Народний депутат Андрій Ніколаєнко піддав жорсткій критиці проект Програми діяльності нового Уряду, яка на цьому тижні може бути винесена на затвердження Верховної Ради.

«Якщо порівняти її з аналогічною творчістю попереднього Кабміну, то доведеться з сумом визнати -- Програма діяльності осінньо-зимового Уряду була все ж таки більш мальовнича. Адже там веселі хлопці на самокатах хоч про якісь мрії писали. А нова програма нового Кабміну – це взагалі ні про що», - заявив Ніколаєнко на своїй сторінці у соцмережах.

Народний депутат вважає основним недоліком документу відсутність будь-якої конкретики та контрольних цифр, за якими можна оцінити намагання та результати дій Уряду.

«Мабуть, народження цього документу коштувало надзусиль Прем’єру Денису Шмигалю: економісту за фахом, бухгалтеру за посадами та кандидату економічних наук за науковим ступенем. Адже на 10 сторінках -- жодної конкретної цифри. Одні лише процеси – створення, забезпечення, сприяння, трансформування, реформування, запобігання, реагування та ін. Вважаю, що ця Програма у її теперішньому вигляді – це надзвичайний управлінський виклик для Уряду. Адже вони намагаються керувати тим, що не можуть виміряти!», - зауважив Андрій Ніколаєнко.

З огляду на контент Програми, депутат вважає, що урядовці збираються проігнорувати колапс підприємництва, розірвання логістичних ланцюгів, те, що бізнес оцінює свій запас міцності лише у 2-3 тижні, та інші критичні для економіки фактори. Наприклад, такі, як падіння промислового виробництва на 5% та скорочення за 2019 рік 59,3 тисяч штатних працівників у промисловості, щоденні недонадходження до держбюджету майже 1 мільярду гривень від податкової та митної служб та необхідність заплатити кредиторам до кінця року ще 300 мільярдів гривень і прогнозованим зменшенням на 25-30% трансфертів від заробітчан.

Популярные статьи сейчас
Тарологиня рассказала, справимся ли мы с российскими "Цирконами" Отвыкайте от отопления: украинцев просят сделать это до отключения, чтоб не пострадать Жертвовать желудком ради коммуналки больше не придется: пенсионерам назначат доплаты Елена Зеленская удивила украинцев своими ногами, но объяснила, почему так произошло
Показать еще

На думку Ніколаєнка. урядовці, мабуть, сплутали «дотримання високих соціальних стандартів, розвиток освіти, науки, культури та системи державних послуг» з необхідністю зменшення видатків майже на всі ці напрямки.

«Може, вони не знають про те, що відбувається в країні? І саме тому ніяк не дадуть ладу змінам до Держбюджету. Бо зведеного кошторису, який би адекватно відображав зусилля держави на подолання кризи, депутати досі так і не отримали. Уряд зараз жебракує 5-10 мільярдів гривень, але ніяк не може пояснити, куди будуть спрямовані ці кошти та якою буде ефективність їх використання. Бо просто кинути ці кошти на проїдання – це шлях в нікуди. До речі, ефективність – це теж вимірюваний, цифровий показник, які Уряд так старанно ігнорує», - нагадав парламентар.

Ніколаєнко закликав депутатів від більшості не голосувати за Програму дій Уряду у її теперішньому вигляді.

«Досить голосувати за недолугі шкільні твори «про все хороше» - Уряд має виносити на розгляд Верховної Ради чіткий документ з конкретним фінансовим обгрунтуванням своїх дій, з оцифрованими зонами відповідальності та показниками ефективності роботи кожного з міністрів. Щоб кожен в країні міг знати, яке конкретне прізвище має та чи інша економічна чи соціальна проблема, і за яких масштабів цієї проблеми політична відповідальність урядовця вже має автоматично трансформуватися у кримінальну», - резюмував Андрій Ніколаєнко.