У Великий Чистий четвер вода має особливі магічними властивостями. Вона вважається цілющою. У цій статті ми будемо відповідати на багато запитань, що цікавлять вас. Дізнайтеся, коли варто вмиватися, митися або купатися в цей день? Які слова говорити, вмиваючись? Чим можна займатися в цей день? Що можна робити по дому, а чого категорично не можна? Пам'ятайте: перед Великоднем необхідно дотримуватися певних правил. І якщо ви з ними не знайомі, дочитайте статтю до кінця, дізнавшись про всі прикмети та звичаї Чистого четверга.

Великий Чистий четвер 2019: що роблять у цей день, у який час купаються?

Попереду велике свято Пасхи. Для тих, хто дотримується Божих заповідей, буде правильно почати зустрічати Чистий четвер із покаяння та обмивання. Адже саме в четвер Ісус Христос перед розп'яттям і стражданнями омивав ноги своїм учням. Ось чому четвер називається Чистим.

Чистий четвер
Чистий четвер

У Церковній традиції суть Великого четверга пов'язують зі спогадами Таємної вечері, коли Христос встановив Святе Причастя. У 2019 дата Чистого четверга для християн - 25 квітня. У католиків - 18 квітня.

У православ'ї здавна прийнято починати магічний день святим умиванням. Вмиватися або купатися потрібно «в сріблі» з ранку до сходу сонця. Вода в цей день вважається цілющою всюди, починаючи з півночі. Навіть у квартирі або в будинку з-під звичайного крана тече вода, що володіє магічними властивостями.

Популярні новини зараз
Хто з українців залишиться без пільг у 2024 році За прострочені комунальні платіжки можуть забрати половину пенсії: як ще покарають боржників Переказ з картки на картку будуть жорстко контролювати: як можуть заблокувати картку Нова смертельна хвороба набирає обертів - "корона" допомогла їй обійти імунітет
Показати ще

Вмитися такою водою в Чистий четвер означає позбутися від усього поганого та негативного. У тому числі роздобути здоров'я. У народі є свої прикмети, звичаї та замовляння, характерні для Чистого четверга. Так, люди здавна вважають, що потрібно купатися з натільним хрестиком. Найкраще, звичайно ж, щоб це було срібло.

І взагалі: коли ви будете купатися в Чистий четвер, то обов'язково покладіть у воду срібло. У народі кажуть, що будь-яка дівчина чи жінка стане в такому випадку вродливішою. А хлопець або чоловік знайде хоробрість, мужність і силу волі.

Вмиваючись, можна додавати у воду сіль та промовляти при цьому: «Це - понеділок, це - вівторок, це - середа, а це - чиста вода. Омиваєш ти коріння та пряменья, вмий і мене, (ім'я). Водичка-водичка, змий із мене та з мого обличчя порчу: чоловічу, жіночу, дитячу, старечу, завидну, напущену, забери маяту, дай леготу».

Під час купання можна промовляти замовляння на зняття порчі й пристріту. Потрібно говорити наступні слова: «Змиваю із себе те, що на мене напустили, те, чим душа і тіло томиться, все чистим четвергом змиється».

Ще в народі є таке повір'я: в ніч перед Чистим четвергом потрібно залишити на підвіконні на вулиці мило. Найкраще, щоб на нього потрапляв місяць. Кажуть, що змиваючи із себе порчу та вроки магічною водою в Чистий четвер, завдяки обряду з милом, можна також позбутися від хвороб шкіри.

Чистий четвер
Чистий четвер

Як правило, протягом усього дня потрібно наводити порядок в домі: мити підлогу, витирати пил, робити прибирання, прати штори тощо. Прибирати в цей день можна з ранку. Вдень і ввечері також можна виконувати прибирання. А ось у Страсну п'ятницю прибирання та всі інші роботи заборонені.

Із Чистим четвергом православ'я пов'язує всі домашні та господарські справи. У цей день можна працювати, стригтися, підстригатися, мити машину тощо. А ось із приводу того, чи варто прибирати на кладовищі, існують розбіжності.

Церква пропонує у передвеликодній Чистий четвер відвідувати не кладовище, а церкву, де читаються молитви і очищаються душі живих. Вважається, що краще поставити в храмі свічки за покійних і вшанувати їхню пам'ять тут. А прибирати на могилах покійних краще в інші дні.

Щоправда, деякі українці ходять у Чистий четвер на кладовище прибирати. Роблять вони це з ранку. Садять квіти, фарбують лавки, столики та огорожі, прибирають бур'яни. Церква рекомендує не приносити частування в Чистий четвер для покійних на могили. Зробити це краще вже на Радоницю.

Чи дотримуватися вам думки церкви, чи чинити на свій розсуд, - вирішувати виключно вам самим. Але якщо вже ви цікавитеся заборонами у Чистий четвер, тоді читайте статтю далі та дізнайтеся, чого ж іще категорично не можна робити в цей день.

Заборони для православних у Чистий четвер: чого робити не можна?

Найбільшим гріхом у православ'ї вважається весілля в Чистий четвер. Як правило, у нас гуляють весілля в суботу/неділю. Однак бувають винятки з правил, коли люди розписуються в будь-який інший день. Одруження у Чистий четвер вважається великим гріхом.

Чистий четвер
Чистий четвер

Та й узагалі зв'язувати себе шлюбними узами в будь-який інший день під час Великого Посту не можна. У православ'ї називають це великим гріхом. Усі дні необхідно проводити в покаянні. Головне - молитва, сповідь. Ніяких танців, пісень, гулянь та частувань.

А ось хрестити дитину у Чистий четвер дозволяється. Більш того, - цей день вважається найкращим для хрещення. Справляючи хрестини, стіл повинен бути пісним. І сам захід має проходити без шуму та веселощів. Можна взагалі перенести їх на потім. Головне - таїнство хрещення малюка, що дозволяє очистити душу немовляти від первородного гріха.

У Чистий четвер категорично не можна брати гроші в борг. Якщо ви хочете віддати, взяті раніше гроші в борг, теж не варто в цей день цього робити. Під забороною також винесення з оселі будь-якої цінної речі. У народі кажуть, що таким чином ви віддаєте своє щастя та благополуччя. А ось привернути до себе багатство й успіх у цей день можна. І зробити це абсолютно просто: посередництвом перестановки меблів.

Крім цього, для того, щоб гроші вдома водилися протягом всього року, можна провести наступний ритуал. Візьміть гроші та перерахуйте їх у Чистий четвер. Тільки робимо так тричі. При цьому ні з ким не розмовляємо по телефону. Робимо перерахунок грошей так, щоб ніхто не бачив. У іншому випадку обряд не спрацює.

Чистий четвер
Чистий четвер

У православ'ї вважається, що не можна починати пекти паски та фарбувати яйця в Чистий четвер до тих пір, поки в будинку не буде порядку. Спочатку - прибирання, а потім робимо паски й фарбуємо великодні яйця. Під час приготування великодніх страв нічого пробувати не можна.

Брудну воду, якої ви мили підлогу, виливати в будинку не можна. Її потрібно винести на вулицю та вилити якомога далі від місця свого проживання. Вважається, якщо помили підлогу в Чистий четвер, то ви таким чином очистили свій будинок від всього бруду й негативу. Ось чому виливати брудну воду в своїх оселях не можна.

Крім цього, не можна лаятися й лихословити. Під забороною у цей день навіть гріховні помисли. Не можна вдаватися до гріха. Залишати немитим посуд або брудну білизну. Усе в оселі повинно блищати в цей день: бути чистим і вимитим.

На закінчення хочемо сказати, що після ранкових водних процедур до сходу сонця варто піти до храму. Молитва і покаяння в передпасхальні дні - важлива частина очищення душі. Після того, як ви очистили тіло, саме час відправитися до церкви та причаститися. Адже сам Господь встановив у цей день таїнство причастя, тому нехтувати цим правилом не варто.

Найкраще відстояти службу зі свічкою в руці (воскові свічки горять довше). Раніше православні приносили свічку додому в спеціальній лампадці, щоб вона весь час горіла. Щоправда, зараз свічку, як правило, гасять перед виходом із церкви. Вдома її обов'язково варто запалити біля ікон. Свічка, принесена з церкви в Чистий четвер, повинна догоріти повністю. Вважається, що так щастя швидше знайде дорогу до вашої оселі.