Російська Федерація може зупинити газовий транзит через систему України після закінчення чинного контракту про транзит 31 грудня 2019 року.

Російська структура може відмовитись підписувати новий контракт. Про це заявив голова Нафтогазу Андрій Коболєв, передає сайт "Громадське".

"Газпром може (відмовитися від підписання нових контрактів про транзит) та намагатиметься увійти у 2020 рік без контракту. Таке вже було. Чи може він відключити транзит? Може. Таке було вже двічі: у 2006 та 2009 роках. Обидва рази у січні", — про це розповів Коболєв під час прес-конференції, присвяченій десятій річниці укладання договорів про транзит газу.

За його словами, провертаючи такий сценарій, Газпром намагатиметься чинити тиск на ЄС та Україну.

Популярні новини зараз
Червень принесе не лише тепло, а й гроші: хто отримає нову пенсію Українцям вказали на два обов'язкові платежі, які не можна ігнорувати Твоєї бабусі потрібно лише 90 грн: найпростіші тарифи від Київстар, lifecell та Vodafone Дніпровська дівчина-хатико повернулася, але тепер вона нападає на людей
Показати ще

"Російська сторона на тристоронніх переговорах щодо майбутнього транзиту газу буде тягнути час до проведення президентських та парламентських виборів в Україні у 2019 році", - переконаний Коболєв.

Він також наголосив, що збитки України від підписання попередніх контрактів про транзит газу, який уклали у 2009 році, складають 32 мільярди доларів.

Нагадаємо, американська столиця таємно розробляє проект введення нових штрафних обмежень щодо компаній, які займаються будівництвом "Північного потоку-2".

Якщо ці санкції приймуть, то будівництво газопроводу по дну Балтійського моря може зупинитися. Про це заявив виконавчий директор Східного комітету німецької економіки Міхаель Хармс.

Як повідомвляв "Знай.ua", Росія почала шантажувати Україну, вимагаючи відмовитися від перемоги в міжнародному арбітражі щодо контрактів із "Газпромом".

Натомість росіяни обіцяють продовжити контракт на транзит газу через Україну. Москва хоче, щоб Київ платив за газ у шість разів більше, ніж отримує за транзит. Про це повідомив виконавчий директор НАК "Нафтогаз України" Юрій Вітренко у Facebook.

Також "Знай.ua" писав, що Польща на зло Путіну побудує свій газопровід.