29 і 30 березня у Києві покажуть балет "Автобіографія" Уейна МакГрегора, який є хореографом Королівського балету Великобританії.

На сцені МЦКМ Жовтневий виступить одна з найбільш затребуваних танцювальних труп світу. 2 дні — 2 шоу, однакових за змістом, але різних за змістом.

Балет Уейна МакГрегора
Балет Уейна МакГрегора

Постановка від хореографа, який підкорив сучасний танець

Завдяки авангардній техніці виконання Уейн МакГрегор радикально змінив уявлення про сучасний балет, за що й заслужив світову популярність.

Ще в 2006 році він став постійним резидентом Королівського балету Великобританії, яким захоплюється і протегує сама Єлизавета II. До речі, МакГрегор — перший представник напрямку контемпорарі серед усіх хореографів, які коли-небудь очолювали цей пост.

Популярні новини зараз
Залишать голими та босими: комунальники пообіцяли "не райдужну перспективу" всім боржникам Українцям вказали на два обов'язкові платежі, які не можна ігнорувати Комунальники масово подають до суду на неплатників: яка заборгованість вважається критичною Українцям 60+ нададуть грошову допомогу, можна запросити рідних: як подати заявку
Показати ще

Крім танцювальних вистав, він постійно досліджує нові території — від постановок для кінофільмів ("Гаррі Поттер і Кубок Вогню", "Фантастичні тварини і де вони живуть", "Тарзан. Легенда") до відеокліпів (Radiohead, Thom Yorke, The Chemical Brothers) і навіть показів мод.

Синтез мистецтва, технологій та науки

Всепоглинаючий інтерес до тілесного мислення і його потенційних творчих можливостей з'єднує МакГрегора в постійному контакті з різними художніми формами, науковими дисциплінами та сучасними технологіями. Саме так згодом і виникла Студія Уейна МакГрегора - місце, яке об'єднало в собі талановитих танцюристів, композиторів і музичних продюсерів, художників, програмістів, а також інженерів і вчених.

Балет Уейна МакГрегора
Балет Уейна МакГрегора

Серед усіх постановок МакГрегора "Автобіографія" - найбільш особисте творіння. Відправною точкою створення балету стала ідея хореографа оживити 25-річну бібліотеку власних танцювальних напрацювань. Поглинений думкою, що кожна клітина в організмі містить біохімічний архів, хореограф звернувся до провідних генетиків світу, щоб ті, у свою чергу, розшифрували повну послідовність його власного геному.

Музика — самостійний акт постановки

Окреме місце в балетних постановках Уейна МакГрегора займає їхній музичний супровід. На його рахунку безліч колаборацій з культовими артистами і композиторами, серед яких — електронний продюсер Jamie XX, музикант Jon Hopkins, а також композитор-мінімаліст Max Richter.

Балет Уейна МакГрегора
Балет Уейна МакГрегора

Автор музичної партитури для балету "Автобіографія" — електронщиця Jlin. Перш співробітниця металургійного заводу, тепер вона знайшла себе в музиці, переосмисливши жанр футворк — танцювальну електроніку родом з Чикаго, для якої характерні висока швидкість, шумна перкусія і потужний бас.

Музика Jlin подібна до звукової скульптури й цілком спрямована на дослідження ритму та його інтерпретацій. А фірмове звучання занурює слухача в пограничні стани — від шаленої ейфорії до приголомшливої ​​люті.

Танець, як філософський процес

Крізь артефакти особистого життя Уейн МакГрегор все ж досліджує людську природу в цілому. Ідеологічно балет розділений на незалежні фрагменти, кожен з яких присвячений унікальному періоду в людському житті. І хоча в основі постановки природний код, мемуари та особисті спогади автора, "Автобіографію" не можна назвати абсолютним одкровенням.

Найцікавіше в балеті — це не технічно досконала хореографія, не музична партитура від Jlin, і навіть не концептуальний візуальний ряд. Справжня унікальність постановки полягає в резонансі питань, які вона зачіпає. Це танець як філософський процес і акт пізнання натури людини.

Нагадаємо, що показ балету "Автобіографія" відбудеться 29 та 30 березня у МЦКМ Жовтневий. Квитки можна придбати вже зараз.