Всього в році є величезна кількість найрізноманітніших релігійних свят. Практично кожен день ми відзначаємо день якогось святого, або щось подібне. Але Стрітення Господнє - це трохи інший випадок. Воно належить до числа двунадесятих - 12 найважливіших урочистостей в році, нарівні з Різдвом і Хрещенням.

Дата Стрітення неперехідна, тобто ми відзначаємо його щороку 15 лютого. Події, які стали приводом для цього торжества вважаються моментом, коли розділили Старий і Новий Завіт, а людство зустрілося зі Спасителем.

Стрітення Господнє
Стрітення Господнє

Тому ми вирішили розповісти вам трохи більше про Стрітення, щоб ви знали найважливіші традиції торжества, його історію та найрізноманітніші повір'я, і ​​прикмети.

Як з'явилося Стрітення - історія виникнення

По одному з законів в той час, кожне немовля на 40-й день його життя повинні принести в Храм. Так і зробили Марія з Йосипом. Вони зібралися і вирушили в Єрусалимський храм, де їх чекав старець Симеон.

Популярні новини зараз
Залишився тиждень: українці ризикують пропустити важливу процедуру Астролог назвав точну дату закінчення війни – надії на 2024 рік були марними Фруктів не наїмося: який дефіцит чекає Україну Українцям доступна нова грошова допомога: хто отримає понад 10 тисяч гривень
Показати ще

До речі, про нього теж варто розповісти трохи докладніше. Вважається, що йому було обіцяно, що за життя він точно побачить Месію і того, хто врятує людство. Тому, якщо вірити повір'ям, Симеону на момент зустрічі з Ісусом було близько 360-и років.

Взявши немовля на руки, він практично відразу зрозумів, що перед ним Месія і повідомив про це його батькам.

І саме цей момент в релігії вважають зустріччю Бога і людства. Саме цією подією і розділені Старий і Новий заповіти.

Стрітення Господнє
Стрітення Господнє

Короткий переказ історії цього свята допоможе вам трохи краще зрозуміти всі традиції Стрітення, тепер переходимо безпосередньо до них.

Традиції Стрітення

Тут немає нічого несподіваного, але краще нагадати найважливіші, щоб ви точно знали, що в цей день потрібно зробити.

У кожному храмі в цей день буде проходити святкове богослужіння. Саме його потрібно обов'язково відвідати і помолитися. Люди просили здоров'я, благополуччя і вважають, що Бог обов'язково їх почує.

До речі, не можна забувати про те, що свічки в цей день отримують дуже велику силу. Але принести їх потрібно обов'язково після служби в храмі. Вони будуть служити оберегом вам майже цілий рік. Але щоб оберіг цей "включити" потрібно обов'язково принести свічки додому, підпалити і помолитися. Якщо ви не знаєте жодної молитви для такого випадку, то ми і тут вам допоможемо:

Радуйся, благодатна Богородице Діво, бо з Тебе засяяло Сонце правди, Христос Бог наш, просвіщає знаходиться в темряві. Радій і ти, старець праведний, що прийняв у обійми Визволителя душ наших, що дарує нам воскресіння.

Стрітення Господнє
Стрітення Господнє

Так само, в цей Стрітення ви можете отримати ще один оберіг і теж на цілий наступний рік. Це лише вода і за нею не потрібно ходити навіть в храм. Вважається, що вода з бурульок в цей день отримує властивості не гірше, ніж на Водохреще. Потрібно лише взяти лід і принести додому, щоб він розтанув. А після цього зберігати таку воду можна дуже і дуже довго.

Заборони цього свята свідчать, що ні в якому разі не можна працювати. Так, це хороші новини для ледачих. Але ось після Стрітення починався час усіх домашній і хазяйських турбот. Люди вірили, що в 15 лютого зустрічалися зима і весна і після цього вже пора готуватися до теплої пори року.

А ввечері, перед сном, бажано вимовити молитву, щоб попросити у бога здоров'я, удачі і благословення. Вважається, що він обов'язково почує вас і допоможе.

А тепер давайте трохи поговоримо про прикмети і повір'я Стрітення.

Стрітення: прикмети, повір'я та ворожіння

Важливо розуміти, що вони не мають абсолютно ніякого відношення до християнства і самої релігії. Можна навіть сказати, що релігія їх зневажає, адже це лише народні вірування. Але, судячи з того, як довго вони збереглися, люди дійсно в таке вірять.

  • якщо в ніч на Стрітення небо чисте, яблука і груші добре вродить
  • якщо на Стрітення почнеться відлига, весна буде пізньою
  • сильний вітер на Стрітення - погана прикмета для посівів
  • ясна і тиха погода на Стрітення - до теплої і м'якою весни

Як ми вже говорили, свічки в цей день мають величезну силу. Називають їх громичинами. Тому люди, як тільки приходили додому запалювали свічку запалювали відразу, коли приходили з церкви - "щоби весняна повінь не пошкодила посівам і щоб мороз дерев не побив". А протягом року зберігали такі свічки в кутку.

Стрітення Господнє
Стрітення Господнє

Громична свічка, за повір'ям, має особливу силу, бо оберігають будинок від природних стихій, страшних негараздів, а сім'ю - від "злого ока" і хвороб

Ну і, звичайно, яка дівчина не хотіла б дізнатися ім'я свого майбутнього чоловіка, або скільки у неї буде дітей та інші аспекти свого особистого життя. Саме тому в народі є стільки варіантів для самих різних ворожінь. Але вважається, що в Стрітення працює лише одне з них і дізнатися ім'я судженого ви не зможете, але дещо все-таки дізнатися вийде.

Ви зможете дізнатися, хто перша вийде заміж з компанії. Раніше дівчата в цей день з самого ранку пекли пампушки із здобного тіста. А після заходу вони зустрічалися з ними в одному з будинків, ставили свої пампушки на стіл і запускали голодного собаку. Далі все дуже просто - чию пампушку першою вкусить собака, та і перша вийде заміж.

Тепер, дізнавшись історію, традиції, прикмети і всі інші аспекти Стрітення Господнього, ви розумієте наскільки це важливе торжество.