Посольство Німеччини в Україні обурилося невиконанням Кабінетом міністрів Україні раніше підписаного меморандуму з інвесторами у відновлювану енергетику, оскільки проблеми з виплатами за «зелену» електроенергію в країні ще не вирішені.


Про це заявила Анка Фельдгузен, посол Федеративної Республіки Німеччина в Україні, зазначивши, що держава скоротила зелені тарифи інвесторам, але не виконує свої зобов’язання.


«На жаль, навіть після підписання меморандуму щодо тарифу відновлюваних джерел ще є проблеми з виплатами інвесторам через Гарантований покупець. 11 послів країн у тому числі й я висловили через це у листі до вас пане прем’єр-міністр. Дуже сподіваюсь, що наші пропозиції будуть почуті. І я б дуже не хотіла, щоб Україна через цю історію втратила всю привабливість іноземних інвесторів», - сказала посол.


Відповідну заяву вона зробила після слів прем’єр-міністра України Дениса Шмигаля, який розповів про підписаний меморандум з іноземними інвесторами в зелену енергетику та перспективи залучення нових інвестицій в розвиток водневих технологій в Україні.
«Без розвитку відновлюваних джерел енергії, наприклад, не може бути ефективної співпраці у водневому секторі, яку ви згадали пан прем’єр-міністр», - підкреслила Фельдгузен.


Разом з тим, вона додала, що Німеччина надсилає сигнал про те, що Україна є й залишається важливим партнером.

Популярные статьи сейчас
Один день – 1 гривна: "Киевстар" подсказал как пользоваться услугами почти даром Осталась неделя: украинцы рискуют пропустить важную процедуру Украинцев поставили в жесткие рамки: начнут ограничивать Украинцам указали на два обязательных платежа, которые нельзя игнорировать
Показать еще


«Неодмінною передумовою цього партнерства є справедливі і привабливі умови для іноземних компаній в Україні», - резюмувала посол.

Як повідомлялося, у червні найбільші асоціації зеленої енергетики і Кабінет Міністрів підписали меморандум про взаєморозуміння, який став основою ухваленого у липні Верховною Радою закону №810-IX (набув чинності 1 серпня).


Документ передбачає зменшення "зеленого" тарифу для СЕС на 15%, а для ВЕС – на 7,5% із серпня 2020 року. Уряд обіцяв 100% виплату тарифу і погасити до кінця 2021 року суму накопиченого боргу (22,4 млрд грн). 40% від цього держава зобов'язана погасити до кінця грудня 2020-го року.


Закон передбачає, що 20% виробництва зеленої електроенергії в Україні має бути оплачено з бюджету, а також борги можуть бути погашені через кредитування НЕК "Укренерго" після надання держгарантій компанії.
17 листопада Верховна Рада підтримала законопроєкт №4119 "Про внесення змін до Державного бюджету на 2019 рік", в якому, зокрема, йдеться про надання державних гарантій компанії "Укренерго" для можливості залучення кредитів на поліпшення фінансового стану компанії. 26 листопада законопроєкт підписав президент Володимир Зеленський.


Станом на початок грудня зрушень в оплаті накопиченого до 1 серпня боргу (22,4 млрд грн) не спостерігається. Окрім того, в проєкті державного бюджету на 2021 рік уряд не заклав 20% на часткову оплату зеленої електроенергії, як того вимагає законодавство.
Провідні асоціації ВДЕ неодноразово зверталися до прем'єр-міністра Дениса Шмигаля з заявами, що уряд порушує меморандум про взаєморозуміння з виробниками "зеленої" електроенергії, не виконує зобов'язання щодо погашення боргів перед ними.
За даними з судових реєстрів, уже більше 50 компаній, які інвестували в будівництво об'єктів відновлюваної енергетики подали позови до ДП "Гарантований покупець", щоб відсудити невиплачені кошти за вироблену електроенергію. Загальна сума позовних заяв перевищує 1 млрд грн. Перші суди інвестори вже почали вигравати.
Представники посольств Канади, Норвегії та Литви повідомили, що відмовлятимуть інвесторів від вкладень в Україну через створену владою фінансову кризу в "зеленій" енергетиці, а також тиск на інвесторів. Інвестори з цих країн вже готуються до міжнародних арбітражів.