Всі знають, що у духовці ніколи не приготувати такого ароматного, підсмаженого шашлику, як на вугіллі багаття, розведеного в найближчому лісі. Для того, щоб м'ясо виходило м'яким і ніжним, існують різні маринади.

Маринад – це суміш приправ, рослинних олій та натуральних продуктів, що містять кислоти. Витримане в маринаді м'ясо набуває м'яку консистенцію і аромат, обумовлений інгредієнтами маринаду. Для свинини, яловичини і баранини маринади роблять насиченими, тоді як маринади для птиці і риби повинні бути більш делікатними і ніжними. Чим жорсткіше м'ясо, тим довше потрібно витримувати його в маринаді. Сіль класти в маринади не рекомендується, так як гіпертонічний розчин просто «висмокче» з м'яса весь сік, і шашлик вийде сухим. З цієї ж причини не слід робити маринад і занадто «кислим».

Маринад для м'яса

Кетчуп, оцет, соєвий соус, ківі, майонез, коньяк, кава, гірчиця, мінеральна вода з газом, йогурт, різноманітні прянощі, гранатовий сік, цибуля, часник – все це може стати інгредієнтами вашого маринаду. Але маринаду не повинно бути занадто багато. Так як в процесі маринування м'ясо дасть свій сік, кількість рідини ще збільшиться – це потрібно мати на увазі.

Не використовуйте для маринування м'яса алюмінієвий посуд. Зазвичай м'ясо маринують у великій емальованій каструлі і навіть у відрі, якщо на шашлики збирається велика компанія. Але якщо такого посуду під рукою немає, цілком можна обійтися звичайним поліетиленовим пакетом, тільки цілим.

Популярні новини зараз

У грудні українцям піднімуть пенсії, старенькі затамували подих: кому перепаде надбавка

Львів'янка народила у 12 від власного брата і приголомшила Україну зізнанням: "Втомилася, їду до Польщі"

Львів огорнув чорний дим, рятувальники летять: палає, як у пеклі

Комаров зі "Світу навиворіт" показав сумну правду про українців: "Роблять це не через бідність"

Показати ще

Тривалість маринування залежить від кількох факторів: жорсткості м'яса, часу, а також від наявності в холодильнику потрібних продуктів. Якщо час підтискає, вибирайте рецепт більш «сильного» маринаду, а якщо додаєте в нього цибулю, не ріжте її кільцями, як зазвичай, а потріть на тертці. В такому маринаді м'ясо слід витримувати буквально 2-3 години, інакше воно буде гірчити.

Рибу не слід витримувати в маринаді довго – 45 хвилин цілком достатньо. Не вимагає тривалої підготовки і м'ясо птиці. Курячий шашлик можна починати смажити вже через півгодини після закладання м'яса в маринад. Якщо порізати м'ясо великими шматками, маринувати його доведеться довше.

Як повідомляв портал "Знай.uа", погода приготувала для українців чергові випробування перед довгоочікуваними травневими святами. З вівторка, 24 квітня, обіцяють по всій території дощі та грози. Згідно з прогнозом синоптиків, показання стовпчика термометра коливатиметься від 12 до 19 градусів тепла.