У цей день відзначається народне свято Єфремів день (за старим стилем – 28 січня). Також віруючі православної церкви 10 лютого вшановують пам'ять преподобного Єфрема Сиріна — одного з вчителів церкви 4 століття, християнського богослова і поета. Про головні заборони свята читайте далі у статті.

Єфремів день 10 лютого: заборони свята

У святого Єфрема є безліч прізвиськ: вітродуй, промовник, запечник, цвірковий захисник. У це свято прийнято вимітати підлоги в будинку мітлою, зробленою з полину. Прийнято вважати, що такий обряд допомагає вберегти житло від поганих, заздрісних людей і нечистої сили.

У цей день також відзначають іменини домовика. За народними уявленнями, без домовика не може стояти жоден будинок. Як правило, домовик — невидима істота, але в деяких випадках, за розповідями селян, він з'являється в образі людини або різних тварин, найчастіше в образі змії, півня, кота. Якщо домовик показувався кому-небудь з домочадців, це обіцяло останньому хворобу або смерть.

В цей день потрібно не тільки відвідати церкву, щоб помолитися, але і обов'язково задобрити домашній дух. Для цього існує безліч способів. Хтось воліє залишити блюдечко з молоком і печивом. Хтось ріже чорного півня, змочує його кров'ю віник і підмітає їм двір і будинок. А хтось пригощає домовика свіжою кашею, яку треба залишити в кутку в глиняному горщику.

Популярні новини зараз
Українців закликали не відкладати на завтра: можна подати заяву на пенсію за лічені хвилини Гороскоп на травень-2024 для всіх знаків Зодіаку: звільнення Тільців, витрати Стрільців та полегшення Водоліїв Через це пройдуть всі чоловіки: українцям підготували нове правило "Війна на території росії": відомий астролог назвав час, коли Україна відчує мир
Показати ще

Селяни вірили, що домовик може навалюватися і душити людину, яка спить. Він може також замучити до смерті худобу або потягти в підпідлогу і виростити там дитину, яку батьки прокляли. У народі вважалося, що домовик не любить сварок, сварливих і недбалих людей. Їх він карає, лякаючи ночами і створюючи в будинку безлад: гасить в печі вогонь, перекидає лавки, розкидає посуд, ховає речі.

Також ні в якому разі не можна вбивати комах, що живуть в будинку. Домовик цього не любить і може розсердитися. Люди здавна вірили, що найкраще з домовиком ладнає саме кішка. Тому на Єфрема її потрібно пестити і дякувати за допомогу. Знущатися над нею було не можна, особливо дітям.