На початок червня в Києві загальний борг за електроенергію склав 846,7 млн. Грн.

У компанії "Київенерго" шоковані такими боргами киян. І закликають людей не накопичувати борги за електроенергію. Від своєчасної оплати рахунків за електроенергію безпосередньо залежить модернізація електричних мереж і електричного обладнання столиці і як результат - якість надання послуг з електропостачання.

Читайте також: Мережею Wi-Fi обладнали 130 вагонів київського метро

Збільшення заборгованості відбулося у всіх районах столиці, крім Деснянського. Найбільші боржники - споживачі Дарницького, Солом'янського та Святошинського районів.

"Боргів краще не мати, щоб потім не витрачати час і нерви на перерахунки. Але якщо ви заборгували, розрахуватися краще якомога швидше. Інакше доведеться додатково платити пеню, а в разі великого боргу можна і зовсім залишитися без електрики. Опломбують лічильник вам безкоштовно, а ось щоб зняти цю пломбу, потрібно платити. Перш ніж відключать світло, вас зобов'язані попередити. Робиться це за 30 днів. Боржник отримує письмове повідомлення про необхідність погасити заборгованість, яке приносить співробітник ресурсопостачальної організації. Він, повинен до вручення вам повідомлення представитися і показати свої документи. Якщо борг не сплачено, за 3 дні до відключення вас письмово попередять ще раз, а потім вже знеструмлять до моменту погашення заборгованості. Після того як гроші заплачені, світло повертають протягом 2 днів", - кажуть в прес-службі "Київенерго"

Популярні новини зараз
Реформи і прозорість: експерт розповів, чого вимагають США від України за свою допомогу Фруктів не наїмося: який дефіцит чекає Україну Доїхати на роботу і назад – вже не по кишені: проїзд у маршрутках дорожчає Що насправді роблять контролери з вашими лічильниками: чого боятися, а чого не варто
Показати ще

Заборгованість підрахувати не так-то просто. Якщо наприклад, ви не платили за електроенергію цілий рік, сума заборгованості буде розраховуватися співробітниками організації за середніми показниками. При цьому будуть враховуватися підвищення тарифу. Так, якщо тариф виріс півроку назад, частину суми порахують по старому, а то, що "нагоріло" після підвищення – по новому, все складуть - і вийде ваша сума боргу. Якщо сума боргу вас не влаштує, ви маєте право вимагати перерахунок.

"Є борги, просто величезні. Найбільший борг у людини, яка проживає на вул. Народного Ополчення - близько 32 тис. Грн. Потім трохи менше борг на пр. Маяковського - 22 тис. І на вул. Дорогожіцькій - 16 тис. А борг в 32 тис. Грн. зібрався за 20-ть років. Причину ми не знаємо. Немає грошей чи просто така позиція людей. З підприємств найбільше заборгував "Київводоканал". Борг за електрику 316 млн. Грн. 365 тис. Грн. На другій позиції - комунальне підприємство "Київпастранс" з боргом в 44 млн. Грн", - розповідають в прес-службі "Київенерго".

У "Київенерго" пояснюють, що почали відключати боржників.

Читайте також: В Україні на 50% подорожчала холодна вода

У грудні минулого року, влада столиці вже проводили відключення боржників. У під'їздах будинків вивішували оголошення про те, що необхідно зробити реструктуризацію боргу, куди потрібно звернутися, щоб звірити платіжки з даними комунальників, відстояти свою правоту або скласти договір на поступове погашення боргу.

Не всі кияни тоді прислухалися до порад "Київенерго". В результаті були відключені боржники за електрику, а це 1132 квартири.

"Ми відключали світло саме тим споживачам, які не відреагували на письмові попередження, доставлені адресатам за місяць до виконання процедури відключення. Деякі боржники, погасили борг, але знову взялися за старе. Знову набрали боргів і їх чекають ті ж неприємності, якщо вони не заплатять за рахунками. В основному в боржниках платоспроможні громадяни. Пенсіонери та малозабезпечені не попадаються, так як майже всі оформили субсидії", - пояснюють в "Київенерго".

"Процедура повторного включення нескладна. Але краще до цього не доходити. Намагайтеся зробити реструктуризацію боргу. В найближчий центр обслуговування клієнтів "Київенерго" необхідно принести всі наявні у вас квитанції про оплату, паспорт, ідентифікаційний код, документи, що підтверджують право власності на житло. Після звірки платежів сума вашого боргу може виявитися зовсім іншою. Проведуть реструктуризацію і ви будете погашати борг частинами протягом року.

Це стосується і боргу за воду або за квартиру", - юрист Михайло Присяжнюк.

Юристи відзначають, що оскаржити відключення електроенергії при боргах досить спірно. Особливо, якщо це записано в договорі.