9 грудня за ініціативою ООН відзначається Міжнародний день боротьби з корупцією (International Day Against Corruption). В цей день в 2003 році в мексиканському місті Меріда підписали Конвенцію ООН проти корупції. Документ зобов'язує держави, які підписали його, оголосити карним злочином хабарі, розкрадання бюджетних коштів і відмивання корупційних доходів.

Так, відповідно до одного з положень Конвенції, необхідно повертати кошти в ту країну, звідки вони надійшли в результаті корупції. Варто відзначити, що це перший документ такого роду, він особливо важливий для країн, де корупція завдає шкоди загальному добробуту держави.

У 2003 році спеціальний представник Генерального секретаря ООН Ханс Корелл, оголосивши про рішення заснувати Міжнародний день боротьби з корупцією, закликав представників більш ніж 100 країн підписати Конвенцію. І з тих самих пір вона є важливим інструментом міжнародного права для протидії корупції, «що завдає шкоди розвитку країн і представляє загрозу демократії і режиму правової держави».

Боротьба з корупцією

Популярні новини зараз
Фруктів не наїмося: який дефіцит чекає Україну Летальність приблизно 52%: ВООЗ застеріг про спалах небезпечного вірусу Продасте за 8000 гривень: колекціонери влаштували полювання на особливі 5 копійок Потрібно встигнути: українцям, з квитанціями за світло на руках, назвали важливу умову
Показати ще

Як відомо, корупція — це складне соціальне, економічне і політичне явище, яке, в тій чи іншій мірі, зачіпає всі країни, незалежно від рівня розвитку. Вона уповільнює економічний розвиток суспільства і підриває державні устої. Жодна з країн, жоден регіон, жодне суспільство не володіють імунітетом від корупції.

Статистика ООН свідчить, що щорічний обсяг хабарів оцінюється в один трильйон доларів. Світова економіка втрачає ще 2,6 трильйона доларів у зв'язку з корупційною діяльністю. Примітно, що ці кошти складають понад п'ять відсотків світового ВВП.

Розірви ланцюг корупції

Для боротьби з корупцією в цей день у багатьох країнах світу проходять спеціальні мирні демонстрації, зустрічі, конференції, семінари та інші заходи, приурочені до Міжнародного дня боротьби з корупцією і кожен рік присвячені певній темі.