Щорічно 7 січня православні українці відзначають одне з головних церковних свят — Різдво Христове. Вечір 6 січня називається Святим вечором або Святвечором. Коли сходить перша зірка на небі, сім'я сідає за святковий стіл, на якому обов'язково повинно бути 12 страв. Головні ласощі на Різдво – кутя.

Щоб зустріти головне свято року правильно, необхідно знати про його головні заборони. У цьому вам допоможе розібратися Знай.uа.

Що заборонено робити на Різдво Христово

Підготовка до православного Різдва зазвичай займає особливе місце в душах вірян. Її неодмінно супроводжують заборони і прикмети цього дня.

Так, напередодні Різдва категорично заборонено їсти м'ясо і продукти тваринного походження у певні дні рибу, вино й олію, адже ще триває Різдвяний піст. Однак 7 січня всі заборони знімаються.

Популярні новини зараз
Астролог побачив у травні "лихо" для України Українські пенсіонери отримають по 500 гривень "бонусу": хто у списку "літніх" щасливчиків Це має робити кожен, хто має смартфон: чохол і скло на екран не захистять Показники лічильника стануть недійсними: споживачів застерегли від неприємностей з платіжками
Показати ще

У Святий вечір треба, щоб на столі було 12 пісних страв - за кількістю апостолів. Готувати меншу кількість страв не рекомендується.

Один із головних заборон Різдва полягає в тому, що жодна зі страв не повинна залишитися недоторканою.

Не можна прибирати страви зі столу до самого настання Різдва 7 січня.

Треба подивитися на свою ялинку. У Різдво не можна, щоб на ялинці була інша прикраса, а не зірка, адже це символ зірки Віфлеєму, що сповістила про народження Ісуса.

У Різдво не можна надягати старий одяг.

Як і в інші релігійні свята, не можна працювати. Жінкам не можна шити, прати, прибирати, виносити сміття з хати. Чоловікам —ходити на полювання або рибалку. Це потрібно робити заздалегідь до свята.

Ні в якому разі не можна ворожити на Різдво. Для цього є спеціальний період з 12 дня Святок до Хрещення.

У святе свято Різдва не можна лаятися, лихословити, особливо за столом.

Не прийнято до сходу першої зірки обідати — невеликий перекус дозволений тільки дітям.

Не можна забувати про милосердя і допомагати тим, хто з якихось причин позбавлений святкових радощів.