Моторошний грибок виживає, «зачаровуючи» здорових самців мух для сексу з трупами самок — чим довше тіло залишається гнити, тим сильніше бажання самця.

Дану публікацію розмістили на порталі «DailyStar»

Entomophthora muscae - широко поширений грибок, який заражає самок мух своїми суперечками і повільно поїдає жертву, яка нічого не підозрює, живцем зсередини.

Приблизно через шість днів гриб досить опановує самкою, щоб взяти під контроль її поведінку, заганяючи її у найвищу точку на будь-якій поверхні, перш ніж убити її.

Коли самка-зомбі мертва, грибок випускає хімічні сигнали, що гіпнотизують, відомі як сесквітерпені, щоб заманити нещасних самців мух.

Популярні новини зараз
Астролог побачив у травні "лихо" для України Дніпровська дівчина-хатико повернулася, але тепер вона нападає на людей В Україні готується революція у житловій сфері Показники лічильника стануть недійсними: споживачів застерегли від неприємностей з платіжками
Показати ще

Коли самець мухи спарюється з самкою, що розкладається, на нього обсипаються грибкові суперечки, в результаті чого на нього чекає та ж жахлива доля, що і його померлого нового партнера.

Дослідження, проведене Копенгагенським університетом та Шведським університетом сільськогосподарських наук, вивчило явище охолодження.

Страшний грибок змушує самців мух божеволіти по тушах: Зображення Філіппо Кастеллуччі
Страшний грибок змушує самців мух божеволіти по тушах: Зображення Філіппо Кастеллуччі

Доцент Копенгагенського університету та один із авторів дослідження Хенрік Х. Де Файн Ліхт сказав: «Наші спостереження показують, що це дуже продумана стратегія для грибка. Це справжній майстер маніпуляцій і це неймовірно захоплююче».

Дослідження навіть показало, що в міру того, як минають години, і туші самок стають дедалі більше розкладеними, самці мух стають ще дикішими через дивну хімічну речовину, подібну до феромонів.

Майже три чверті самців вирішили спаровуватися з трупами мух, які померли від інфекції 25-30 годин тому, і лише 15% самців спарилися з трупами самок, які були мертві протягом трьох-восьми годин.

"Це пов'язано з тим, що кількість грибкових суперечок з часом збільшується, що посилює спокусливі аромати", - пояснив Де Файн Ліхт.

І хоча це дослідження може здатися огидним, воно дає захоплюючі нові знання, які можуть допомогти вченим у розробці репелентів від мух у майбутньому.

Нагадаємо, у мережі розповіли, яка дешева рослина вижене мух із вашого будинку.