Виноград дуже популярна культура для вирощування, адже доглядати рослину неважко.

З плодів винограду можна вино, варення, компоти, а також він дуже смачний у свіжому вигляді.

Вирощування винограду, скріншот: YouTube
Вирощування винограду, скріншот: YouTube

Щоб ліана була здоровою та плодоносила на наступний рік, восени потрібно подбати та зробити кілька процедур.

Обрізка

Насамперед потрібно зайнятися обрізанням. Осіннє обрізування винограду проводиться після перших заморозків, обов'язково після осаду листя. Саме в цей час лоза припиняє процес затвердіння, тому на пагонах слід залишити лише частину, яка стала дерев'яною до морозу.

Популярні новини зараз
Melovin заліз у ванну голяка, і взявся позувати: красу не приховала навіть піна Нацбанк виводить з обігу: якими грошима не розрахуватись Окрім комісій і відсотків: "Ощадбанк" попередив про нові правила списання коштів ТЦК отримає нові повноваження: зобов'яжуть приймати документ
Показати ще

Невелике попереднє обрізання можна проводити вже у вересні. Якщо обрізка пройде надто рано, коренева система та лоза не отримають необхідної кількості поживних речовин. А ці поживні речовини дуже важливі для подальшої зимівлі. Якщо пізно обрізати, то лоза може травмуватися, адже під впливом холоду вона стає дуже крихкою.

Обрізка винограду, скріншот: YouTube
Обрізка винограду, скріншот: YouTube

Профілактика

Відразу після того, як виноград обрізали, слід зробити профілактику від хвороб та шкідників. Це можна робити мідним чи сталевим купоросом. Робити обробку слід за температури не менше 5 градусів тепла. Якщо температура повітря буде нижчою, ефекту від обробки не буде жодного.

У листопаді можна провести іншу обробку – від павутинного кліща. Він стійкий до морозів, бо зимує на гілках під корою, а навесні ушкоджує листя. Тому можна побачити жовте та опале листя вже влітку.

Виноградар, фото abekker
Виноградар, фото abekker

Добриво

Добрива також є основою сильного куща і великого врожаю. Удобрювати ґрунт під виноградом слід раз на 4 роки, восени. Найкраще для цього підійде органічне добриво.

Нагадаємо, що це обов'язково потрібно зробити на дачі у жовтні, якщо вересень був спекотним: лише одне завдання.

Раніше ми повідомляли, що не ризикуйте: які культури не можна збирати для насіння.