У цей день відзначають народне свято День домовика (Кудеси). За традицією наші пращури спілкувалися з ним або ж просто веселилися, наспівуючи музику з такими словами: Дідусь-сусідушка! Їж кашу, але хату бережи нашу!

За народними уявленнями, без домовика не може стояти жоден будинок. Як правило, домовик — невидима істота, але в деяких випадках, за розповідями селян, він з'являється в образі людини або різних тварин, найчастіше в образі змії, півня, кота. Якщо домовик показувався кому-небудь з домочадців, це обіцяло останньому хворобу або смерть.

Якщо дідусь-сусідушка на Кудеси залишиться без гостинців, то з доброго зберігача домашнього вогнища, він перетвориться на злого духа, який може принести багато неприємностей в дім. Тому в цей день потрібно не тільки відвідати церкву, щоб помолитися, але і обов'язково задобрити домашній дух.

Для цього існує безліч способів. Хтось воліє залишити блюдечко з молоком і печивом. Хтось ріже чорного півня, змочує його кров'ю віник і підмітає їм двір і будинок. А хтось пригощає домовика свіжою кашею, яку потрібно залишити в кутку кімнати у глиняному горщику.

Популярні новини зараз
Почекайте з покупками: виплати пенсій затримають Дніпровська дівчина-хатико повернулася, але тепер вона нападає на людей Гроші на дітей: в Україні збільшилася сума допомоги батькам новонародженої дитини Як в інших країнах звикли підтирати попу і чому на нас дивляться, як на дурнів: вся справа в культурі
Показати ще

Селяни вірили, що домовик може навалюватися і душити людину, яка спить. Він може також замучити до смерті худобу або потягти в підпідлогу і виростити там дитину, яку батьки прокляли. У народі вважалося, що домовик не любить сварок, сварливих і недбалих людей. Їх він карає, лякаючи ночами і створюючи в будинку безлад: гасить у печі вогонь, перекидає лавки, розкидає посуд, ховає речі.

Також ні в якому разі не можна вбивати комах, що живуть в будинку. Домовик цього не любить і може розсердитися. Люди здавна вірили, що найкраще з домовиком дружить тільки кішка.

Ще 10 лютого наші предки шанували бога Велеса і його воїнів. В цей день всі збиралися біля багаття і розповідали численні історії про походження велесичей, небесних воїнів Велеса. Зазвичай велесичей називають дітьми Велеса, Сварожичами, які підкорилися Велесу — главі небесних воїнів.