Усі батьки бажають своїй дитині тільки добра, проте інколи це набуває вкрай збочених форм. Вбивши собі в голову, що їхнє дитя талановитіше за інших і бажаючи розвинути в ньому геній, деякі батьки буквально знущаються над своїми дітьми, не залишаючи їм право на особистий простір, а іноді і караючи фізично за недостатню старанність. Ці люди досягли успіху, але якою ціною? Фізичні і психологічні каліцтва залишилися з ними на все життя. Ви точно знаєте їх імена, але чи знаєте ви, через що їм довелося пройти? Міркує Ліліт Мазікіна.

Карл Брюллов: оглух від ударів, але став знаменитим художником

Карл був сином французького художника Поля Брюлло, який зробив кар'єру в Росії, і його дружини-німкені Марії Шредер. Геній сина помітив рано. Почав вчити уму розуму. Сина він рано вранці піднімав мало не стусанами з ліжка; поки хлопчик не справлявся з ранковим уроком, йому не давали їсти; нарешті, Поль просто дубасив Карла за кожну помилку в техніці малюнка або живописі. Від одного з ударів Карл наполовину оглух: лопнула барабанна перетинка.

Сестри Бронте: нічого гарного, нічого дорогого, нічого смачного


Батько класичних англійських письменниць Енн, Емілі і Шарлотти Бронте, пастор ірландського походження, був дуже суворим вихователем. Його могла б урівноважити любляча мати, але вона померла від хвороби, коли дівчатка були ще малечею. Пастор Бронте стежив за тим, щоб жодна зайва ніжність або пишність не псувала душі дівчаток. Раз у одної з дівчат черевики промокли; оскільки більше однієї пари на людину пастор не купував, тітці довелося дістати з шафи подарунок родичів, такі ж дитячі черевички, але красиво прикрашені. Просто щоб дівчинці було в чому ходити, поки сохнуть свої. Побачивши цю іграшку гордині, пастор негайно знищив «надто розкішне» взуття.

Популярні новини зараз
Платіжки за травень не порадують: постачальник газу підвищив тариф Українським водіям загрожує чималий штраф: через що можна залишитись без грошей у воєнний час Попрощаєтесь зі своїм житлом? Що станеться з ухилянтами у новому законі про мобілізацію Пенсіонерам приготували пристойну надбавку, але дадуть не кожному: хтось може надіятись
Показати ще

Антон Чехов: мат і зуботичини



Антон Павлович все життя бліднув, розповідаючи деякі факти про своє дитинство. Його батько, Павло Єгорович, тримав бакалійну крамницю. Він виховував дітей суворо і, мабуть, за своїм поданням, всебічно. Від них батько вимагав встигати в гімназії, ввечері — на роботі в крамниці, на вихідних — у церковному хорі. Вдома змушували молитися за справи родини та здоров'я батьків довго. Щоб діти встигали, використовувалося два простих методу: побої і образи матом. Те, що Антона в школі б'ють лінійкою і ставлять в кут на коліна, батькові подобалося: дисциплінують. Недосипання (з таким-то навантаженням) позначалося на кмітливості синів, але Павло Єгорович все тими ж матом і зуботичинами з цим справлявся.

Карл Ларссон: сонячний будинок, темне горище

Співак легендарного Сонячного Будинку дизайнера інтер'єру Карін Ларссон, не менш легендарний Карл Улоф Ларссон, її чоловік, мало міг доброго сказати про своє дитинство. Його батько багато пив і при будь-якому зручному випадку розпускав руки. Матері одного разу довелося буквально втікати від нього і жебракувати, микаючись по багатосімейних квартирах, в яких Карл день за днем спостерігав все ті ж сцени насильства, тільки тепер у сусідів.

Любіть своїх дітей! Адже генія можна, і набагато ймовірніше, виростити в люблячій сім'ї. І навіть якщо дитя не демонструє ніяких особливих задатків, це не повинно відштовхувати вас. Не кожен в цьому світі народжений для великих справ, але абсолютно точно, кожен прийшов сюди для щастя.

Тим часом з Лувру вкрали найдорожчу картину на Землі.