Богдан АНДРІЇВ

Ужгородський міський голова, голова Закарпатського регіонального відділення Асоціації міст України

Три головні події 2020 року за Вашою версією?: Реконструкція історичної частини міста–відновлення туристичної привабливості міста: оновлення набережних, площі та скверу Шандора Петефі, реставрація та підсвічення історичних будівель, висадження дерев, встановлення лавиць – створення місця для сімейного відпочинку для ужгородців та гостей міста). Оновлення комунального автотранспорту в місті – поява сучасних, стандарту ЄВРО-5,автобусів, адаптованих для усіх верств населення, з кондиціонерами та вай-фаєм, системою для обліку пасажирів (валідаторів) тощо. Перемога на виборах міського голови Ужгорода – попри шалену брудну виборчу кампанію, брехню, використання адмінресурсу ужгородці довірили мені ще раз керувати містом.

Ваша «Формула успіху»?: «Час не любить, коли його витрачають даремно…» Генрі Форд.

Популярні новини зараз
Абоненти збунтувалися проти "Київстар": не хочуть доплачувати за гігабайти, якими не користуються Хто з українців залишиться без пільг у 2024 році "Нафтогаз" дав 9 днів: що потрібно зробити навіть якщо газ не споживаєте Готуйте гаманці: українцям за лічені дні підвищать тарифи на комуналку, що подорожчає
Показати ще

Ким Ви мріяли стати в дитинстві? Лікарем – постать медика у мене завжди асоціювався з надією та захистом. А ще кажуть, що лікар – це посередник між людиною та Богом.

Чи є у Вас мрія, що поки не здійснилась? Якщо «так», то яка? Так. Моя мрія: «Ужгород – європейське місто». Не на словах і не в деклараціях про наміри, а справді – щоб воно стало європейським - коли Україна буде членом Євросоюзу, коли з нашого аеропорту чи із залізничного вокзалу зранку можна було б полетіти (чи поїхати) в будь-яку столицю ЄС, а увечері повернутися назад. Коли б Ужгород італійці, німці, французи чи чехи також вважали би європейським містом– приїжджали би до нас випити каву чи насолодитися красою сакур та магнолій. Ця мрія наразі ще не здійснилась, але я переконаний – вона обов’язковостане реальністю.

Бути сьогодні успішним – це… Для мене слова «бути успішним» асоціюються із обов’язковістю, відповідальністю та вмінням тримати слово. Коли слова чи обіцянки не розходяться з ділом. Тому «успішна людина», в моєму розумінні, та, яка змогла реалізувати конкретні проєкти: в бізнесі, політиці, комунальному господарстві, спорті, мистецтві, навчанні і т.д. А ще – має щасливу сім’ю. Вважаю, що без надійного тилу – людина не може почувати себе абсолютно щасливою.

Ваш улюблений афоризм? Будь вдячним за те, що в тебе є, і не шкодуй про те, чого в тебе немає;

Не предавай друзей, их не заменишь,

И не теряй любимых – не вернешь,

Не лги себе – со временем проверишь,

Что этой ложью сам себя ты предаешь (Омар Хаям)

Чим Ви найбільше пишаєтесь у вашому місті? Людьми. Ужгородці – особливі. Доброзичливі, привітні, здатні вислухати та почути (при чому одразу на кількох мовах), допомогти у скрутній ситуації. Ужгородці – патріоти, які понад усе люблять своє місто. А ще - каву, сакури з магноліями та смачненькі тістечка.

Хто, на Вашу думку, є взірцевим міським головою? (на прикладах з усього світу) У світі мені імпонують роботи кількох мерів. Наприклад – МіхаельГайпль, мер Відня – керував містом із 1994 по 2018 роки. Серед його пріоритетів – вирішення екологічних проблем та управління відходами. Зараз у Відні 51% міської території займають зелені насадження, на кожного жителя припадає 120 квадратних метрів рослин, скоротився автомобільний рух, розширилися пішохідні зони, запрацювало 120 станцій міського велопрокату.

Або ж ІньякіАскуна – міський голова міста Більбао (Іспанія), який очолював місто з 1999 по 2012 роки. Йому дісталося у спадок захаращене промислове місто з невеликим бюджетом та збереженим невеличким історичним центром. Він не став вкладати міські гроші ані в збереження та реконструкцію історичного центру, ані у розв’язання транспортних проблем. Новий мер виділив гроші – 228 мільйонів доларів, на будівництво в Більбао найбільшого музею сучасного мистецтва. Проект замовив в одного з найкрутіших архітекторів світу – Френка Гері. За перші 10 років туристи принесли Більбао 3,2 мільярди доларів. Щороку місто має 800 тисяч гостей, а їхні гроші дають можливість місту динамічно розвиватися!

Якщо ж говорити про ужгородських мерів – то мені імпонує постать Еміла Поповича, який очолював Ужгород з 1979 по 1990 роки. Це була дуже порядна та інтелігентна людина. У час його керівництва Ужгород активно розбудовувався, значно розширилися межі міста. З’явилося чимало заводів, парків, нових вулиць.

Головна проблема всіх українських міст, яку потрібно вирішувати в першу чергу? Однозначно – засилля сміття. Це антисанітарія – забруднені вода та повітря. Як наслідок – поширення низки смертельних хвороб. Необхідно сміття сортувати, переробляти. Потрібні заводи із переробки сміття – вже зараз і чим побільше. Сміття треба прибирати з наших лісів, берегів річок, вздовж трас і т.д. А вже далі розвивати культуру поводження зі сміттям.

Якщо щастя не в грошах, то в чому? За гроші не можна купити здоров’я собі, рідним чи близьким. За гроші не можна купити повагу. За гроші не можна купити справжню дружбу, щастя та затишок в сім’ї, підтримку близьких людей.

Тому щастя точно не в грошах – а у вічних життєвих цінностях: здоров’ї, сім’ї, можливості бачити близьких тобі людей щасливими, усміхненими, коханими.

Продовжіть фразу «Дайте мені точку опори і я...» Дайте мені точку опори, і я зрушу Землю – колись давнодавньогрецький вчений та інженер Архімед заявив це сиракузькому царю Гієрону. Гієрон не повірив. І тоді Архімед за допомогою складної системи механізмів зусиллям однієї руки витягнув на берег корабель, який зазвичай з води витягали сотні людей.

Мій варіант – «Дайте мені точку опори і я… збудую найкраще місто у світі». Це буде місто можливостей, місто здійснення мрій, найкраще місто на Землі. Мрію, щоб Ужгород став найкращим містом на Землі.

Кому в цьому житті Ви заздрите? Деколи із сім’єю дивимося по телевізору фільми, де герої відпочивають на яхтах у блакитних лагунах, неспішно потягуючи мартіні, розмірковуючи над вічними життєвими проблемами. Мимоволі ловиш себе на думці – як же їм добре, люди мають вдосталь часу на відпочинок.

А якщо серйозно – розумію, що дуже боргую своїй сім’ї – дружині, дітям, що не можу з ними проводити більше часу.

Яка риса характеру – Ваш головний недолік? Довірливість. Звик довіряти людям. Вже не один раз «обпікався». Через різні причини – у багатьох наміри розходяться із реальними справами. Як то кажуть, говорити – не мішки на спині носити. Як доходить до конкретних справ, то або знань не вистачає, або бажання, або ще щось. Але не давши людині можливості спробувати себе, важко дізнатися на що вона здатна насправді. Тому такі помилки, на жаль, час від часу трапляються.

Чи є у Вас улюблена книга? Як улюблену якусь одну книгу виділити складно. У вільну хвилину із задоволенням читаю пригодницькі та історичні твори. Приміром, «Код Да Вінчі» Дена Брауна, «План Барбаросса» Валентина Пікуля, «Тріумфальна арка» та «Три товариші» Еріха Марії Ремарка, книги Джека Лондона, Мирослава Дочинця та інші.

З ким із історичних особистостей Ви могли б потоваришувати, якщо б були його сучасником? Мені імпонують сильні постаті. З українських - Богдан Хмельницький, Ярослав Мудрий, Володимир Великий, Данило Галицький, Михайло Грушевський. Зі світових – Христофор Колумб, Олександр Македонський, Чінгізхан. Усі вони залишили по собі слід в історії. Їх пам’ятають. Їх цінують. Ними пишаються.

Яке чудо світу ви би хотіли перенести до свого рідного міста? Що би воно символізувало? З традиційних – звісно, піраміду Хеопса – найдавніше чудо світу і єдине, яке збереглося до сьогодення. З нових чудес – спадок майя – втраченої цивілізації Америки, та Велику Китайську стіну. Думаю, від туристів би не було відбою.

Якби ви відкрили нову планету, як би виїї назвали? Влада. На честь коханої дружини.

Уявіть, що до Вас в гостізавітав Президент США з проханням показати Україну. Куди б Ви його запросили на екскурсію? Запросив би обов’язково прогулятися набережними Ужгорода. Пройтися найдовшою в Європі липовою алеєю, старими вуличками піднятися до Ужгородського замку, разом неспішно відчути дух стародавнього міста, скуштувати смачної закарпатської кави.

Що Ви вважаєте своїм головним досягненням в житті, а що найбільшою помилкою? Найголовніше досягнення – моя сім’я: дружина, діти. Це моя радість, моє натхнення, мій сенс життя. Найбільша помилка… Недарма в народі кажуть: «Не помиляється той, хто нічого не робить». А ще – «На помилках вчаться». У мене помилки, звісно ж, були. Мабуть, найбільші – кадрові.

Яке зайняття для Вас - найкращий відпочинок? Найкращий відпочинок – це час, проведений у колі сім’ї. Це – спілкування, подорожі чудовими місцями – як Закарпаттям, так і Україною. У нас багато цікавих місць, які абсолютно не гірші за закордонні.

Віталій КЛИЧКО

Київський міський голова. Голова Асоціації міст України. Герой України. Кандидат наук з фізичного виховання і спорту.

Найвагоміші події в Вашій професійній діяльності в 2020 році?: Головним викликом для Києва і всього світу минулого року стала пандемія коронавірусу. Тому всі мої професійні зусилля, як мера, зусилля міської влади були спрямовані на боротьбу з розповсюдженням вірусу. На захист здоров’я і життя киян. На організацію роботи системи охорони здоров’я відповідно до нових реалій. І я скажу, що минулого року ми вистояли, втримали ситуацію. Ми забезпечили всім необхідним наші медзаклади, і зараз виплачуємо доплати столичним лікарям, продовжуємо оснащувати лікарні сучасним обладнанням, запровадили преференції для малого і середнього бізнесу. І також, в умовах економічної кризи, яку спричинила пандемія, ми продовжували оновлення інфраструктури міста – ремонтували дороги і шляхопроводи, оновлювали парки та сквери, відкривали нові садочки, туристичні об’єкти.

Ваш життєвий девіз? «Немає нічого неможливого!».

Ким Ви мріяли стати в дитинстві? Льотчиком.

Чи є у Вас мрія, що поки не здійснилась? Розкажу, коли здійсню :)

Говорячи слово УСПІХ, який вміст ви в нього вкладаєте? Це ефективна реалізація наших планів змін у столиці – тих перетворень, що сьогодні відбуваються в Києві.

Ваш улюблений афоризм? «Не всі можуть дивитися в завтрашній день. А я – можу!».

Чим Ви найбільше пишаєтесь у вашому місті? Нашими оновленими парками та скверами. Тими відремонтованими дорогами і мостами, які ми вже встигли оновити. Тими сучасними садками та школами, що ми побудували протягом кількох останніх років.

Хто, на Вашу думку, є взірцевим міським головою? (на прикладах з усього світу) Мені імпонує, як працює Білл де Блазіо, мер Нью-Йорка. Також – Дітер Райтер, якого я добре знаю особисто, – мер Мюнхена.

Головна проблема всіх українських міст, яку потрібно вирішувати в першу чергу? Міста повинні більше мати коштів, залишати зібраних податків (ПДФО) на свій розвиток. Більше мати повноважень для ухвалення оперативних рішень, які впливають на життя громад. Це і є суть місцевого самоврядування, децентралізації влади.

Якщо щастя не в грошах, то в чому? Щастя – наскільки ти задоволений тим, що робиш. Наскільки захоплений своєю справою і успішний в ній. Щастя – це успіх твоїх дітей, твоїх близьких. Щастя – зібратися усією великою родиною. А це все – за гроші не купиш.

Продовжіть фразу «Дайте мені точку опори і я... …покажу, хто такі сучасні Атланти;) »

Кому в цьому житті Ви заздрите? Перебуваючи на нинішній посаді, по-доброму заздрю людям, у яких є час на друзів, родину, подорожі і улюблені заняття. Час побути із собою наодинці. Та й, зрештою, просто виспатися.

Яка риса характеру – Ваш головний недолік? Я іноді занадто довіряю людям. А в політиці це не завжди варто робити.

Чи є у Вас улюблена книга? Булгаков. «Майстер і Маргарита».

З ким із історичних особистостей Ви могли б потоваришувати, якщо б були його сучасником? Конрад Аденауер.

Яке чудо світу ви би хотіли перенести до свого рідного міста? Що би воно символізувало? Вважаю, що нам треба створювати сучасні об’єкти, які б претендували на таке визначення і були відомими в усьому світі.

Якби ви відкрили нову планету, як би ви її назвали? Мрія.

Уявіть, що до Вас в гості завітав Президент США з проханням показати Україну. Куди б Ви його запросили на екскурсію? На Володимирську гірку.

Що Ви вважаєте своїм головним досягненням в житті, а що найбільшою помилкою? Усього, про що я мріяв у спорті, я досягнув. Також особливо горжуся трьома своїми дітьми. Горжуся і тим, наскільки змінився Київ за ці кілька останніх років.

Яке зайняття для Вас - найкращий відпочинок? Найкращий відпочинок для мене – активний. Кайт-серфінг. Велосипед. Стрибки з парашутом.

Олександр СИМЧИШИН

Міський голова м. Хмельницький, кандидат історичних наук.

Найвагоміші події в Вашій професійній діяльності в 2020 році?: Отримання гранту і кредиту на будівництво сміттєпереробного заводу і упорядкування сміттєзвалиша, міжнародне визнання міста, результати місцевих виборів, які показали рівень довіри містян до моєї команди. Крім цього, у 2020 році Хмельницький визнаний найсприятливішим містом для бізнесу в Україні (дослідження міжнародної організації USAID), за 5 років тут з’явилося більше 15 тисяч нових робочих місць. У цьому ж році Хмельницький визнано найкомфортнішим містом в Україні за версією журналу “Фокус”.

Життєві принципи, які допомагають Вам досягти поставленої мети?: Принципи, якими живу – активність, мотивація, бажання рухатися вперед. З ними людина може все.

Ким Ви мріяли стати в дитинстві? У дитинстві мріяв стати футболістом.

Чи є у Вас мрія, що поки не здійснилась? Моя мрія – Велика Українська Держава. Щиро хочу побачити нашу країну серед найсильніших у світі.

Бути сьогодні успішним – це… Для мене бути успішним – це, як казав Сковорода, «займатися сродною працею», робити те, що приносить задоволення – моральне і матеріальне.

Ваш улюблений афоризм? Слова з «Хороброго серця»: «Усі помирають, але не всі живуть».

Чим Ви найбільше пишаєтесь у вашому місті? Пишаюся в першу чергу його людьми. А вже після – містом загалом та всіма тими змінами, які вдалося зробити разом з командою.

Хто, на Вашу думку, є взірцевим міським головою? (на прикладах з усього світу) Є багато хороших, достойних міських голів, але ідеальних, таких, які би були взірцями у всьому, немає.

Головна проблема всіх українських міст, яку потрібно вирішувати в першу чергу? Я бачу дві головні проблеми: стан мереж міського господарства, які треба терміново замінювати, а також поводження з побутовими відходами.

Якщо щастя не в грошах, то в чому? Для мене очевидно, що щастя не у грошах, а у задоволенні від життя: родини, дітей, роботи, хобі.

Продовжіть фразу «Дайте мені точку опори і я...» Я і без точки опори буду перевертати світ і змінювати все навколо.

Кому в цьому житті Ви заздрите? Не заздрю нікому. Однозначно.

Яка риса характеру – Ваш головний недолік? Те, що для мене перевага, для оточуючих може бути недоліком і навпаки. Наприклад, вимогливість. Хтось вважає цю рису моїм недоліком і не розуміє, що це перевага, бо завдяки ній люди з моєї команди працюють краще.

Чи є у Вас улюблена книга? Якщо «так», то яка? Скляренко, «Святослав». Люблю цю книгу з дитинства. З прочитаного недавно - Книга «Команда команд. Нові правила взаємодії у складному світі» Кріса Фасселла та інших співавторів.

З ким із історичних особистостей Ви могли б потоваришувати, якщо б були його сучасником? Хотів би потоваришувати із Святославом, поспілкуватися було б цікаво з Черчілем.

Яке чудо світу ви би хотіли перенести до свого рідного міста? Що би воно символізувало? Жодного. Вважаю, що кожне чудо світу стало саме таким, бо знаходиться на тому місці, де знаходиться. Потрібно створювати Дива Світу в себе, і мають вони бути оригінальними.

Якби ви відкрили нову планету, як би ви її назвали? Не буду оригінальним – назвав би планету «Хмельницький». Та й, власне, зараз для мене моє місто і є моєю планетою.

Уявіть, що до Вас в гості завітав Президент США з проханням показати Україну. Куди б Ви його запросили на екскурсію? В першу чергу – в Хмельницький. Бо ми навіть розробили цілу концепцію «Подорожуй з Хмельницького». Наше місто цілком може бути відправною точкою для подорожей країною. Потім – в Кам’янець. А вже далі – Львів і Київ.

Що Ви вважаєте своїм головним досягненням в житті, а що найбільшою помилкою? Найбільшим досягненням вважаю свою сім’ю. А помилкою – те, що в школі вчив англійську не заради знань, а заради оцінки. А якщо серйозно, то, як і всі люди, робив помилки, але сприймаю кожну з них як можливість зробити правильні висновки і рухатися далі.

Яке зайняття для Вас - найкращий відпочинок? Футбол, басейн. Вільний час намагаюся завжди заповнити спортом. А якщо є кілька днів – то відпочинок біля моря.