Всі знають, що у духовці ніколи не приготувати такого ароматного, підсмаженого шашлику, як на вугіллі багаття, розведеного в найближчому лісі. Для того, щоб м'ясо виходило м'яким і ніжним, існують різні маринади.

Маринад – це суміш приправ, рослинних олій та натуральних продуктів, що містять кислоти. Витримане в маринаді м'ясо набуває м'яку консистенцію і аромат, обумовлений інгредієнтами маринаду. Для свинини, яловичини і баранини маринади роблять насиченими, тоді як маринади для птиці і риби повинні бути більш делікатними і ніжними. Чим жорсткіше м'ясо, тим довше потрібно витримувати його в маринаді. Сіль класти в маринади не рекомендується, так як гіпертонічний розчин просто «висмокче» з м'яса весь сік, і шашлик вийде сухим. З цієї ж причини не слід робити маринад і занадто «кислим».

Маринад для м'яса

Кетчуп, оцет, соєвий соус, ківі, майонез, коньяк, кава, гірчиця, мінеральна вода з газом, йогурт, різноманітні прянощі, гранатовий сік, цибуля, часник – все це може стати інгредієнтами вашого маринаду. Але маринаду не повинно бути занадто багато. Так як в процесі маринування м'ясо дасть свій сік, кількість рідини ще збільшиться – це потрібно мати на увазі.

Не використовуйте для маринування м'яса алюмінієвий посуд. Зазвичай м'ясо маринують у великій емальованій каструлі і навіть у відрі, якщо на шашлики збирається велика компанія. Але якщо такого посуду під рукою немає, цілком можна обійтися звичайним поліетиленовим пакетом, тільки цілим.

Популярні новини зараз
Вийдуть на пенсію навіть без робочого стажу: кому з українок доступний несподіваний привілей Не бери слухавку: шахраї дзвонять саме із цих номерів - і ти вже в їхній пастці ТЦК підуть з рейдами на ухилянтів: де шукутимуть порушників мобілізації "Попереду кривава осінь": командир ЗСУ порадив українцям готуватись до найгіршого
Показати ще

Тривалість маринування залежить від кількох факторів: жорсткості м'яса, часу, а також від наявності в холодильнику потрібних продуктів. Якщо час підтискає, вибирайте рецепт більш «сильного» маринаду, а якщо додаєте в нього цибулю, не ріжте її кільцями, як зазвичай, а потріть на тертці. В такому маринаді м'ясо слід витримувати буквально 2-3 години, інакше воно буде гірчити.

Рибу не слід витримувати в маринаді довго – 45 хвилин цілком достатньо. Не вимагає тривалої підготовки і м'ясо птиці. Курячий шашлик можна починати смажити вже через півгодини після закладання м'яса в маринад. Якщо порізати м'ясо великими шматками, маринувати його доведеться довше.

Як повідомляв портал "Знай.uа", погода приготувала для українців чергові випробування перед довгоочікуваними травневими святами. З вівторка, 24 квітня, обіцяють по всій території дощі та грози. Згідно з прогнозом синоптиків, показання стовпчика термометра коливатиметься від 12 до 19 градусів тепла.