У березні з великою обережністю варто ставитися до помідорів, огірків і редису, оскільки в цю пору в основному продаються плоди з високим вмістом пестицидів. Це й не дивно: взимку по-іншому не виросте жоден овоч, причому це стосується як закордонного товару, так і українського, вирощеного у теплицях.

Як розповіли експерти, у нітратів є "улюблені" місця проживання: качан і верхні листки в капусті, серединка в моркви, шкірка і кінчики в огірках і коренеплодах. Про це пише портал Сlutch.



Тому, якщо вже і купили улюблені огірки, їх не треба шкодувати - відрізайте приблизно по сантиметру з кожного краю. Ще краще - повністю позбавлятися від шкірки на овочах. Так продукт стане безпечнішим для вживання. А з зеленню, яка накопичує найбільше нітратів, вихід один: півгодинне замочування в холодній воді.



Однак нітрати - одна з найменших небезпек, які можуть приховувати в собі зимові овочі. Помідори, огірки, болгарський перець і редис часто обробляють дифенілом - це пестицид, які збільшує термін зберігання плодів. Пестициди можна розпізнати на смак або аромат. На відміну від нітратів, вони не розчиняються у воді і не вимиваються. Ці речовини досить агресивно впливають на організм.



Щоб овочі краще виглядали, їх можуть навіть покривати парафіном. Видалити його допоможе ретельне миття, бажано з використанням гарячої води. Також на прилавках можна зустріти непрезентабельні, злегка зів'ялі огірки. Не беріть їх, навіть якщо вони продаються по акції. Це економія на своєму здоров'я, стверджують експерти.

Так що перед тим, як купувати ранні овочі, подумайте двічі. Як кажуть дієтологи, користі в них небагато. На початку весни краще їсти коренеплоди: капусту, моркву, картоплю (в помірній кількості).



Нагадаємо, раніше інформаційний портал "Знай.ua" писав про те, які улюблені нами продукти, які ми звикли бачити на столі, таять страшну небезпеку.