В середині літа українці відзначають загадкове і містичне свято – Івана Купала. Стрибки через вогонь, купання на світанку, ворожіння на судженого – всі традиції цього свята сягають корінням в дохристиянську добу. Про особливості Івана Купала – читайте в нашому матеріалі.

Івана Купала 2019: коли відзначають?

Традиційний східнослов'янський свято Івана Купала відзначають 7 липня. Купала – це не державне свято, тому в цей день додаткового вихідного немає.

Історія свята Івана Купала

Івана Купала спочатку був святом древніх слов'ян, пов'язаним з днем ​​сонцестояння. Сьогодні ж ми знаємо Івана Купала більше як християнське свято. Вся справа в тому, що цей день збігається з ще одним святом – Різдвом Іоанна Предтечі (Іоанна Хрестителя). За старим стилем його відзначали 24 червня, а в сучасному календарі Івана Купала відзначають 7 липня.

День Ивана Купала 6
День Ивана Купала 6
Ивана Купала 2019

День Івана Купала: головні традиції свята

Івана Купала вважається одним з найбільш магічних і загадкових свят року через особливі ритуали і традиції. Наприклад, всім відомий обряд очищення – стрибки через багаття. У давнину люди вірили, що це позбавляє людське тіло і душу нечистої енергії і гріха. Через вогонь стрибали як поодинці, так і парами. За легендою, якщо закохана пара зможе подолати вогонь, то їм судилося бути разом до кінця століть. А ось якщо руки розмикалися, то це обіцяло швидке розставання.

Популярні новини зараз
Відвикайте від опалення: українців просять зробити це до вимкнення, щоб не постраждати Жертвувати шлунком заради комуналки більше не доведеться: пенсіонерам призначать доплати Українцям готують тарифний удар після опалювального сезону Переказ з картки на картку будуть жорстко контролювати: як можуть заблокувати картку
Показати ще

Ще один важливий атрибут свята Івана Купала – купання на сході. Таким чином люди очищали своє тіло від хвороб і негативної енергії. У давні часи до сходу потрібно було до озера привести всю домашню худобу, адже в ніч Івана Купала вода набуває особливих цілющих властивостей.

Стародавні слов'яни вірили, що вода дозволяє людині духовно переродитися, люди вмивалися ранковою росою, вірячи, що волога – послання з Небес.

Крім того, в цей святковий вечір дівчата і хлопці вирушали на пошуки квітучої папороті. За повір'ям, того, хто зможе знайти цю міфічну квітку, буде завжди переслідувати удача й успіх. Спробуйте знайти її і ви. Якщо ж цього не вийшло зробити, то можна зібрати не менше чарівну рослину – тирлич. Саме її здавна збирали українці в день Івана Купала. Згідно з легендою, в ніч на 7 липня рослина набуває цілющих властивостей і навіть дає можливість літати.

Іванов день відноситься до народно-церковного свята. Напередодні цього свята в церквах проходять урочисті служби, а вранці починають відзначати християнське свято – Різдво Іоанна Предтечі.

Ивана Купала 2019

Для купальської ночі заздалегідь готують солому і сіно, щоб зробити опудало. Увечері 6 липня люди йдуть до водоймищ і влаштовують там народні веселощів – співають пісні, танцюють, водять хороводи, а в кінці спалюють солом'яне опудало.

Ніч Івана Купала з особливим нетерпінням чекаю дівчата, адже саме в цей час вони починають гадати на судженого. За давнім звичаєм, дівчина повинна виготовити вінок, використовуючи особливі магічні рослини, а після запустити його по озеру або річці. За правилами, та, чий вінок пропливе найдалі, та найближчим часом знайде свого судженого.

А ще наші предки вважали, що на Івана Купала вся нечиста сила залишає місця свого проживання – ліси і водойми. Тому купатися в цю ніч безпечно.

Стародавні слов'яни вважали купальський вогонь священним, ніби в ньому міститься сонячна енергія, яка захищає від темних сил. Тому в ніч на 7 липня люди влаштовували масові ігри біля вогнища – танцювали і стрибали через вогонь. Багаття повинно булоо горіти всю ніч. Ніхто не мав права його загасити.

Івана Купала: головні обряди свята

Тепер давайте дізнаємося, як за допомогою народних звичаїв на Івана Купала залучити удачу, любов і благополуччя.

Обряд, що зміцнює здоров'я

Щоб поліпшити і захистити своє здоров'я, слід рано вранці вийти на вулицю, повністю роздягтися і покувиркаться в ранковій росі. Ну а якщо ви соромитеся, то можна просто умити обличчя. Ефект теж буде.

День Ивана Купала 5
День Ивана Купала 5
Ивана Купала 2019

Обряд, що залучає кошти

Для того, щоб провести цей обряд, знадобиться всі гроші, які зберігаються у вашому домі. Купюри потрібно покласти біля себе на ніч. А вранці, навіть не встаючи з ліжка, почніть перераховувати гроші, при цьому робіть це якомога довше – не менше 30 хвилин. Після цього у вас завжди будуть водитися гроші.

Обряд на удачу

Для його реалізації знадобиться невеликий відрізок тканини червоного кольору. Розріжте його на 12 стрічок, напишіть на кожній своє ім'я і сферу, в якій вам потрібна удача (наприклад, робота, сім'я, особисте життя). Зав’яжіть стрічки на гілках дерева або будь-якої домашньої рослини. А зав'язуючи тканину, вимовляєте те, що там написано, по три рази.

Ворожіння на любов

Це ворожіння підходить тільки для тих, хто вже має свою другу половинку. Для реалізації ритуалу потрібно взяти невелику ємність з водою, закинути туди кілька суцвіть ромашки. Якщо квіти будуть рухатися один від одного, то незабаром можлива сварка або навіть розставання, а якщо квіточки будуть плавати поруч, то ваша любов буде тільки міцнішати.

День Ивана Купала 3
День Ивана Купала 3
Ивана Купала 2019

Як виготовити оберіг на Івана Купала

Як же можна святкувати Івана Купала без святкового оберега. У давнину люди спеціально збирали в цей день трави і зберігали їх весь рік.

Так, наприклад, особливу силу знаходить звичайний подорожник. Його потрібно зібрати, скласти листя в невеликій лляної мішечок і зберігати близько подушки. Оберіг зміцнює здоров'я людини і захищає гармонію в сім'ї.

Ще одна особлива рослина – полин. З неї слов'яни плели вінки і прикрашали ними узголів'я ліжка. Вважалося, що оберіг захищає від злих сил і зглазу. А ще він додає сміливості і сил.

А ось вагітним рекомендується збирати кропиву, ромашку або низку. Після народження дитини купальські трави допоможуть заповнити родову енергію і силу. З трав слід заварювати чай, пити самій і додавати в купіль дитині.