У понеділок, 8 жовтня, православні віруючі вшановують пам'ять святого Сергія, ігумена Радонезького. Також за народним календарем відзначається свято Сергій Капусняк. Традиційно на Київській Русі рубали капусту для закваски, забивали на продаж курей і готувалися до весільного сезону.

Сергій Капусняк 8 жовтня: історія свята

Преподобний Сергій, настоятель монастиря Київської Русі, своїм смиренням і скромним способом життя зміг привернути до себе людські серця, став наставником у духовному житті народу. Тоді на території сучасної України були татари, а князі займалися міжусобними війнами.

Сергій Радонезький

Святий присвятив усього себе підняттю і зміцненню моральних сил людей. Почавши з себе, чернець показав приклад не тільки язичникам, але і особам далеким від праведного способу життя. Варто зазначити, що до нього зверталися не тільки прості люди, але і титуловані особи.

Для кожного у преподобного Сергія були слова розради чи підтримки і допомоги. Як свідчать церковні перекази, за півроку до кончини ченцеві прийшло одкровення згори. Він закликав учнів, дав їм своє останнє повчання і після цього мирно відійшов до Господа на небеса.

Популярні новини зараз
Громадський транспорт подорожчає для всіх, окрім пенсіонерів: скільки доведеться платити з 1 травня Побутовим споживачам пригрозили відключенням електроенергії: хто у "чорному списку" ПриватБанк без розбору блокує платежі українців: покупки перетворилися на "лотерею" Фруктів не наїмося: який дефіцит чекає Україну
Показати ще

Сергій Капусняк 8 жовтня: традиції свята

В цей день наші предки молилися ігумену Сергію Радонезькому, адже він вважається покровителем домашньої птиці, особливо курей. Звідки це пішло, зараз вже неясно. Передбачається, що курячий бульйон піднімає на ноги важкохворих, а старий і молодий організм добре засвоює куряче м'ясо.

Крім того, в цей день зазвичай починається консервація і засолювання капусти. Традиційно вся родина приймає участь в цьому цікавому процесі. Згідно старовинним повір'ям, раніше цього дня робити засолку не можна, інакше капуста прокисне.

Також у будинку господині печуть смачні здобні коржі на листі капусти. У народі знали, що перед тим як покласти тісто на лист, потрібно неодмінно помолитися про те, щоб зима була не надто суворою.

Сергій Капусняк 8 жовтня: головні прикмети дня

Якщо випав перший сніг, зими не буде ще більше місяця.

На Сергія Капусняка ясно і тепло – погода буде гарною ще три тижні.

Якщо сніг у цей день сухий, значить, літо буде хорошим.

Товстий шар снігу на сирій землі означає хороший урожай у майбутньому році.