Щорічно 10 вересня відзначається народне свято Анна і Сава Скиртники (за старим стилем – 28 серпня). При цьому православний світ в цей день вшановує пам'ять двох святих — праведної Анни Пророчиці і преподобного Сави Крипецького.

Анна і Сава Скиртники 10 вересня: головні заборони свята

У народі Анну і Саву назвали Скиртниками, тому що в день їх пам'яті зазвичай закінчувалися жнива хлібів. Так, в ці дні селяни починали складати снопи в кладушки і скирти, адже наближався час затяжних осінніх дощів, і потрібно було вберегти врожай від погодної негоди. «Червоно поле снопами, а тік — скиртами», — говорили в народі.

У той же час завершували озимий посів пшениці, прибирали коноплю і збирали яблука. З приводу конопель була така приказка: «Якщо не прибереш коноплі до Івана пісного (11 вересня), то весь піст просидиш без масла».

В цей день, після того, як весь урожай опинявся в сховищах, селяни славили зібраний урожай. При цьому хвалити зібраний хліб було не можна. Люди боялися наврочити плоди своїх багатомісячних праць. Вважалося, що якщо хтось почне хвалитися урожаєм ще до того, як він повністю буде прибраний у сховища, то залишиться без хліба: зерно згниє ще в скиртах або ж його після згризуть миші.

Популярні новини зараз
Дощі, грози і навіть заморозки: шашлик на Великдень доведеться відкласти, синоптики попередили про негоду Чергуватимуть представники ТЦК: де українцям тепер можуть вручити повістку Гречку, соняшникову олію та борошно будемо купувати за новими цінами: скільки доведеться викласти Як відмовитися від отримання повістки, щоб вам за це нічого не було
Показати ще

Але зате після повного прибирання снопів з полів селяни починали укладати договори з купцями на продаж свого хліба. В цей день, крім усього іншого, відкривалися великі народні ярмарки, на яких починали продавати нещодавно зібраний урожай, а також одяг і хатнє начиння.

Свататися в цей день було категорично заборонено. Вважалося, що поява нареченого чи його близьких родичів у будинку батьків нареченої принесе в майбутньому горе і неблагополуччя молодій сім'ї.

Ще на Анну і Саву наші предки згадували прикмети про березу: якщо вони починали вкриватись жовтим листям з верхівки, то весна наступного року має настати рання і дружна, а якщо знизу, то весна буде пізньою і затяжною. Але при цьому пожовтіння листя спочатку на верхівці дерева передвіщало сувору морозну зиму, знизу – м'яку зиму, а якщо береза жовтіла рівномірно, то зима буде звичайна, з морозами і відлигами.