджани Божествам Крішни в храмах по всьому світу.

Вайшнави співають кіртан

Вважається, що якщо загадати в цей день бажання, навіть мирське, воно неодмінно дійде до вух самого іменинника і обов'язково збудеться. Можливо, тому Джанмаштамі в Індії зустрічають всі, незалежно від віросповідання: і кришнаїти, та шиваїти, і навіть християни з мусульманами.

Людський потік спрямовується в храми, щоб запропонувати божеству Крішні різні подарунки: солодощі, фрукти, квіти, світильники, пахощі, пісні, танці. Божество Крішни у вівтарі брахмани омивають джерельною водою, йогуртом, молоком, фруктовими соками і медом.