Якщо у вас виникає ряд запитань щодо сенсу купання в ополонці, але ви не знаєте відповідей, ми вам допоможемо! Дізнайтеся, звідки пішла ця традиція і що потрібно робити перед купанням? Якого числа можна занурюватися в ополонку, коли це краще робити: 18 cічня ввечері чи вранці 19 січня? Який головний принцип очищення для християнина в цей день? Чи очищає пірнання людину від гріхів? Читайте, в чому користь купання і все найцікавіше про сформовані в Україні церковні традиції щодо купання в ополонках у хрещенські морози.

Історія виникнення купання в ополонці

Якщо ви вирішили зануритися на Водохреща в холодній ополонці, але не знаєте, як правильно все зробити для купання, вам на допомогу прийде ця стаття. Тут максимально докладно описано, якою має бути підготовка і чому занурюються в святі джерела чи річки в січні, коли на вулиці хрещенські морози.

Чи варто думати, що в ополонці обов'язково варто купатися, чи що це якийсь специфічний обряд? Виявляється, зовсім ні! Сформована традиція купатися нікого не очистить від гріхів. «Тоді навіщо все це потрібно?» - запитаєте ви.

За словами представників церкви, про Хрещення Господнє не варто думати, як про купання в хрещенські морози. Починати очищати свої гріховні помисли потрібно в благодатне свято Богоявлення 18-го січня. Йти до церкви на службу, читати молитви, поститися, прощати інших, забувати минулі образи та просити вибачення у тих, кого образили ви.

Частинки свяченої води всюди. Адже з Хрещенням Господа вода освячується всюди. І її крапельки багато разів піднімалася в небеса, а потім поверталися на землю. Водохресний звичай занурюватися в ополонці з'явився давно. Але це зовсім не церковна традиція.

Популярні новини зараз
Якщо на гривню більше – субсидію не отримаєте. Який дохід повинен бути для пільги Фруктів не наїмося: який дефіцит чекає Україну На ТЦК чекає колапс: терміни поставили в глухий кут Які електроприлади "тягнуть" найбільше - зараз це дуже важливо знати
Показати ще

Для здоров'я, звичайно, корисно занурюватися. Але не варто думати, що це ваш шанс очиститися. Деякі вживають навіть спиртне, щоб показати свою молодецьку завзятість. Але в свято Богоявлення Господь робити цього категорично не можна. Господь дарує нам достаток освяченої води. І починається очищення з вас самих - із вашого покаяння.

Ось чому не варто прожогом кидатися до ополонки. І думати, що це найкращий час для того, щоб скинути з себе гріховний тягар. Скупатися і потім хвалитися в соцмережах, викладаючи свої фото про скоєний «подвиг» абсолютно не важливо. Найголовніше і найважливе в день Богоявлення - долучитися до Божої благодаті.

Ставлення до купання в Україні різне. Одні вважають, що це - екстрим. Інші називають традицією, треті - єрессю. Як би там не було, але в купанні в ополонці не варто бачити очищення душі та тіла. Це відбувається тільки завдяки покаянню і за допомогою таємної сповіді.

Молитва - ось що важливо в хрещенські дні. Потрібно налагодити спілкування з Богом. Адже багато людей, які занурюються в ополонці на Водохреща, навіть не вірять в Бога, не ходять до церкви або відвідують її вкрай рідко, що вже казати про читання молитов...

Купання у крижаній ополонці: небезпечне чи безпечне для здоров'я?

У народі кажуть, що якщо зануритися в ополонку з головою, то будеш здоровий цілий рік. Але все це відносно. Контраст температур викликає якусь ейфорію. Людина відчуває прилив сил, енергії та щастя.

Занурення в ополонці корисне й безпечне для здоров'я, якщо починати із загартовування. У моржів міцний імунітет. Не захворіє і той, хто загартовується. Деякі люди купаються на Водохреща в ополонці, підтримуючи ритуал солідарності з предками.

Особливо від купання можуть постраждати діти. Думати, що якщо дитина захворіла, і хворий занурившись у ополонці одужає, в жодному разі не варто! Насправді така процедура не лише для дітей, а й для дорослих - дуже великий стрес для організму. Набагато краще піти до церкви, почитати молитву і поставити свічку за здравіє.

Дата Хрещення для багатьох - це всього лише веселе свято, коли пірнають, тим самим нібито очищаючись. Але ж насправді все абсолютно не так. У дійності після занурення люди відмінно проводять час: ситно їдять і добряче випивають. Починаються галасливі гуляння біля річки. Для кожного року встановлені свої місця, де можна зануритися в ополонці, після чого розгульно провести час.

У Києві та інших містах країни встановлюють намети з міцними напоями і різними стравами. У місцях масового скупчення людей біля ополонки можна весело провести час. Але це проти правил церкви, адже на Водохресний Святвечір 18 січня вдень треба поститися. А ввечері починати трапезу з ковтка свяченої води. Після чого варто вжити голодну кутю. А потім можна трапезувати в тихому родинному колі, але виключно пісними стравами без алкоголю.

Пост, молитва, сповідь і причастя входять до числа основних діянь для очищення душі грішника. Святою водою можна омити обличчя, але не бездумно, а з чистими помислами. Ми, звичайно ж, нікого не відмовляємо від пірнання в ополонці. І нічого проти цього не маємо.

Просто перше золоте правило на Богоявлення і Хрещення - це молитви і покаяння. А тим, хто хоче вийти здоровими з ополонки, хочемо порадити не пити спиртне, не палити. Із хтивими думками до ополонки краще зовсім не підходити - небезпечно для здоров'я.

Народні звичаї та церковні правила - різні поняття. Пам'ятайте, що лізти в крижану воду в хрещенські морози церква нікого не примушує. Просто радить робити це обережно і з чистим помислами.

Так що ж важливо для налагодження спілкування з Христом? І яку дату варто вибрати для занурення, якщо ви вірите в церкву?

Коли варто занурюватися в ополонці: 18 чи 19 січня?

Якщо ви в цьому році здійснюєте водохресне купання, думаючи про Бога в Хрещення, - це форма залучення до благодаті Духа Святого. Велике православне свято не повинно проходити з вереском і криками біля ополонки.

Купання в ній - зовсім не забава. І якщо вже ви вирішили зануритися, тоді перш за все варто знати, що Хрещення - велике православне свято, тому що в цей день Іоанн хрестив у Йордані самого Господа Ісуса Христа.

Хреститель прийшов до річки, щоб здійснити обряд очищення людей. 30-річний Ісус попросив хрестити його. Після скоєного обряду хрещення небеса розкрилися, і на Ісуса у вигляді голуба зійшов Дух Святий. Після цього пролунали слова Господа, який сказав, що Ісус - його син.

Ось так і з'явилася людям Свята трійця: Бог Син - Ісус, Святий Дух - голуб і Бог - його голос, що прозвучав. І найголовніше в надвечір'я Богоявлення 18 січня і на Водохреще вранці 19 січня - бути в церкві на службі.

Дуже важливо змити з себе всі гріхи, які накопичилися за рік. Змити, означає, очистити душу молитвами і покаянням. Адже минають дні за днями. І кожен день ми грішимо: когось засуджуємо або ображаємо, пишаємося собою, заздримо комусь, переїдаємо, перебуваючи в рабстві у власного шлунка, займаємося хтивістю, проявляємо свій гнів, лінуємося і є жадібніми до грошей та збагачення.

Ось чому так важливо в ці дні сповідатися, причаститися, випити ковток свяченої води, постить із ранку до вечора 18-го числа. Освячену воду добре згодом пити з ранку натщесерце, читаючи молитву.

Якщо ви зважилися занурюватися в ополонці, то належним чином налаштуйтеся на Бога, підіть до церкви, помоліться і усвідомте суть свята. Можете зробити це в зазначені терміни: 18-го у ніч, починаючи опівночі, або 19-го з ранку. Тільки купіль не очистить ваші душі. Джерело води в ці дні взагалі не має значення. Вважається, що на Водохреща освячується вся вода.

Для тих, хто буде занурюватися, потрібно зробити це триразово - пірнути з головою. І перед кожним зануренням промовити, перехрестившись: «Во ім'я Отця, і Сина, і Святого Духа». Віра в Бога додасть тілесного і душевного здоров'я.

І все-таки люди глибоко віруючі вважають, що занурення - це язичницькі забобони. Пам'ятайте: ополонка не відпустить ваші гріхи. Це може зробити тільки священик. А для цього важливо поститися, читати молитву, після чого прийняти таїнство покаяння.

Купання в ополонці не має нічого спільного із церковним вченням. Не пропустіть головну суть свята Хрещення Господня! Часом у пошуках гострих відчуттів ми забуваємо про те, що свята вода дає нам духовну та фізичну силу. Підготуйте шлях для Господа в серцях своїх! Покайтеся і очистіться від гріхів!

Прийшовши з церкви додому, окропіть святою водою всі кути в домі за годинниковою стрілкою хрестоподібно, починаючи від вхідних дверей. Вважається, що дивовижною цілющою силою володіє вода, набрана опівночі 18-го січня. Вона захистить від нечисті та всіляких злих сил. Зберігати святу воду потрібно поруч із іконами.

І пам'ятайте, що найголовніша заборона в кожній оселі на Водохреща: ніяких сварок і лайок! Хоча б ці два дні викорініть всю злість. Нехай для негативної енергії не буде місця у вашому домі!