Медовий або Маковий Спас - це час вшанування трьох святинь і початок Успенського посту. Дізнайтеся: коли Україна святкує Медовий Спас? Якого числа у серпні країна відзначатиме Горіховий і Яблучний Спас? І що у ці дні освячують? Читайте усі подробиці про одне із найбільш улюблених та смачних православних свят літа.

Коли святкують Медовий Спас?

У 2019 році Медовий Спас або Маковій відкриває цілу низку літніх православних свят. У Медового Спаса багато назв. Як тільки день пам'яті трьох святинь не називають: Маковеїв день, Перший Спас, Проводи літа, Спас на воді тощо.

Історія виникнення свята пов'язана із животворящим Хрестом Господнім, образом Спасителя й ікони Володимирської Божої Матері. Саме у Маковеїв день, дата святкування якого - 14 серпня, розпочинається Успенський піст. Він один із найкоротших. Православні постяться всього 2 тижні. Закінчується піст 27-го числа.

На Перший Спас згадують 7 мучеників Маккавеїв, їхню мати Соломонію та вчителя Єлеазара. Вважається, що назва свята, Маковей, пов'язана з їхнім ім'ям. Згідно релігійної історії, понад 2 тис. років тому їх піддали дуже суворої кари. Причина - відмова від язичницької віри й проповідь Істинного Господа Бога.

Медовий або Маковий Спас

Популярні новини зараз
Нові тарифи на воду для трьох категорій споживачів: як зміняться платіжки Червень принесе не лише тепло, а й гроші: хто отримає нову пенсію Комунальники масово подають до суду на неплатників: яка заборгованість вважається критичною Тікали від мобілізації, а потім їли своїх мертвих дітей: українцям нагадали історіїї 100-річної давнини
Показати ще

Крім цього, саме до середини останнього літнього місяця дозріє мак. Його збирають, освячують у храмах і куштують. Маковий Спас називають також Медовим, тому що у цей період пасічники інтенсивно збирають мед, який також освячують, пригощаються ним самі, залишають запаси на зиму, роздають нужденним.

Люди відзначають збір літнього врожаю, радіють запасам на зиму та щедрим дарам природи. За старих часів було прийнято святити воду в річках та водоймах, купатися в освяченій воді самим, освячувати воду в колодязях, водити до води худобу, щоб тварини також занурювалися у освяченій воді.

Три Спаса - одні з найулюбленіших у народі свят. Коли дозріє перший річний урожай, прийнято вшановувати Господа Бога, дякувати йому за всі діяння та освячувати дари природи.

Які традиції Першого Спаса?

Коли прийде Маковеїв день, прийнято готувати найрізноманітніші страви із маку. У цей день печуть пісні млинці та оладки на воді з маком. Готують пісні вареники з маком, пироги, булочки, рулети, печиво. Їдять їх із медом. Після святкової церковної літургії куштують пісні страви з медом та маком.

Медовий або Маковий Спас

Буває, що сьогодні хтось, як за старих часів, готує коржі з маком або макове молочко до млинців. Це своєрідна маково-медова суміш, у яку потім умочують млинці або їдять їх із коржами. У нас на Україні мак перетирали у макітрах. Потім туди додавали цукор, кип'ячену воду та мед - суміш готова. Деякі люди досі шанують цю славну добру традицію.

На Перший Спас проводиться своєрідний ритуал. Освячений у храмах мак прийнято розставляти по кутах житла. Мак очищає і захищає будинок від нечисті та злих духів. Вважається, що він згодом захищатиме будинок від нечистої сили весь рік.

Коли відзначається Яблучний Спас?

19 серпня українці відзначатимуть Другий, Яблучний Спас. Назва свята приурочено збору врожаю яблук. Вважається, що природа й люди уже починають готуватися до осені.

Яблучний Спас

Другий Спас прийнято називати також Святом перших плодів, Спасом на горі, Великим Спасом, Середнім Спасом тощо. Вважається, що у цей день яблука володіють особливою чудодійною силою. Ось чому потрібно готувати страви з них і робити заготовки на зиму.

Спасом на горі це свято почали називати, тому що Ісус Христос молився на горі Фавор, і з його обличчям у цей момент відбулося перетворення. Воно почало сяяти, а його одяг засліпила білизна.

Чого категорично не можна робити на Яблучний Спас?

Із давніх-давен на Яблучний Спас на горі існує цілий ряд заборон. Для тих, хто шанує церковні свята, варто врахувати, що в цей день не можна вбивати комах. 19-го серпня не можна ображати навіть докучливих мух.

Більш того, якщо ця комаха на Яблучний Спас сяде вам двічі на руку, це вважається добрим знаком. За старих часів існувало таке повір'я: якщо це станеться, усі ваші побажання повинні здійснитися.

До речі, за старих часів вважалося, що влітку до Яблучного Спаса їсти яблука категорично не можна. І тільки після торжества Преображення Господнього у храмах можна було починати їх їсти та готувати страви з них. Особливо ця заборона стосується жінок, тому що вважалося: споживаючи яблука до Другого Спаса, можна перейняти на себе великий Євин гріх.

Яблучний Спас

Будь-які домашні роботи на Яблучний Спас під забороною. Не можна шити, вишивати, мити вікна або підлогу, витирати пил, прати, прасувати тощо. А ось готувати смачненькі страви із яблук не забороняється. Дозволяються також садово-городні роботи.

На Другий Спас, щоб захистити домівку від нечисті, освячене яблуко розрізають навпіл. Потім вибирають із нього насіння, роблять поглиблення для свічки. Всередину половинки кладуть свічку, запалюють її і обходять весь будинок за годинниковою стрілкою.

При цьому читають «Отче наш», хрестять кути у кожній кімнаті. І просять Бога про захист. Коли свічка догорає, половинки фрукта пов'язують мотузкою й закопують його подалі від житла.

Якого числа буде Горіховий Спас?

Третій, Горіховий Спас, Україна відзначатиме 29 серпня. Він завершує цикл літніх церковних свят врожаю. Його також називають Малим Спасом, Осіннім, Хлібним, Холодним, Горішним, Нерукотворним, Посіви тощо. Ці назви свята пов'язані зі збором врожаю горіхів, хліба, посівом озимих культур.

Горіховий Спас

Вшанування Нерукотворного образу Ісуса Христа православні пов'язували із перенесенням його до Константинополя. Згідно із біблійними переказами, Ісус омив у цей день обличчя водою. Після цього витер його рушником. Після чого на ньому відбився його лик.

Ось чому в народі побутують й інші назви цього дня, пов'язані з полотнами: Полотняний Спас, Спас на полотнах, Спас на полотні. Ці назви пов'язують також із тим, що до кінця літа у старовину торгували полотном. Ось чому колись говорили, що Малий Спас - це коли на зелених горах полотна продають.

Крім цього, освячували нові колодязі, чистили джерела, цілющі джерела, обходили їх колами, нібито замикаючи теплу пору року, і пили цю воду. На Третій Спас прийнято їсти горіхи, пекти булочки, оладки та пироги із нового хлібного врожаю.

Горіховий Спас відзначається вже після закінчення Успенського посту, тому млинці й пироги можуть бути вже непісними. Дозволяється їсти яйця, молоко, сир, рибу та м'ясо. Раніше 29-го серпня влаштовувалися великі народні гуляння. Люди святкували завершення літніх польових робіт, готувалися до настання осіннього сезону дощів.

Горіховий Спас здавна вважають днем збору врожаю. Вважалося, що напередодні осені не варто відмовлятися від садово-городніх робіт. Згідно із давнім повір'ям, у цей день не можна ходити до лісу або на річку, тому що можна зустрітися зі злими духами й нечистю. На Малий Спас також не можна відмовляти людям нужденним. Необхідно надавати їм посильну допомогу, ділитися одягом, їжею.

Що у ці дні освячують?

Як правило, на Маковея, Яблучний і Горіховий Спас прийнято ходити до церкви. Після молитов і святкової літургії освячувати плоди. На Медовий або Маковий Спас освячують у церкві мак, мед та букети із польових квітів та чорнобривців, які прикрашають маківками. Такі букетики прийнято називати маковейчиками.

Медовий або Маковий Спас

Їх бережуть цілий рік у якості оберегів від негараздів, бід та неврожаю. Із давніх-давен вважається, що вони захищають будинок від усіх бід. Навесні мак із маковейчиків можна було використовувати у якості насіння у городі.

Але якщо раніше наші предки спокійно могли сіяти й вирощувати мак у городах, то сьогодні робити це згідно із законом заборонено. Верховна Рада України посилила відповідальність за незаконний посів або вирощування снотворного маку.

Уже понад 10 років у нас у країні карається штрафом вирощування маку до 100 рослин. Штрафні санкції - від 18 до 100 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян із конфіскацією незаконно вирощених рослин, які вважаються наркомісткими.

Тим не менш, ви можете піти до церкви, освятити мак, куплений у магазині, або хлібно-булочну випічку із маком. У кошик із продуктами на Яблучний Спас варто класти яблука та мед.

На Горіховий допускаються фрукти, зібрані наприкінці літа: яблука, груші, виноград. У обов'язковому порядку повинні бути горіхи, дозволяється святити мед, пироги, рулети та хліб.

Із прийдешніми усіх святами! Гарного всім врожаю! Вірте у краще майбутнє! І нехай ваше життя буде таким же солодким та смачним, як зібраний літній урожай!

Фото

Медовий або Маковий Спас

Медовий або Маковий Спас

Медовий або Маковий Спас

Медовий або Маковий Спас

Медовий або Маковий Спас

Відео