Покрова Пресвятої Богородиці щорічно відзначається 14 жовтня. Ні для кого не секрет, що це дуже важливе торжество. По-перше це один з двунадесятих свят - 12 найголовніших церковних свят в році, а мало того, Покрова - останнє таке торжество в році.

Та й крім цього, з 2014-го року 14-го жовтня в Україні ще одне дуже важливий свято - День захисника. Воно було встановлене спеціально на цю дату, адже за легендою Покрова захистила людей від ворогів, які хотіла захопити Константинополь.

Зовсім не дивно, що в релігійне свято є певні заборони, адже віруючі люди бояться зробити щось не так в важливе торжество. Тому далі ми напишемо для вас все найголовніші заборони в Покрову Пресвятої Богородиці, щоб ви знали, що не можна робити в свято.

Заборони в Покрова

Заборон в Покрову не так то й багато, але всі вони досить суворі і обов'язкові. Звичайно, говорити про якесь конкретне покарання, якщо ви їх порушите, ми не можемо. Але хіба захоче віруюча людина гнівити Святих в таке свято.

Популярні новини зараз
Червень принесе не лише тепло, а й гроші: хто отримає нову пенсію Що насправді роблять контролери з вашими лічильниками: чого боятися, а чого не варто Українцям вказали на два обов'язкові платежі, які не можна ігнорувати Дніпровська дівчина-хатико повернулася, але тепер вона нападає на людей
Показати ще

Богослужіння в Покрову
Богослужіння в Покрову

По-перше, звичайно, хороша новина для ледачих: мало того, що Покрова через те, що це ще й День захисника України, вихідний день, так ще й роботи по дому робити заборонено: прати, прибирати, мити підлогу, прасувати , а тим більше шити і в'язати категорично заборонено. День краще провести в колі сім'ї, а в першій половині дня обов'язково сходити до церкви і потрапити на святкову літургію. Вони будуть у всіх Храмах.

Звичайно, на Покрову не можна ні з ким лаятися, лихословити, навіть голос підвищувати. Це свято вважається дуже світлим, тому ви повинні постаратися провести його в максимально гарному настрої і радувати всіх інших. Особливо ваших близьких людей.

До речі, причина такого правила для нас залишилася загадкою, але вважається, що на важливі теми в першій половині дня не може йтися, лише ввечері.

Ну і погані новини для незаміжніх дівчат. У цей день не можна відмовляти сватам. Прикмети говорять, що якщо вона це зробить, то три найближчі роки точно не знайде собі чоловіка. Хоча для когось це тільки в радість.

Немало пишуть про гадання на Покрову. Так, дійсно, в народі досить давно було прийнято ворожити на великі церковні свята. Вважалося, що саме в такі дні передбачити свою долю можна буде максимально точно. Можливо це і так, але це лише народні традиції, які ніяк не пов'язані з самою релігією, важливо розрізняти ці два поняття. Інформації, з приводу того, що на Покрову гадати категорично не можна ми не знайшли. Але якщо провести аналогію з іншими церковними урочистостями, то краще утриматися від цього заняття.

Адже в релігії ворожіння - це витівки темних сил і різної нечисті. Краще цим не займатися.

А також в Покрову Пресвятої Богородиці не можна позичати гроші і давати їх у борг відповідно. Вважається, що через це може припинитися дружба, або ж будь-які інші відносини. Тому краще потерпіти хоча б день.

Крім цього, якщо у вас все-таки є якісь невідкладні і дуже важливі справи, то їх потрібно виконувати максимально сумлінно і ні в якому разі не халтурити.

Покров Пресвятої Богородиці 2018
Покров Пресвятої Богородиці 2018

Але в будь-якому випадку просто варто пам'ятати про те, що Покроваа - це не день, коли чогось не можна. Це день, який потрібно присвятити вірі, Богу, собі, своїм близьким, провести 24 години максимально добре. Постарайтеся сходити до церкви, поставити свічки, помолитися, попросити захисту для себе і своїх близьких.

А далі ми все-таки розповімо вам, що потрібно зробити в Покрова Пресвятої Богородиці. Так, навіть такі правила є.

Що потрібно зробити в Покрова Пресвятої Богородиці

Так, в принципі тут, все досить очевидно і не потрібно бути дуже вже віруючим, щоб розуміти, що в таке свято в першу чергу потрібно помолитися Богородиці. Вважається, що після цього, вона буде захищати вас цілий рік, до наступного такого свята.

Крім цього, звичайно ж треба піти в храм і потрапити там на святкове богослужіння. Після цього поставити свічку біля ікони Божої Матері і помолитися за всю свою сім'ю, попросити щоб вона оберігала її.

Також будуть досить непогані новини для незаміжніх дівчат. Вважається, що в цей день можна піти до церкви, поставити свічку Діві Марії і попросити про швидке заміжжя і щасливого сімейного життя. Для цього потрібно вимовити спеціальну молитву, її вам допоможуть знайти в будь-якому храмі.

На Покрову також прийнято готувати млинці та оладки, вважається, що ними можна задобрити домовика. Але так, як ви вже зрозуміли, це народна традиція, яка ніякого відношення до релігії не має.

Весілля на Покрову
Весілля на Покрову

У народній свідомості Покрова Пресвятої Богородиці з'єдналася і з першим сніговим покривом землі: вважається, що сніг, який випав на Покровау, володіє особливою силою. Якщо вмитися ним - то примножиш красу, збережеш молодість.

Крім цього потрібно постаратися знайти час, що порадувати дарами бідних людей і сиріт. Це точно не буде зайвим.

Так само, в давнині люди палили в печі гілки плодових дерев. По-перше, вважалося, що це принесе хороший урожай на наступний рік, а по-друге, люди думали, що дим з цього полум'я облагородить житло і захистить його від злих сил. Так, ми розуміємо, що мало у кого зараз є в будинку піч, але ці гілочки можна палити в невеликій кількості і просто в тарілці.

А крім цього була досить сумнівна традиція, але вже дуже цікава. Незаміжні дівчата вважали, що якщо дуже і дуже добре повеселитися на Покрову, то можна знайти собі хорошого жениха. Звичайно, з ранку до цього потрібно помолитися самої Богородиці.

Листівка на Покрову Пресвятої Богородиці
Листівка на Покрову Пресвятої Богородиці

Дівчата в давності дуже сильно чекали сніг на Покрову. Хоча випадав він не часто. Все тому, що за народними прикметами, якщо вмитися снігом з ранку, то це подарує вам красу і продовжить молодість. Звичайно, ви розумієте, що живучи у великому місті, вмивання снігом швидше подарують вам чималі проблеми зі шкірою. Тому, якщо ви все таки зумієте вибратися за місто і зловите пару сніжинок на руку, то чому б і не вмитися.

Сімейні пари, які не мали дітей, в таке свято ходили до церкви і просили про дитину. Люди щиро вірили, що Богородиця почує їх і допоможе.

Мабуть, це все, тепер ви точно знаєте, як провести 14 жовтня. І точно не зробите нічого з забороненого в це свято.