У понеділок, 24 грудня, вірні католицької церкви святкують Святвечір. Це день напередодні Різдва Христового і приготування до цього великого свята. Назва «святвечір» походить від слова «сочиво» — це особлива зернова каша з медом і сухофруктами.

Традиційно «сочиво» прийнято їсти саме напередодні свята тільки після літургії, яка з'єднується з вечірнею. Звичай не їсти їжу до першої вечірньої зірки, пов'язаний зі спогадом про явище зірки на Сході, що сповіщала про народження Ісуса Христа. При цьому статутом ця традиція не наказана.

Крім того, в різдвяний Святвечір у церквах зранку прийнято служити месу по чину Адвенту, а меса навечір'я Різдва починається затемна, опівночі. Однак з пастирських міркувань дозволено починати богослужіння на кілька годин раніше.

Варто відзначити, що в західних країнах Святвечір, як і Різдво, - це суто сімейне свято. Так, навіть ті, хто не відвідує церкву, збираються ввечері за святковим столом всією родиною. При цьому ритуал трапези Святвечора завжди очолює глава сімейства. Перед самим початком застілля католики читають уривок Євангелія від Святого Луки про Різдво Христа і читають спільну сімейну молитву.

Популярні новини зараз
Готуйте гаманці: українцям за лічені дні підвищать тарифи на комуналку, що подорожчає Зміна ціни на електроенергію: у НКРЕКП зробили заяву для споживачів Жертвувати шлунком заради комуналки більше не доведеться: пенсіонерам призначать доплати Українцям готують тарифний удар після опалювального сезону
Показати ще

Також існує традиція під час вечері обмінюватися з усіма присутніми облатками. Облатки — це пластинки прісного хліба, з фігурним малюнком, які символізують тіло Христа. Відламавши шматочок облатки, той, кому її дарують, обов'язково повинен вимовити добре побажання. Це дуже зворушлива та важлива подія Святвечора.

Ще широко поширений і звичай залишати за різдвяним столом одне вільне місце. Якщо хто-небудь прийде до хати на Різдво, то буде прийнятий, як рідна людина. Ця традиція є знаком пам'яті про близьких і дорогих людей, які не можуть в цей день відзначити свято разом із сім'єю за одним столом.

Нагадаємо, що православні віряни відзначають Святвечір 6 січня, а Різдво Христове – 7 січня.