Головне, що їх об'єднує - взаємна зацікавленість та порядність один до одного. Кожна зі сторін може робити помилки, наслідки яких бувають дуже важкими. Які найпоширеніші помилки допускають при оренді квартири та як їх уникнути?

Відсутність письмового договору оренди

Поширена ситуація, коли квартиру хоче орендувати друг або його знайомий. У таких випадках власник часто вважає, що договір оренди, укладений у письмовій формі, не знадобиться, адже зі знайомим проблем не буде. То ж вони домовляються усно. Хоча така домовленість також має юридичну силу, але довести потім іншій стороні, якими були умови усного договору, дуже складно. Правильно складений договір оренди захищає обидві сторони, тому орендар також має бути зацікавлений у його створенні.

Сторони не перевірили договір

Ринок оренди нерухомості дуже широкий, тому серед тисяч сумлінних орендарів і орендодавців знайдуться, на жаль, й нечесні. Бувають випадки, коли квартиру здають люди, які не мають права розпоряджатися майном. Оренда такої квартири може спричинити низку проблем для орендаря, його навіть можуть попросити покинути помешкання. Цієї помилки можна уникнути, якщо попросити особу, яка пропонує квартиру в оренду, показати документи, що підтверджують її право розпоряджатися нерухомим майном. Це може бути правовстановлюючий документ, номер земельної та іпотечної книги, які можна перевірити онлайн, або договір оренди, що дозволяє передавати майно в суборенду.

Орендодавець не виконав формальностей, пов’язаних із оказіональною орендою

Періодична оренда — це вид договору, який краще захищає інтереси орендодавця і дозволяє йому швидше вирішити проблему виселення орендаря, якщо він перестає платити. Для укладення такого договору необхідні додаткові заяви, зокрема заява орендаря у формі нотаріального акту про добровільне виселення з квартири в разі несплати. Орендодавець зазвичай дуже ретельно виконує цю частину формальностей, але, на жаль, забуває, що про оказіональний договір оренди необхідно повідомити податкову службу протягом 14 днів після його укладення. Якщо орендодавець цього не зробить, незважаючи на заяви орендаря, такий договір перетворюється на звичайний договір оренди, до якого застосовуються положення із закону про захист прав орендаря. Для орендодавця це означає більші проблеми з виселенням орендаря та тривалу боротьбу за свої права.

Відсутність депозиту

Ще одна поширена помилка при оренді квартири — відсутність застави. Йдеться про суму, яка забезпечує інтереси власника у разі виникнення проблем з орендою, комунальними послугами або у випадку пошкоджень. Застава, сплачена орендарем за квартиру, дозволяє власнику спати спокійно, адже у нього є гроші, які покриють будь-яку заборгованість чи збитки. Відсутність застави в договорі дуже ускладнює реалізацію претензій власника у разі виникнення проблем. Якщо орендар не хоче співпрацювати, то такі справи можуть затягнутися на дуже тривалий час.

Популярні новини зараз
З 1 квітня почнете отримувати від 3 520 до 8 тисяч гривень: чиї виплати стали більшими Пенсіонерам нарахують по 940 гривень надбавки: пощастить, як завжди, не всім За безкоштовні поїздки в автобусах тепер доведеться платити Готуйте документи: "Укрпошта" розпочинає виплати до 3 тисяч гривень
Показати ще

Некоректно оформлений акт прийому-передачі квартири

Ще одна помилка, яку допускають при оренді квартири — відсутність ретельно складеного акта прийому-передачі квартири. Деякі власники лише вносять у нього показники лічильників, практично повністю ігноруючи опис стану квартири та її обладнання. Це очевидна помилка, адже акт прийому-передачі — підстава для розрахунку з орендарем після закінчення договору оренди. За його відсутності важко вказати на дефекти та пошкодження, що виникли протягом періоду оренди, а отже, немає підстав відраховувати витрати на їх усунення з попередньо внесеної застави. Якщо ми маємо справу з чесним орендарем, то з ним можна порозумітися і розв'язати проблему мирним шляхом, навіть якщо немає доказів у вигляді протоколу. Але якщо з орендарем виникають проблеми, то, на жаль, відсутність протоколу означає, що у власника немає доказів, які б підтверджували час заподіяння шкоди, а це означає, що відстояти свої права буде складно.

Більше на Ukrayina.pl