Загадок, пов'язаних з Всесвітнім потопом і Ноєвим ковчегом, існує чимало, а значить, є і величезний простір для версій, які дають їм пояснення. Про деякі разгадки написала на своїй сторінці в Facebook Тетяна Короткаяя.

Слідами Ноєвого ковчега

Прийнято вважати, що розповідь Біблії про Всесвітній потоп відображає якесь велике стихійне лихо, яке сталося на території Месопотамії. Уявлення про цю повінь як глобальної катастрофи всепланетного масштабу – не більше ніж гіпербола. Мовляв, зрозуміло, що для жителів цього регіону Месопотамія і була «всім світом». Спогади про катаклізм увійшли в «Епос про Гільгамеша», який нібито став прототипом біблійного тексту.

Універсальний міф

Проте досить заглянути в міфи і перекази різних народів, щоб переконатися в тому, що це не так. Ще Дж. Фрезер у своїй книзі «Фольклор у Старому Завіті» (1918 рік) показав, що міфи про потоп є у народів не тільки Близького Сходу, але й Європи, Центральної та Південно-Східної Азії, Полінезії, а також в індіанців Америки.

Всі вони будуються на основі одного і того ж сюжету: Бог (чи боги) вирішують знищити людство за його гріхи, але при цьому попереджає (попереджують) одну сім'ю праведника про майбутнє лихо, і та рятується в зробленому «за вказівкою зверху» кораблі або, якщо завгодно, ковчезі.
У часи Фрезера було відомо близько 100 таких оповідей, сьогодні це число перевищило 150, а їх географія воістину охоплює весь світ.
Сам універсальний характер цього міфу, що зустрічається у різних народів, розділених десятками тисяч кілометрів, мимоволі свідчить про те, що мова йде про якусь подію планетарного масштабу, що збереглася в історичній пам'яті людства.

Популярні новини зараз
Українців поставили у жорсткі рамки: почнуть обмежувати "Іди в Україну, ти, бл**ь, служи": розлючені українці накинулися на працівників паспортного столу в Польщі Червень принесе не лише тепло, а й гроші: хто отримає нову пенсію Перерахунок пенсій з 1 травня: чого чекати стареньким
Показати ще

Потоп змиває всі сліди

Все це мимоволі змушувало вчених висувати версії про те, які природні катаклізми стоять за цими міфами. У 1920-х роках відразу двом археологам – Леонарду Вуллі та Стефану Лангдону начебто вдалося знайти незаперечні докази правдивості біблійного оповідання. В ході відкриття В 1929 році біблійного Ура Вуллі виявив два давніх культурних шари, розділених між собою смугою мулу глибиною в 2,4 м. Ніякого іншого пояснення, крім того, що іл було завдано під час потопу, здавалося, немає.

Але ще за кілька місяців до Вуллі Лангдон виявив шар мулу завтовшки 1,5 метра між культурними шарами при розкопках стародавнього Кіша. При розкопках стародавньої Ніневії був виявлений шар мулу завтовшки 12 метрів.

Однак при датуванні шарів, розкопаних Вуллі та Лангдоном, з'ясувалося, що мова йде про два різних стихійних лиха, що відбулися, відповідно, приблизно в 3500 і 3000 роках до нашої ери. Таким чином, стало ясно, що насправді локальні потопи, під час яких дахи найвищих будинків опинялися на глибині кількох метрів під водою, в Межиріччі відбувалися досить часто.

На жаль, всі ці знахідки не задовольнили теологів. Хоча б тому, що біблійна хронологія однозначно відносить Всесвітній потоп до 2104 року до нашої ери. До того ж, відповідно до Біблії, рівень води під час потопу піднявся на 15 ліктів, тобто на 7,5 метра вище найвищих гір. Шар мулу заввишки 2,4 метра з цієї точки зору явно замалий.

У результаті сучасні теологи висунули версію, згідно з якою після біблійного Всесвітнього потопу взагалі не повинно було залишитися яких-небудь слідів існування людства, оскільки, як ми вже говорили, він не був звичайною повінню, що приносить з собою мул і супутні йому породи. Так як Біблія говорить про те, що «розверзлися усі джерела великої безодні, і вікна небесні», то мова, мабуть, йде про те, що проливні дощі в дні потопу супроводжувалися вулканічними виверженнями, сильними землетрусами, що піднімали температуру води. Цікаво, що індіанські перекази перегукуються з біблійними в тому, що води потопу були гарячими – індіанці стверджують, що вода в океані в ці дні перетворилася на окріп.

Все це мимоволі породжує питання: що ж являв собою Ноїв ковчег і яким чином у ньому вмістилися «всі тварини від усякої плоті по парі… Із птаства за родом його, і з худоби за родом її, і з усіх плазунів на землі за родом їх, з усіх по парі…»?

Як раніше повідомляв "Знай.uа", зв'язок прибульців і людей потряс світ.

Також "Знай.uа" писав про те, що ведучий новин виявився рептилоїдом.