В унікальній колекції Музею Вінсента Ван Гога в Амстердамі протягом десятків років зберігалися не тільки творіння і автопортрети відомого художника, але і його фотографія – одна із двох збережених у світі. Виявилося, що на ній зображений не 13-річний Вінсент, а його 15-річний брат Тео.

Про це музей повідомив на своєму офіційному сайті. Дослідження проводили працівники музею спільно зі сценаристом і журналістом Івом Вассером, який займався організацією виставки Ван Гога в місті Боринаж, Бельгія, у 2015 році. У цьому містечку художник деякий час жив у юності.

Фотографія була представлена світу в 1957 році дослідником і біографом художника Марком Едо Тральбо. Знімок потрапив в амстердамський музей з підписом Портрет Ван Гога (приблизно 1866 рік). Він публікувався в різних монографіях, журналах, книгах і каталогах в різних країнах світу. Хлопець на фото дуже сильно схожий на 19-річного Вінсента з другого знімка, тому ніхто не сумнівався, що це саме він.

Популярні новини зараз
Українці можуть залишитися без опалення та гарячої води: комунальники попередили про ризики Життя стане солодшим без цукру: в Україні супермаркети оновили ціни на сіль, майонез та кетчуп Астролог побачив у травні "лихо" для України На школи тепер чекають масові перевірки: батьки домоглися свого
Показати ще

У 2014 році в голландському телевізійному шоу ведучі після проведеного дослідження припустили, що на фотографії може бути зображений інша людина. Знімок вирішили відправити на експертизу. Фахівці Інституту інформатики Університету Амстердама досліджували копії всіх відомих портретів Вінсента і його брата і визначили, що на фотографії дійсно зображений Тео Ван Гог.

Це говорить про те, що у світі залишилася лише одна фотографія Вінсента Ван Гога.

Аксель Рюгер, директор амстердамського музею, повідомив:

"Це відкриття допомогло позбутися ілюзій про особу на фотографії. В результаті ми отримали щось унікальне – портрет Тео".

Обидві фотографії раніше зберігаються в голландському музеї.

Портал "Знай.uа" вже писав про шедеври Ван Гога з дивовижною долею

А також про те, скільки картин художник продав за життя

Нагадаємо: спеціальний пакет готелю Pulitzer Amsterdam дозволить наблизитися до творчості Ван Гога