Трійця - одне з головних православних свят, яке має свої звичаї, зобов'язання, традиції та заборони. У цій статті ми поговоримо про те, що варто робити на свято Святої Трійці? Дізнайтеся дату святкування у 2019 році. Скільки днів Трійця відзначається? Коли будуть вихідні? Яких народних звичаїв варто дотримуватися та як відзначати? Що можна робити і чого не можна у це свято? Тут представлена детальна інформація щодо зобов'язань на Трійцю.

Дата святкування Трійці 2019

У 2019 українці святкуватимуть Трійцю 16 червня. Дата свята залежить від Світлого Великодня Воскресіння Христового. Оскільки в цьому році ми відзначали це велике свято 28 квітня, то Свята Трійця святкуватиметься на п'ятидесятий день після неї. Ось чому Трійцю ще називають П'ятидесятницею.

Оскільки Великдень завжди відзначається у неділю, Трійця - також недільне свято. Зважаючи на це, українці 17 червня, у понеділок, отримують додатковий вихідний. І зможуть відпочивати 3 дні поспіль, починаючи з суботи, на свій розсуд.

Трійця 2019
Трійця 2019

Трійця - важливе християнське свято зі своїми традиціями, прикметами та звичаями. Християнське вчення, що оповідає про зішестя Святого Духа в цей день на апостолів, розкриває істину існування Триєдиного Бога.

Популярні новини зараз
Погода несе божевільну спеку: прогноз на найближчі дні Готуйте гаманці: українцям за лічені дні підвищать тарифи на комуналку, що подорожчає Замість відключення – щоденна пеня: комунальники попередили боржників Відвикайте від опалення: українців просять зробити це до вимкнення, щоб не постраждати
Показати ще

У православних церквах у цей день відбувається дуже важлива, гарна й урочиста служба. Субота у переддень свята Святої Трійці рахується Троїцьким батьківським поминальним днем. Давайте дізнаємося, що роблять на Трійцю? І що важливо зробити в батьківську суботу перед Трійцею? Які зобов'язання існують?

Зобов'язання на свято Святої Трійці

У неділю, перший день святкування Святої Трійці, обов'язково важливо піти до храму. Основний день святкування в 2019 році - 16 червня. Але оскільки це свято Святої Трійці, його потрібно шанувати 3 дні поспіль. У цьому році - це 16, 17 та 18 червня. Ви можете відвідати церкву не тільки в перший, але й на другий та третій день - так буде правильно.

У православних храмах читатимуться молебні про поминання душ покійних рідних та близьких. У батьківську суботу варто відвідати кладовище, роздати частування за померлих, пом'янути душі покійних. У ці дні прийнято молитися про покійних. Однак ходити на цвинтар на Трійцю забороняється. Це потрібно зробити в батьківську суботу.

У важливі дні святкування Святої Трійці варто ходити до церкви, молитися й причащатися. І пам'ятати про те, що для відвідування кладовища є день напередодні Трійці. Подія ж Трійці вважається радісною. Не забувайте про сенс церковних свят і днів поминання. І ще один важливий момент: у батьківську суботу, на Трійцю, як і в будь-який інший день поминання, не варто згадувати на панахиді самогубців - церква цього не вітає.

Пам'ятайте також про те, що головний звичай у день Трійці стосується прикраси свого, рідного дому та церкви зеленню: запашними травами, пахучими квітами, ароматними гілками дерев. Через те, що житло та храми на Святу Трійцю прийнято прикрашати зеленими рослинами, цю неділю прозвали в народі Зеленою.

Трійця 2019
Трійця 2019

Обов'язково треба прикрасити будинок, де ви живете. Уся зелень символізує ваше майбутнє благополуччя, процвітання, багатство, щастя, оновлення та благодать. Будь-яке приміщення можна прикрасити на Трійцю гілками бузку, берези, липи, клена або верби. Щоправда, українці найбільше люблять прикрашати будинки та храми польовими квітами й луговими травами.

Однак, перш ніж нести зелень для прикраси приміщення, потрібно навести порядок у оселі. Найкраще прибирати вдома саме в суботу. І вже в неділю з ранку піти до церкви, відстояти службу, помолитися, поставити свічки. Після урочистої православної служби прийти додому і наповнити його ароматом свіжості та різнотрав'я.

Освячені засушені букети трав і квітів, які залишилися у вашій оселі з минулого року, необхідно спалити. А нові букети найкраще зберігати за іконами. Вважається, що вони охоронятимуть вас та вашу родину цілий рік від негараздів, нечисті та злих духів. Зберігайте їх, як обереги.

Зі страв у святкові дні Святої Трійці готують коровай, печуть млинці, оладки та пироги. На столі повинні бути страви з яєць, риби та птиці. Дозволяється використовувати в приготуванні страв багато свіжих овочів і зелені. Прикрашати святковий стіл пір'ям цибулі, листям салату, кропом, петрушкою та іншою зеленню.

Цікаво, що в деяких регіонах України напередодні Святої Трійці фарбують яйця у зелений колір, що символізує відродження життя, продовження роду. У ці дні вітається гостинність. Ви можете запросити до себе друзів, рідних та близьких, пригостити їх пирогами та млинцями.

Гарна добра традиція на Святу Трійцю - подарунок. Узагалі в ці дні прийнято бути милосердними, дарувати один одному подарунки. Дуже добре, якщо ви обдаруєте незаможних. Можете зробити покупки: придбати цукерки, печиво, вафлі, халву чи інші будь-які солодощі або приготувати для них яке-небудь частування.

Трійця 2019
Трійця 2019

Свята Трійця - те православне свято, яке диктує певні заборони. Зараз ми з вами про них і дізнаємося. Читайте про те, які існують табу? Чи можна справляти весілля? Відпочивати на природі, садити дерева чи нічого такого робити не можна?

Православні святкові заборони: чого категорично робити не можна?

У святкові дні Святої Трійці краще відкласти усі домашні справи на потім. Зрозуміло, що сучасній людині досить важко дотримуватися православних правил. І всі 3 дні відвідувати церкву. Але по можливості постарайтеся усе ж таки це зробити.

На Трійцю не варто трудитися в городі чи на дачі. Усі земельні роботи в ці дні під забороною. Якщо ви хочете що-небудь посадити, краще цього робити. Заборонено також шити, прати, прасувати, стригтися, мити підлогу, робити ремонт тощо.

Ті, хто працюють вдома в ці дні, висловлюють свою неповагу до Бога. Ось чому у великі церковні свята люди здавна намагалися відкласти усі домашні справи, щоб присвятити себе виключно Богу.

У багатьох джерелах зазначається, що на Трійцю не можна купатися. Вважається, ніби русалки затягнуть у воду та втоплять. Однак насправді у цьому немає нічого поганого. І церква не забороняє купатися в морі, річці чи басейні. Із точки зору церкви немає заборон щодо купання в Троїцькі дні.

Трійця 2019
Трійця 2019

А ось сваритися та конфліктувати забороняється. У ці святкові дні потрібно бути особливо добрими й милосердними, прощати минулі образи. Крім цього, уникати прояву негативних емоцій, образ, заздрості та претензій.

Що стосується відпочинку на природі, то церква цього не забороняє. Просто не варто скасовувати службу в церкві заради цього. Якщо ви підете на службу, помолитеся, прикрасите будинок зеленню, після цього можете відправитися до водоймища, приготувати рибу на барбекю. Візьміть із собою пироги, яйця, зелень. Найчастіше Трійця - це кінець травня або дні першого літнього місяця, тому погода стоїть спекотна.

Народні звичаї та прикмети на Святу Трійцю

У народі вважається, що це свято особливо важливе для незаміжніх дівчат. Щоправда, гуляти на Трійцю весілля не рекомендують. Дозволяються тільки сватання. Церква проти вінчання і весільного торжества на Трійцю.

У неділю дівчата ворожать, плетуть, а потім пускають вінки на воду. На Зелені свята прийнято плести вінки та опускати їх у річку задля того, щоб визначити: хто буде суженим? Хлопець, який виловить вінок із річки, і повинен стати нареченим.

Є ще один давній звичай, який пов'язаний із частуванням - потрібно спекти святковий коровай і роздати його шматочки незаміжнім дівчатам. До речі, в народі здавна існує прикмета: дуже добре засушити шматочки короваю, випеченого на Святу Трійцю. А потім додати їх у свій весільний коровай. Згідно з повір'ям, такий ритуал принесе взаєморозуміння, щастя, гармонію та кохання новій сім'ї.

Трійця 2019
Трійця 2019

Дуже корисно вмиватися росою, яка випала на Зелену неділю. Троїцька роса вважається найкориснішою для здоров'я. Дівчата та жінки, які будуть нею вмиватися, зможуть надовго зберегти свою красу та молодість.

Церква настійно рекомендує відвідати вечірню службу напередодні Святої Трійці. Знаходьте час для молитви до Святого Духа! Важливо висповідатися, щоб в неділю вранці прийти до храму та причаститися після Літургії.

Після того, як ви побуваєте на всеношній службі в церкві та на богослужінні, освятите принесену до храму зелень, проведіть день із родиною, рідними та близькими, своїми найкращими друзями.

Розділіть із ними радість великого православного свята! Ходіть до церкви, прикрашайте будинки свіжими травами, гілочками дерев та квітами. Очищайте душі від усього поганого, негативного та злого. Найголовніше - пам'ятати про Бога, молитися про прощення гріхів та каятися у скоєному.