Чистий четвер – один з найважливіших днів Страсного тижня, тобто шести днів перед Великоднем. Свою назву свято отримало через те, що з давніх часів у цей день було прийнято купатися, прибирати своє житло, тим самим позбавляючись від гріхів і негативної енергії. Розповідаємо про забобони, прикмети та повір'я цього дня.

Чистий четвер: історія свята

Згідно біблійної історії, за три дні до своєї смерті Христос скликав своїх учнів на так звану Таємну вечерю. У своїх проповідях Ісус постійно твердив, що людина повинна вести смиренний образ життя і ділити з ближнім хліб з вином, що і зробив Спаситель.

Однак саме в той день Ісус сказав своїм апостолам, що найближчим часом хтось із них зрадить свого вчителя. Таким чином Христос передбачив зраду Іуди Іскаріота, який в ніч з четверга на п'ятницю продав Ісуса за 30 срібних монет.

Чистый четверг

Коли святкую Чистий четвер в 2019 році

На відміну від інших православних свят, Чистий четвер не має певної дати в календарі. Це так зване перехідне свято. Дата святкування безпосередньо пов'язана з Великим Великоднем. У 2019 Великдень випадає на 28 квітня, значить, Чистий четвер – на 25 квітня.

Популярні новини зараз
Боргів не обібратися, якщо забудете про це: українцям нагадали про важливу процедуру Замість відключення – щоденна пеня: комунальники попередили боржників Відвикайте від опалення: українців просять зробити це до вимкнення, щоб не постраждати Олена Зеленська здивувала українців своїми ногами, але пояснила, чому так сталося
Показати ще

Великдень
Великдень
Чистый четверг

Чистий четвер 2019: змови, звичаї і обряди

Купання

«Якщо хочеш весь рік бути здоровою, неодмінно, викупайся до сходу сонця». Так говорили древні люди і вірили, що вода в цей ранок набуває особливі цілющі якості. За допомогою цього особливого ритуалу тіло людини очищається від всіх негативів і хвороб.

Причастя і сповідь

Вважається, щоб закріпити ефект очищення, після купання потрібно йти до церкви на сповідь і причастя. Однак пам'ятайте, що причащатися, згідно з церковними правилами, можуть тільки той, хто поститься.

Прибирання

У Чистий четвер потрібно ретельно прибирати свій будинок. За віруваннями, прибирання допомагає людині знайти давно загублені і необхідні в даний момент речі. За правилами, ви повинні без жалю позбутися старих речей, які давно не використовуєте. Тим самим, піде і негативна енергія, вроки і псування, які накопичилися у вашому домі. А їх місце займуть нові, позитивні емоції.

Чистый четверг

Грошова магія

З давніх-давен вважається, що якщо перерахувати всі свої грошові заощадження три рази, то протягом наступного року їх кількість буде тільки збільшуватися. Ритуал потрібно проводити в різний час доби – на світанку, опівдні і після заходу сонця. Дуже важливо робити це потай від усіх, навіть від своїх домочадців. Тільки тоді від обряду буде пуття.

З давніх-давен люди роблять особливий ритуал, який залучає гроші і достаток в будинок. Отже, для цього потрібно взяти жменю дріб'язку, покласти її в відро з водою, а після цієї водою вимити всі вікна і двері. При цьому потрібно говорити такі слова: «Грошики, живете – не перекладати, ростіть-розмножуйтесь, ворогу не діставайтесь!».

Захист

У Чистий четвер покладіть на всю ніч в посудину з водою жменю срібних прикрас, а вранці в п'ятницю помийте обличчя. Такий ритуал захистить вас від зглазу на весь наступний рік.

Четвергова сіль

Приготувати такий оберіг можна тільки один раз в році, а саме в Чистий четвер. Сіль захистить вас від поганої енергії, а також стане помічником у всіх починаннях.

Чистый четверг

Отже, ось рецепт захисної солі: візьміть кухонну сіль, змішайте зі житнім борошном, суміш покладіть на розпечену сковороду і смажте, поки не отримаєте коричневий відтінок. При цьому потрібно читати молитву. Суміш покладіть в мішечок з натуральної тканини.

Правильний розпорядок

У Чистий четвер потрібно виконувати всі справи неспішно і поступово. Так, заборонено готувати великодні паски, якщо в будинку безлад. Розплануйте свій день – спочатку душ, потім прибирання, а потім приготування святкових страв. І пам'ятайте, що всі справи потрібно робити з чистим розумом і добрими помислами.

Важливо пам'ятати, що всі справи по дому обов'язково потрібно закінчити в четвер. Якщо такої можливості не надалося, то продовжувати прибирання в п'ятницю і інші дні Страсного тижня категорично заборонено. Також заборона стосується і веселощів, гулянь і ворожіння.

Великдень
Великдень
Чистый четверг

Чистий четвер: традиції і забобони

  1. Постарайтеся всі роботи по дому закінчити в Чистий четвер, щоб інші дні витратити на молитву і роздуми про життя.
  2. Існує прикмета, що в цей день заборонено що-небудь давати в борг. Таким чином можна віддати своє здоров'я та удачу.
  3. Люди вірять, що якщо не прибрати свій будинок в Чистий четвер, то і весь рік доведеться жити в бруді і сварках.
  4. Щоб зняти порчу з себе або члена сім'ї, вранці в Чистий четвер помийте обличчя, примовляючи: «Змиваю все, що напустили, тіло і душа більше не мається, все Чистим четвергом забирається».
  5. Якщо дівчина скоріше хоче вийти заміж, то потрібно умити обличчя, повторюючи такі слова: «Як для всіх гарний Четвер, так і я для всіх буду прекрасною».
  6. А щоб зберегти здоров'я і красу, залиште в посудині з водою жменю срібних прикрас. А пасхальним ранок помийте водою обличчя.
  7. Щоб дізнатися про своє майбутнє, вранці насамперед потрібно виглянути у вікно: якщо побачили собаку або дорослого чоловіка, то це на щастя і благополуччя, а якщо стареньку – чекай біди.

Народні прикмети на Чистий четвер

З давніх-давен вважається, якщо паска вийшла пухкої консистенції і не пропеченою, то весь рік буде важким і повним турбот. А якщо тісто піднялося, паска вийшла повітряною і смачною, то ніяких проблем найближчим часом у вашому житті не передбачається.

Вважається, що якщо в Чистий четвер буде погода сонячної, то сім'ю буде чекати тільки мир і благополуччя весь наступний рік. Крім того, хороша погода у цей день віщує теплу і м'яку весну. Ну а в разі дощової погоди – весна буде вітряною та пізньою.

Чистый четврег

Чистий четвер 2019: головні заборони

У цей день прийнято згадувати страждання, які довелося пережити Ісусові. Тому будь-які застілля і гуляння категорично заборонені.

Протягом всього Страсного тижня заборонено проводити ритуали хрещення і вінчання.

Категорично заборонено залишати безлад в своєму будинку. Інакше проведете весь наступний рік в бруді і сварках.

Після Чистого четверга заборонено займатися важкою працею до Великодня. Вважається, що таким чином можна образити пам'ять про Спасителя.

Люди вірять, що в воді після збирання накопичуються гріхи, тому краще її вилити в місце, де нічого не росте.

Приступати до приготування великодніх пасок заборонено, поки будинок не буде прибраний.

Хоча саме в четвер починається приготування страв до Великодня, пробувати їх не можна. Триває Великий піст.

У Чистий четвер заборонено давати в борг. В іншому випадку можна віддати щастя і здоров'я.

Під час всієї Страсного тижня заборонено займатися плотськими втіхами.

У Чистий четвер категорично забороняється сваритися і лихословити. Вважається, що вся негативна енергія повертається подвійною силою.