Коли ви чуєте слово "дракон", одразу уявляєте лицарів та вогнедишних монстрів? Чи, може, уяву малює довгих східних зміїв, які прикрашають татуювання якудза? А якщо ми скажемо, що дракони – не такі вже рідкісні гості і в українських легендах?

Давайте розбиратися, які вони – українські дракони, і головне, де вони мешкали... чи, можливо, ховаються досі. Про це розповіла користувачка платформи "Buy Me a Coffee" з ніком Hellcat.

Дракон українською: хто це взагалі?

В українському фольклорі дракон – це крилатий змій, що не так уже й далеко від європейських міфів. Перші дракони на території України з'явилися задовго до відомих історій про середньовічних лицарів – у культурі Кукутені-Трипілля стародавні майстри залишили зображення крилатих зміїв на кераміці.

Популярні новини зараз
В Україні різко зменшилася пенсія: що відбувається, і хто це допустив З пенсіонерів здиратимуть податки: можуть відібрати 20% виплат Почнуть мобілізувати з 1 жовтня: кого чекає повістка та ВЛК 570 гривень щоб не померти з голоду: пенсіонери отримають жалюгідні виплати
Показати ще

Пізніше, вже у VI-VIII століттях драконів почали вирізати на фібулах – таких декоративних застібках для плащів, які можна було зустріти, наприклад, на Канівщині.

Коли ж дійшло до Київської Русі, образ дракона змінився: він став виглядати як дивна істота з тілом змії та головою, схожою на собаку.

Вчені вважають, що така метаморфоза могла виникнути завдяки тісним контактам слов'ян зі скандинавами, у яких у міфах повно своїх "змієподібних" монстрів: від Йормунганда – змія, який опоясує світ, до дракона Фафніра та Нідгьогга, який гризе коріння світового дерева.

Історики також знайшли сліди драконів у Черкаській області – фрагмент дзеркала з деталізованим драконом на Княжій горі та ще кілька цікавих прикрас. Схожі артефакти спливли і в Чернігівській, Полтавській та Івано-Франківській областях.

В українській міфології вважалося, що за допомогою зміїв можна спричинити дощ. Мольфари використовували ціпки, якими рознімали змію та жабу, щоб викликати грозу.

Де мешкають українські дракони?

Багато легенд пов'язують драконів із горами. Крим, наприклад, просто кишить історіями про гігантські змії, особливо в районі Кара-Дагу – там, за чутками, досі іноді бачать морського монстра. Місцеві екскурсоводи підливають олії у вогонь: кожен розповість вам свою версію про те, як "кум брата свата" бачив величезного змія в морі.

Найвідоміші драконові місця в Криму – це Ай-Юрі, Ай-Петрі, Аджер-Канат та інші гірські хребти, про які досі розповідають містичні історії. Щоправда, багато хто з них придуманий порівняно недавно, у другій половині минулого століття, але від цього вони не стають менш цікавими.

"Морський монстр" у Кара-Дагу / фото: Х
"Морський монстр" у Кара-Дагу / фото: Х

На Закарпатті живуть свої дракони – шаркані

Ці багатоголові "зміюки", як то кажуть, оселилися в печерах Хуста, Велятина та Арданово. Місцеві легенди малюють їх як справжніх монстрів, іноді із 12 головами. Одноголові човгання бувають доброзичливими – можуть стати помічниками чаклуна.

Саме слово "шаркань" прийшло до нас від угорців і стало настільки популярним, що навіть стало прізвищем деяких закарпатців.

Цікаво, що шаркань персонаж не лише легенд, а й різдвяних вертепів. На Закарпатті, у селі Бороняві, колядники досі носять його по хатах під час свят, вистукуючи ритм колядки за допомогою цієї міфічної істоти.

А якщо ви відправитеся до Карпат, особливо в район Чорного Мочара, можливо, навіть побачите того найбільшого шарканя, який за легендою жив там і міг перетворюватися зі змії на дракона.

Дракони у столиці

Не варто забувати про київські Змієві вали вони нібито з'явилися після того, як легендарний богатир Кирило Кожем'яка переміг дракона та протяг його по землі. Саме з того часу утворилися ці давні земляні укріплення.

"Після того, як Кирило вбив Змія, то урочище, де він жив, стали називати Кожем'яками, а на місці, де сталася битва, збудували Кирилівську церкву."

Та й Лук'янівка, виявляється, теж мала свого дракона! Він жив в озері і чимось нагадував Лох-Неське чудовисько моторошний звір, якого боялися всі місцеві.

Кирило Кожем'яка / фото: Х
Кирило Кожем'яка / фото: Х

Інші історії та легенди про драконів

Один дракон, як то кажуть, жив і на Тернопіллі, у печері неподалік Кременця. За розповідями, він іноді влаштовував "перекушування" місцевими жителями. Народ такого ненавидів і влаштував на нього полювання. Але дракон не промах – втік через підземні ходи та переселився до іншої печери.

Можливо, у легенді є зв'язок із давніми розповідями про вулкан, адже місцеві вірили, що вершину гори колись засипали камінням.

На Львівщині, в районі Чортових скель, був інший дракон, який не давав спокійно жити городянам, заважаючи проїзду зі Львова до Винників. Людям довелося домовитися з ним: вони приносили йому худобу на обід, а раз на місяць молоду дівчину.

Все йшло за планом, поки одного разу жереб не випав на дочку коваля. Її наречений, мисливець, не міг це стерпіти і, одягнувши жіночу сукню, вирушив у печеру замість своєї коханої. Очевидно, що дракон опинився в шоці:

"У наступну мить з розсіченої шиї дракона бухнула чорна кров, що димилася, і, як смола, клокотала по каменях. Ще один удар – і голова змія покотилася біля підніжжя скель."

Нагадаємо, чоловік пішов пірнати, але опинився в пащі у кита: як йому вдалося вижити

Раніше ми писали, жінка сфотографувала невідому істоту в лісі і виклала в соцмережі – користувачі приголомшені тим, що виявилося на знімках

Крім того, Знай.ua повідомляв, восьминіг напав на чоловіка і побив щупальцями: поки той оговтався, завдав нищівного удару