Український фермер з Херсонської області Василій Кравчук зазнав збитків через використання мінеральних добрив, вироблених в Узбекистані.

За його словами, під час проведення цьогорічної осінньої посівної аграрій вирішив придбати нове азотно-фосфорне добриво узбецького виробництва. Його основним мотивом було бажання заощадити, адже аналоги інших виробників коштували на 30% дорожче.

«Сто разів уже пошкодував про те, що взяв узбецьку аммофоску. Її гранули забили мені всі сошники через те, що були нестандартного розміру. Довелося сівалки ремонтувати. І час втратив, і гроші витратив. Потім мені вже знайомий фермер сказав, що я купив якийсь російський сурогат, розфасований в Узбекистані», — каже фермер.

Популярні новини зараз
Віддавати по 10% від пенсії не доведеться: "Київстар" порадував стареньких бюджетним тарифом Подорожчання майже на 40%: українців чекає "сюрприз" у платіжках Дніпровська дівчина-хатико повернулася, але тепер вона нападає на людей Розписуватися буде не потрібно: коли повістка вважатиметься врученою
Показати ще

Поява на українському ринку низькоякісних мінеральних добрив, завезених з Узбекистану, Казахстану, Білорусі стало наслідком введення Кабміном антидемпінгових мит проти продукції з Росії.

«Імпортні марки добрив з Узбекистану, Казахстану, Болгарії та інших країн — це не що інше, як "замаскована" продукція російських виробників», — зазначив в коментарі виданню «Латифундист» заступник директора Інституту аграрної економіки Віталій Саблук:

За даними Союзу хіміків України, за 2018 рік імпорт добрив зріс до 57% в загальному обсязі споживання, в той час як до 2014 року його частка становила менше 15%. При цьому контроль хімічного складу ввозяться добрив Державною митною службою відсутня. Таким чином, на внутрішній ринок потрапить продукція низької якості, що тягне за собою потенційне зниження врожайності зернових.