Щороку 24 вересня весь православний світ вшановує пам'ять преподобної Феодори Олександрійської, що жила в V столітті. Також за народним календарем відзначається свято Федорини вечори (за старим стилем – 11 вересня). Зазвичай у цей період закінчувалося збирання врожаю (овочів) і починалася підготовка до зимівлі.

Федорини вечори 24 вересня: головні заборони свята

В народі на Федору відзначали третю зустріч осені. «Всяке літо кінчається, осінь починається», — говорили наші предки. В цей час починався сезон проливних дощів, навколо була сльота. Тому про святу жартували: «Федора — замочи хвоста».

Також селяни підбивали підсумки осінніх робіт у полі. Прибирали останню цибулю з грядок і несли в омшаник вулики з бджолами. Лінуватися весь день і лежати на печі було не можна, тому що це вважалося великим гріхом. «Преподобна Федора — всякій справі амінь», — подейкували на Київській Русі.

Популярні новини зараз
Подивися уважно у трудову книжку: через ці "записи" українці залишаються без пенсії Пенсіонерам від 60 років та сім'ям готують нову допомогу: виплатять по 10 800 грн одним платежем Молитися на індексацію не доведеться: українцям підказали, як збільшити пенсію Потрібно бути готовими: що буде з курсом долара до літа
Показати ще

Крім того, на Феодору народ спостерігав у полі, як ростуть озимі. Якщо з-під землі вже були помітні сильні і густі сходи, то це обіцяло хороший врожай на наступний рік. Але при цьому наші предки не забували: «Озимину в засіки не кладуть», «Не хвали сусло, а хвали пиво; не хвали озиму, а хвали жниву».

Ще на Федорини вечори було прийнято підійти до поля і поклонитися до землі озимому врожаю (хлібу). Неповага до зернових могла принести багато бід у будинок. Однією з традицій вважається «осенина». Всі сільські жителі брали участь в «осенинах» - допомагали місцевому церковному служителю підготуватися до зими. Всім селом збирали дари (борошно, мед, зерно тощо). Чоловіки допомагали з ремонтом, а жінки – з прибиранням у будинку і у дворі, з заготовками на зиму і так далі.

З цього свята на Київській Русі починалися капустяні вечори. Звідси і пішла назва Федорини вечори. Традиційно два тижні дівчата і жінки рубали капусту квасили її на зиму, травили байки, жартували і сміялися. На стіл в такі вечори подавали страви з капусти — голубці, пироги, а також щі. До Федори їсти цей овоч заборонялося, щоб насолодитися ним у свято.

Чоловіки в свою чергу варили смачне пиво і під час обіду обов'язково поминали святу черницю Феодору. Для цього пивне сусло заливали у великі глиняні посудини — корчаги (великі горщики розміром з пів-бочки з вузьким дном і дуже широким горлом), які потім ставили на піч і нагрівали при постійній температурі протягом тривалого часу.