У неділю, 19 серпня, віруючі українці відзначать православне свято – Яблучний Спас, або Преображення Господнє. Які існують традиції в цей день і історію свята – читайте в нашій статті.

Яблучний Спас 2018: історія свята

Як свідчать церковні перекази, в один прекрасний день Ісус Христос з трьома своїми учнями піднявся на гору під назвою Фавор. Як тільки добрався він до самої вершини і безпосередньо зійшов на неї, він раптово змінився.

В той момент неймовірною білизною засяяв його одяг, і обличчя його засяяло. І саме звідси з'явилося ще одне свято – Преображення Господнє. Він завжди нагадує віруючим про духовне очищення й удосконалення. Крім того, у світлого свята є й інша назва – Врятував на горі.

Яблучний Спас 2018: традиції свята

Традиційно, з настанням Яблучного Спаса закінчується літо і приходить пора осені. Варто відзначити, що після цього свята дійсно стає прохолодно.

Як і у випадку з Медовим Спасом, до настання якого не можна їсти мед, до Яблучного Спаса не рекомендується їсти яблука. Зате в свято цей фрукт можна їсти скільки завгодно.

Також прийнято в цей день святити в церкві яблука, а після обряду обов'язково слід віднести кілька штук на могили своїх родичів.

Уточнюється, що варто святити в храмі плоди та фрукти нового врожаю, мед, хлібні колоски. Такі колосся і насіння зберігають до наступної сівби. При цьому на Яблучний Спас готують пісні страви, в яких основним інгредієнтом є яблука.

Крім того, до свята відбувався "обряд засівання полів": на прохання господарів священик кропив зорану землю святою водою. Цей обряд означав початок засіву.

Яблучний Спас 2018: головні прикмети свята

У народі в цей день існувало безліч прикмет. Наприклад, який Другий Спас, такий і січень; який день на Другий Спас, така і Покрова.

Також люди вірили, що сухий день віщує дуже суху осінь, при цьому мокрий день – дощову, а ясний – до суворої зими.

Варто зазначити, що до Другого Спаса забороняється вживати всі плоди, крім огірків.