Вплив червоного і білого вина на розвиток раку передміхурової залози було проаналізовано міжнародною групою вчених. І дослідження привели до несподіваних висновків медиків. Результати були опубліковані в науковому журналі Clinical Epidemiology.

Стан здоров'я 611 169 чоловіків було проаналізовано вченими з медичних інститутів Румунії, США, Канади, Йорданії, Швейцарії, Італії, Японії та Австрії.

Вони з'ясували, що червоне і біле вино по-різному впливає на стан передміхурової залози чоловіки. Невелика кількість червоного в день (до 1 келиха) дозволяє знизити ризик розвитку раку простати, а ось біле діє навпаки.

"Цікаво, що помірне споживання білого вина збільшувало ризик розвитку раку передміхурової залози, тоді як помірне споживання червоного вина надавало захисну дію", - підсумовують експерти.

Популярні новини зараз
Українцям дозволили не сплачувати за комунальні послуги: коли рахунки можна "заморозити" Десятки тисяч українців залишилися без "броні" від мобілізації: за які порушення призиватимуть Ціни рекордні, але буде дорожче: нерадісні прогнози для власників авто з ГБО Українців попередили про три місяці без пенсії: у кого будуть проблеми з ПФУ
Показати ще

Медики пов'язують такі результати досліджень з відмінностями у хімічному складі вина. В червоному переважають поліфеноли, які здатні надавати антиканцерогенну дію. Також вчені не виключають вірогідність того, що користь цих речовин врівноважує шкоду, що наноситься організму алкоголем.

При цьому дослідники зазначають, що вживання інших алкогольних напоїв збільшує ризик розвитку онкологічних захворювань. Про це свідчать висновки попередніх досліджень.

Як повідомляв раніше портал "Знай. ua" кандидат медичних наук Анатолій Печінка довів, що найбільш небезпечними для людини є енергетичні напої, які містять у собі дуже багато кофеїну. Такі напої насправді покращують короткочасну працездатність людини, як обіцяє яскрава реклама, але при цьому призводять до виснаження енергетичних запасів у клітинах органів і тканин, просто стимулюють активність нервової системи, подразнюють органи травлення, вичавлюють з організму всю можливу енергію.