Чергова «поправка Геруса» не скасовує імпорт електроенергії з Росії, що знищує вітчизняну енергетику та вугледобувну галузь. Для подальшого постачання російського струму в Україну створять аналог корупційного «РосУкрЕнерго», пише Главком.

Про це заявив народний депутат України, Голова Незалежної профспілки гірників України Михайло Волинець.

Він наголосив, що зростання імпорту російської електроенергії вже спричинило низку негативних явищ в енергогалузі, і є прямою загрозою енергонезалежності країни.

«Зупинилися вугільні шахти. Зупинилися блоки теплових електростанцій. І такими діями Геруса і команди, яка створилася навколо нього в комітеті енергетики і житлово-комунальних послуг, є велика загроза до розвалу внутрішньої енергетичної системи України та підриву енергетичної безпеки держави, що може дуже серйозно в перспективі загрожувати не просто державній безпеці, а існуванню, забезпеченню незалежності нашої держави», - сказав Волинець.

Депутат звернув увагу на неправдивість заяв Андрія Геруса про те, що ухваленням законопроекту «Про внесення змін до закону «Про ринок електроенергії" (№2233) імпорт російської електроенергії зупинено. Волинець наголосив – російська електроенергія постачатиметься на ринок «на добу наперед», а також через Білорусь, для чого, за його прогнозом, буде створено аналог корупційного підприємства «РосУкрЕнерго», яке діяло раніше.

Популярные статьи сейчас
Monobank "замораживает" личные средства украинцев: кто может остаться без копейки Деньги на детей: в Украине увеличилась сумма пособия родителям новорожденного ребенка Школы теперь ждут массовые проверки: родители добились своего Как в других странах привыкли подтирать попу и почему на нас смотрят, как на дураков: всё дело в культуре
Показать еще

«Це маніпуляція. Це торкається закону 3322. По-перше, повним потоком піде електроенергія російська через Білорусь, тільки через білоруську підставку прокладку. Раз. Нам зрозуміле обличчя, які при владі зараз, які також будуть приймати участь у формуванні цієї прокладки, а також і в Україні. Очевидно, що одна прокладка буде в Україні. А також електроенергія з Росії буде поступати напряму з Росії по лініям електропередач, оскільки ми маємо єдину енергосистему. І використовуючи ринок на добу наперед, з Росії продовжать постачати електроенергію на територію України», - сказав Волинець.

Нагадаємо, 4 грудня Верховна Рада ухвалила законопроект «Про внесення змін до закону «Про ринок електроенергії» (№2233), яким, зокрема, забороняється продаж та/або поставки електроенергії, що імпортується з Російської Федерації, за двосторонніми договорами та на внутрішньодобовому ринку, але залишається така можливість при постачанні на ринок «на добу наперед».

Імпорт електроенергії з Росії було відновлено з 1 жовтня завдяки «поправці Геруса». За першу половину жовтня імпорт електроенергії з РФ виріс майже в два рази, в листопаді він збільшився в порівнянні з середньодобовим показником за жовтень в 3 рази - до 12 млн кВт-год/добу. Обсяг російської електроенергії, який постачається на сегмент ринку двосторонніх договорів, вже перевищує 15%. Зростання російського імпорту призвело до обмеження потужностей українських енергопідприємств.