Перед Різдвом починається один із найтриваліших у році постів – Різдвяний піст. Він триває 40 днів і необхідний, щоб очистити душу та тіло перед Різдвом Христовим.
Підпишись на наш Viber: новини, гумор та розваги!
ПідписатисяПід час Різдвяного посту віруючим дозволяється їсти овочі, фрукти, каші, гриби, бобові, іноді рибу.
З переходом на новоюліанський календар багатьох українців цікавить, коли сідатиме за стіл на Святий вечір. За традицією святковий вечір відбувається напередодні Різдва, тобто 24 грудня. Це один із найурочистіших днів у православній традиції, який вирізняється в Україні особливою пишністю та великою кількістю обрядів.
Цього дня - 24 грудня - лише після появи зорі приступають до трапези із 12 класичних страв. Обов'язково повинні бути присутніми кутя, узвар. У першому випадку - з куті починали багату вечерю і залишали на ніч на столі, після Святвечора. Це робилося, щоб душі померлих предків спробували частування. А ось узвар теж є частиною традиції, будучи господарем різдвяної вечері. Компот із сухофруктів раніше був одним із найпоширеніших напоїв.
Ще можна взяти вінегрет, традиційно з вареної картоплі, буряка, мокроти, квасолі, з маринових чи солоних огірків та сирих петрушки та цибулі. Ще потрібно придивитися до вареників з картоплею. На столі може опинитися овочеве рагу, капустняк, голубці, смажена риба, а також асорті із солінь, салат із червонокачанної капусти та ячменю, болгарське лечо, якщо воно готувалося влітку із запечених перцю, помідорів, і, насамкінець - яблука, запечене горіхами.
Нагадаємо, коли прикрашати ялинку 2024 року: астрологія, релігія та інші поради для українців.
Раніше ми повідомляли, що всім потрібно готуватися, адже залишилося кілька тижнів: чим небезпечний 2025 Зеленої Змії.