Кунжутна олія — чудова альтернатива іншим харчовим оліям. Її можна використовувати замість соняшникової, оливкової або кукурудзяної для приготування страв.

Вона багата корисними речовинами: вітамінами, білками, антиоксидантами, а також поліненасиченими кислотами, які наш організм не виробляє самостійно.

Олія у кулінарії.

Олія кунжуту відома своїм горіховим смаком, що чудово підходить для салатів і соусів. Вона також застосовується у косметології та медицині. Антиоксиданти в її складі допомагають боротися зі старінням і хворобами, захищаючи клітини від окислювального стресу.

Популярні новини зараз
Небезпечна хвороба повертається: через травму пальця хлопчик потрапив до інтенсивної терапії На порозі хлібної кризи: українців шокували новими цінами – і це не межа Путін оголосив про масштабне збільшення чисельності армії З 1 жовтня платіжки за світло зміняться
Показати ще

Щодо корисних властивостей: олія підтримує здоров'я серця, знижує рівень холестерину, допомагає контролювати рівень цукру в крові та покращує роботу кишківника. Її також використовують як природний SPF-фільтр, що захищає від ультрафіолету, хоча для кращого захисту все ж варто обирати спеціальні сонцезахисні засоби.

Важливо: кунжутну олію варто вживати обережно людям із низьким тиском, схильністю до тромбів та вагітним. Перед використанням у лікувальних цілях обов’язково консультуйтеся з лікарем.

Як використовувати кунжутну олію для здоров'я.

Оптимальна добова доза кунжутної олії для дорослих – 1 столова ложка. Її можна додавати в салати, каші чи супи, але не варто піддавати тепловій обробці, щоб зберегти корисні властивості.

Лікувальні властивості.

  • Кілька крапель теплої олії можна закапувати у вуха чи ніс при застуді.
  • При зубному болю можна протирати ясна олією.
  • Масаж з олією допомагає при респіраторних захворюваннях, особливо ступні, горло та грудна клітина.

Для профілактики.
Вживання кунжутної олії натщесерце підтримує імунітет і допомагає засвоювати кальцій. При гастриті або запорах рекомендується по 2 ч. л. до 3 разів на день.

Кулінарне використання.
На Сході олію змішують з іншими для смаження, додають в кінці приготування для аромату. Вегани використовують її замість вершкового масла. Олія підходить для маринадів, тушкування та приготування рибних страв.

Зберігання.
Кунжутну олію краще тримати у скляній тарі в сухому місці. Вона може зберігатись до 8 років, але після відкриття – використати за 6 місяців.

Нагадаємо, як правильно зберігати оливкову олію.

Ви недооцінюєте сон- детальніше на Знай.ua.

Раніше ми повідомляли, зміна часу їжі може продовжити життя на третину.