25 листопада жінки-активістки всього світу відзначають День боротьби проти насильства.

17 грудня 1999 року Генеральна Асамблея ООН оголосила 25 листопада Міжнародним днем ​​боротьби за ліквідацію насильства щодо жінок (International Day for the Elimination of Violence against Women) (резолюція 54/134).

ООН запропонувала урядам, міжнародним організаціям і неурядовим організаціям проводити в цей день заходи, спрямовані на привернення уваги громадськості до цієї проблеми.

У посланні Генерального секретаря ООН зазначається:

"Насильство щодо жінок заподіює невимовні страждання, горе сім'ям, від якого страждають і старий, і молодий, і доводить громади до зубожіння. Воно не дозволяє жінкам використовувати всі свої потенційні можливості, обмежує економічне зростання і підриває розвиток".

Популярні новини зараз
Абоненти збунтувалися проти "Київстар": не хочуть доплачувати за гігабайти, якими не користуються Повинні з'явитися без повістки: кого чекають у ТЦК з 1 квітня Готуйте гаманці: українцям за лічені дні підвищать тарифи на комуналку, що подорожчає Показники лічильника вже не аргумент: українців змушують платити за світло більше, ніж "накрутили"
Показати ще

Історичною передумовою Дню стала подія, що відбулася в 1960 році в Домініканській Республіці.

За наказом домініканського диктатора Рафаеля Трухільо (Rafael Trujillo) по-звірячому вбили трьох сестер Мірабаль (Mirabal sisters), які були політичними активістками.

Якщо говорити про окремі країни, то в Канаді щорічно 6 грудня відзначається Національний день пам'яті і дій проти насильства над жінками (National Day of Remembrance and Action on Violence Against Women) в пам'ять про події Монреальський погром (Montreal Massacre) 1989 року, коли 14 студенток були ізольовані і по-звірячому вбиті.

В цей день в Канаді проходять нічні чергування, політичні дебати та інші заходи, спрямовані на ліквідацію насильства над жінками.

Біла стрічка (White ribbon) є символом боротьби проти всіх форм насильства над жінками, збереження материнства, а також використовується в усіх схожих випадках.

В останні роки про неї поступово стає відомим все в більшій кількості країн.

Але насильство стосовно жінок продовжує залишатися глобальною проблемою.

До 70% жінок страждають від насильства на побутовому рівні. Окремою великою темою є і насильство в сім'ї, від якого страждає чимале число жінок.

За даними ООН, 35% жінок і дівчаток у світі піддаються тим чи іншим формам фізичного та / або сексуального насильства протягом життя;близько 200 мільйонів жінок і дівчаток покалічили операціями на жіночих статевих органах (в основному в Африці і деяких країнах Близького Сходу); у всьому світі близько 750 мільйонів жінок і дівчаток вступили в шлюб до досягнення 18-річного віку; жінки і дівчатка складають 71% всіх жертв торгівлі людьми, 3 з 4 з них зазнають сексуальної експлуатації. І при цьому в ряді країн наслідки насильства проти жінок зберігаються протягом поколінь.

Насильство по відношенню до жінок є порушенням прав людини.

І цьому явищу необхідно протиставити повне суспільне неприйняття і відповідну законодавчу базу.

Цим питанням займається все більша кількість правозахисних організацій, і ми закликаємо всіх жертв насильства звертатися за допомогою, а не терпіти біль та приниження.