Паска - один із найголовніших атрибутів святкового столу на Великдень. Солодка здоба, приготовлена ​​за особливими правилами, символізує присутність Бога у житті тих, хто її готував.

Паска або, як її ще називають, хліб вічного життя, зазвичай готують у Чистий четвер чи напередодні самого свята. Пропонуємо вам рецепт традиційної великодньої паски, від якої ваші гості точно будуть у захваті.

Інгредієнти:

  • молоко – 500 мл
  • борошно - 1 кг
  • масло – 200 г
  • яйця – 6 шт
  • цукор – 300 г
  • родзинки – 275 г
  • ванільний цукор -1 ч. л
  • дріжджі – 12 г сухих або 50 г звичайні та щіпка солі.

Приготування:

Спочатку потрібно розчинити дріжджі в теплому молоці, потім додати 500 г борошна, замісивши опару. Накрити ємність рушником і прибрати в тепле місце на 30 хвилин, поки опара не підніметься вдвічі.

За цей час ви повинні відокремити білки від жовтків. Жовтки розтерти із цукром до білого кольору. Білки збити в тугу піну. У опару, яка вже підійшла, додати жовтки з цукром, сіль, добре перемішати, додати масло, замісити. Порціями акуратно додати білки, ретельно вимішуючи тісто. Порційно додати решту просіяного борошна остаточно вимісити тісто, накрити ще раз рушником і прибрати в тепле місце на 1 годину. Тісто має збільшитись приблизно в 2 рази.



За цей час готуємо начинку із сухофруктів і заливаємо окропом, промиваємо та висушуємо. Висушені родзинки посипати борошном і перемішати, щоб усі родзинки були обваляні в борошні. У тісто, яке підійшло, додати ізюм, добре перемішати і відставити на 10 хвилин.

Популярні новини зараз
ПриватБанк без розбору блокує платежі українців: покупки перетворилися на "лотерею" Українців поставили у жорсткі рамки: почнуть обмежувати Фруктів не наїмося: який дефіцит чекає Україну Українцям вказали на два обов'язкові платежі, які не можна ігнорувати
Показати ще

Змастити маслом і злегка посипати борошном або манкою, щоб потім паски легко було дістати. Заповнюємо 1/3 форми, потім відкладаємо ще на 10 хвилин.

Розігріваємо духовку до 100 °C. Тісто у формах трохи змащуємо яйцем зверху (використовуємо жовтки) не щільним шаром і ставимо у духовку. Тримаємо за такої температури не більше 10 хвилин, потім збільшуємо температуру до 180°C і випікаємо паски до готовності (приблизно 45-50 хвилин).

Великодні паски, фото Знай.uа
Великодні паски, фото Знай.uа

Нагадаємо, як правильно варити яйця у холодній та гарячій воді: головні правила перед легким процесом.

Раніше ми повідомляли, що це варто знати всім українцям перед Великоднем-2023: паскудні паски, кольоровий захід сонця, зозуля та інші прикмети.