З початку року Національний банк України проводить чергову хвилю валютної лібералізації, змінюючи або зовсім знімаючи певні обмеження.

Так, з 1 березня НБУ знизив норму обов'язкового продажу валютної виручки підприємствами-експортерами з 50% до 30%.

Про це повідомив заступник голови НБУ Олег Чурій під час брифінгу у Києві, 6 лютого.

"З першого березня ми ухвалили рішення, ми знижуємо норму обов'язкового продажу валюти з 50% до 30%", — заявив він.

Популярні новини зараз
Українські пенсіонери отримають по 500 гривень "бонусу": хто у списку "літніх" щасливчиків Пропонують тарифи, які неможливо знайти: абоненти Київстару отримують дивні пропозиції Валютний ринок чекають важливі зміни: як можна буде здати чи купити долари Показники лічильника стануть недійсними: споживачів застерегли від неприємностей з платіжками
Показати ще

Нагадаємо, Національний банк України опублікував нормативно-правові акти, які стануть основою для нової ліберальної системи валютного регулювання, яке передбачає понад 20 послаблень на валютному ринку.

Крім цього Нацбанк зняв обмеження щодо обов'язкового резервування бізнесом коштів для купівлі валюти. Тепер компанії, що здійснюють зовнішньоекономічну діяльність, можуть купувати валюту день у день, тобто тоді, коли є така потреба на противагу тому, що раніше відповідну суму підприємство мало зарезервувати на власному рахунку, тобто не могло ці кошти використовувати.

Зазначимо, що в Україні діє правило, яке зобов’язує всі компанії, які отримують виручку в іноземній валюті (долари, євро, золото) продавати половину цієї виручки на міжбанківському ринку, обмінюючи її на гривні. Це правило запровадили для того, аби у більшій мірі контролювати курс валют та уникати його різких та непередбачуваних стрибків.

Нагадаємо, що з 7 лютого новий закон про валюту змінить життя українців.

Зокрема, спростяться валютні перекази за кордон, інвестиції українців в іноземні цінні папери а також передбачені спрощення інших операцій з валютою. Українцям дозволять купувати валюту онлайн та у поштових відділеннях.

Як повідомляв портал Знай.ua, НБУ найближчим часом може скасувати обов'язкову валютну виручку.

Також Знай.ua писав, НБУ відкрив продажі валюти онлайн - українці зможуть купувати долари, євро та іншу валюту по інтернету.