Щорічно 19 січня православні християни відзначають одне з найважливіших релігійних свят в році - Хрещення Господнє. За назвою вже стає зрозуміло на честь чого це торжество і кого люди прославляють в цей день. Але все далеко не так просто.

Історія цього свята відома дуже багатьом людям, адже до нього раніше привчали з самого дитинства. Але мало хто пам'ятає про те, що раніше цьому святу передував Різдвяний піст, тому всі не пісні страви можна було ставити на стіл лише після того, як з'явиться перша зірка на небі.

Але це далеко не найцікавіше, що можна сказати в Хрещення Господнє. Далі в тексті ми розповімо вам найцікавіші факти про свято, його історію, традиції, а також найважливіші обряди і прикмети Хрещення Господнього.

Хрещення Господнє: історія свята

Тут ви швидше знайдете біблійну історію цього торжества, адже саме вона описує події, які стали приводом для цього торжества.

Вважається, що після мандрів в пустелі Іоанн Предтеча дістався до річки Йордан. Якраз саме в ній іудеї робили всі релігійні обмивання. Там він і розповів усім присутнім в істинному розумінні хрещення про залишення гріхів після цього.

Популярні новини зараз
Подорожчання майже на 40%: українців чекає "сюрприз" у платіжках Два тарифи на воду: нові ціни встановили для мешканців багатоповерхівок та приватного сектору Розписуватися буде не потрібно: коли повістка вважатиметься врученою На школи тепер чекають масові перевірки: батьки домоглися свого
Показати ще

Хрещення Господнє
Хрещення Господнє

Ісусу тоді виповнилося 30 років. І він попросив Іоанна Предтечу похрестити його в Йордані. Після хрещення "гроби" небеса і на Ісуса зійшов Святий Дух у вигляді голуба. При цьому всі почули слова Бога Отця: "Це Син Мій Улюблений, що Його Я благовоління".

Вони вказували Іоанну Хрестителю і присутньому народу на Божественне достоїнство Ісуса Христа. Вважається, що в цю подію людям була явлена ​​Свята Трійця: Бог Отець - голосом з неба, Бог Син - хрещенням від Івана в Йордан, Бог Дух Святий - зійшла на Ісуса Христа голубом.

До речі, саме тому раніше це свято мало іншу назву - Богоявлення. Але з часом все змінилося і тепер ми відзначаємо саме Хрещення Господнє.

Хрещення Господнє: традиції свята

Хрещення Господнє - це сімейне свято, як і Різдво. Саме тому люди намагалися відзначати його в колі своєї родини. Крім цього, в народі думали, що якщо в цей день під одним дахом збереться три покоління однієї родини, то всі вони зустрінуть це свято в наступному році в такому ж складі.

Богослужіння на Хрещення Господнє
Богослужіння на Хрещення Господнє

Також традиції свята стосувалися і їжі. Вважається, що на столі обов'язково повинні бути 12 страв. Однією з них повинна бути будь-яка пісна кутя. Крім цього майже завжди готували пироги з різними начинками. А з напоїв на столі обов'язково повинен бути морс, або ж чай з медом і малиною.

До речі, цікава традиція, яка вже не зберіглась і зараз ви зрозумієте чому. Зазвичай, після святкової вечері сім'я дякувала Богові за хліб і ... випускали білого голуба з клітки. Вважалося, що таким чином вони відпускають всі різдвяні свята.

Звичайно ж, в такий день не обходиться без обов'язкової служби в церкві. Притому багато хто ходить в храм два рази в день - з ранку і ввечері. Саме там вони наповнюють посуд святою водою, яка може зберігатися дуже довго, лікувати від хвороби і так далі. Важливо додати, що цю воду потрібно було зберігати в належному місці цілий рік і використовувати тільки для дійсно важливих речей.

Богослужіння на Водохреща
Богослужіння на Водохреща

І саме з водою пов'язана головна традиція Хрещення Господнього - купання в ополонці. Вважається, що якщо зайти в ополонку і три рази зануритися у воду з головою, то ви станете чисті від усіх гріхів і почнете нове життя. Але і тут є свої нюанси, про які потрібно знати. Важливо, щоб священик перед цим обрядом освятив воду спеціальними хрестом і прочитав молитву. Вважається, що саме після цього вода стає святою і люди можуть там купатися.

Освячення води на Водохреще Господнє
Освячення води на Водохреще Господнє

Мабуть, це все про найголовніші традиції свята, але давайте тепер більше дізнається про обряди Хрещення Господнього, адже вони не менш важливі.

Хрещення Господнє 2019: обряди свята

Звичайно, очевидно, що обряди Хрещення безпосередньо стосуються святої води і купання в ополонці, але на цьому все не закінчується, зараз ми розповімо вам все докладніше.

Як ми вже сказали, потрібно купатися в ополонці, але лише після того, як її освятить священик. Але в народі все трохи не так. Вважається, що на Водохреща вода стає святою у будь-якій водоймі - річці, озері, морі та навіть струмку. Тому можна сміливо набирати воду звідти і зберігати її цілий рік.

Молитися так само не обов'язково саме в храмі. Люди вірять, що просити благословення, щастя, удачі і здоров'я можна просто на вулиці, дивлячись в небо. Народ вважає, що в цей день всі молитви мають величезну силу і обов'язково дійдуть до Бога.

Хрещення Господнє
Хрещення Господнє

Крім цього після того, як люди доїдали всю пісну кутю, вони повинні покласти всі ложки в одну миску і накрити хлібом її. Цей обряд повинен принести великий урожай.

Так само багато людей готували до свята спеціальне печиво у вигляді хрестів, які подавали на стіл з медом.

А вже після самого свята починалися весільні тижні. Вважалося, що шлюб укладений в цей час буде щасливим і радісним.

Зберігати в будинку попіл після свята не можна. Люди вважали, що це може призвести до пожеж, тому його виносили на річку.

До речі, ще цікавий обряд через який дівчата не прали на річці цілий тиждень після Хрещення. Вважалося, що після того, як освятять воду, звідти тікає вся нечисть. І повернеться тільки після того, як дівчата виперуть білизну в річці. Тому, як мінімум тиждень вони намагалися цього не робити.

купання на Водохреща
купання на Водохреща

Хрещення Господнє 2019: прикмети свята

Прикмет на це свято існує не дуже багато і практично всі вони стосуються погоди. Давайте розберемо їх трохи докладніше.

Якщо буде снігопад і похмура погода, значить в цьому році у вас буде дуже хороший урожай.

Якщо ж буде ясно, але дуже холодно, значить влітку практично не буде дощу.

Також вважалося, що у вас буде хороший урожай якщо в обід на Хрещення Господнє будуть сині хмари.

Але не всі прикмети обіцяли б вам щось хороше. Наприклад, якщо в ніч свята буде повний місяць, то це до великого розливу річок.

Частий гавкіт собак на Водохреще - до великої кількості дичини.

Хрещення Господнє: як гадати на свято

А це раніше була улюблена розвага для дівчат в подібні свята. Адже і процес цікавий, та ще й дізнатися про своє майбутнє щось можна. Способів було досить багато, але ми розповімо вам про найцікавіші. Наскільки вони дієві ми знати не можемо, але пропонуємо вам перевірити все це.

ворожіння
ворожіння

Ворожіння на сон

Про цей спосіб напевно чули практично всі, адже він і найпростіший і вважається одним з найдієвіших. Для того, щоб побачити уві сні свого судженого потрібно перед сном вимовити: "Суджений мій ряджений, покажи своє личко, покажи. Суджений мій, ряджений, прийди я тобі супчик зварю!". Але якщо вам присниться кілька хлопців, значить вам ще рано вступати в серйозні стосунки.

Ворожіння на ім'я нареченого

Це досить кумедне ворожіння на Хрещення Господнє, яким займалися ще наші бабусі. Його суть полягала в тому, щоб вийти ввечері на вулицю з ложкою киселю і сказати: "Милий мій, суджений мій, приходь кисіль разом їсти!". І після цього потрібно дізнатися ім'я першого хлопця, якого ви зустрінете.

Ворожіння на папері

А це ворожіння навіть не на майбутнього чоловіка, а швидше на виконання бажання. Але лише одного. Для цього потрібно взяти аркуш паперу, написати на ньому бажання і підпалити. Якщо ж лист згорить не повністю, то бажане обов'язково збудеться.

Ворожіння на картах

Так ви зможете дізнатися, яким буде ваш майбутній чоловік. Перед сном під подушку потрібно покласти 4 карти і сказати "Суджений мій, хай присниться мені уві сні". До речі, ось вам їх значення:

Тепер ви знаєте все найцікавіше про Хрещення Господнє.