Стрітення Господнє - дуже важливе релігійне свято, яке щороку відзначається 15 лютого. Цей день присвячений принесенню немовляти Ісуса в Єрусалимський храм.

Ми вирішили зібрати для вас найцікавіші факти про це свято, його історію, традиції і різні повір'я, пов'язані з ним. Про це все читайте далі в матеріалі.

Стрітення Господнє: історія свята

У церковнослов'янській мові слово стрітення можна перекласти в двох варіантах - "зустріч", або "радість". Саме це і символізує саме свято. Давайте розберемося трохи докладніше.

Це свято належить до двунадесятих – 12-и найважливіших свят у християнстві. У Євангеліє описано, що саме в цей день немовля Ісуса принесли в Єрусалимський храм, де його зустрів старець Симеон. Саме він впізнав в дитині Спасителя і з цей день вважається символом зустрічі людства з Богом.

Стрітення Господнє
Стрітення Господнє

Популярні новини зараз
Почекайте з покупками: виплати пенсій затримають Одні поїдуть, інші не доживуть: як зміниться Україна у найближчі 15 років Життя стане солодшим без цукру: в Україні супермаркети оновили ціни на сіль, майонез та кетчуп Дніпровська дівчина-хатико повернулася, але тепер вона нападає на людей
Показати ще

Якщо говорити про це докладніше, то в переказі написано. Що на 40-й день після народження Ісуса його батьки вирушили в храм щоб виконати припис закону. Там на них чекав Симеон Богоприємець. Йому було сказано, що він не помре, поки не зустрітися зі Спасителем. Тому старець і зумів дожити до 360-и років.

І коли він взяв маленького Ісуса на руки практично відразу ж сказав, що перед ним Месія. Саме з цього моменту і прийнято розділяти Старий і Новий заповіти, а день цей став моментом зустрічі людей і Месії.

Важливо сказати, що Стрітення Господнє відзначали ще четвертому столітті, тому це свято вважається одним з найстаріших.

Стрітення Господнє: традиції свята

Традиції Стрітення Господнього насправді не дуже сильно відрізняються від подібних свят, але все ж деякі особливості тут є.

Звичайно, найголовніше - це відвідати святкову службу в церкві, вони будуть проводитися там з ранку і ввечері. А крім цього, кожна віруюча людина в цей день намагається потрапити до церкви не тільки, щоб прочитати молитву, а й для того щоб освятити свічку. Цікаво, що це традиція збереглася, як у християн як західного, так і східного обряду.

Свічки на Стрітення Господнє
Свічки на Стрітення Господнє

Вважається, що за допомогою такої свічки можна захистити свій будинок від будь-яких злих сил і всіх стихійних лих. Щоб це спрацювало свічки потрібно було зберігати вдома і запалювати їх лише під час молитви.

Також є ще одна досить цікава традиція, пов'язана з водою. Так, в Стрітення Господнє можна було освятити воду, але робилося це не так, як на Водохреща. Потрібно було лише зібрати бурульки і почекати поки вони розтануть. Саме вода з них і вважалася священною і прирівнювалася до тієї, яку можна було отримати на Водохреща. Говорили, що вона могла лікувати хвороби і захищати будинок і всіх, хто живе в ньому від хвороб і злих сил.

А молоді люди в Стрітення, незважаючи на те, який це день тижня влаштовували раніше великі і веселі гуляння, які тривали до ранку. Якщо врахувати, що Стрітення 2019 буде в п'ятницю, то традиція швидше за все збережеться.

Стрітення Господнє: прикмети свята

Як в повір'ях вважалося, що Стрітення - це зустріч Старого і Нового завіту, так в народі вважається, що 15 лютого - це зустріч зими і весни. Тому існує дуже багато прикмет, які допоможуть нам дізнатися, якою буде погода далі.

  • Якщо небо вночі буде чистим, значить буде хороший врожай з фруктів.
  • Якщо в Стрітення буде тепло, то весна прийде не скоро.
  • Якщо в свято дуже сильний вітер, значить з посівами буде все погано.
  • У Стрітення ясна і тиха погода - весна буде теплою і скоро прийде.
  • Стрітення тепле і сонячне - весна тепла.
  • На Стрітення є під стріхами бурульки, значить, в цьому році буде хороший урожай кукурудзи.
  • З дахів капає - бути затяжній весні, якщо тепло, а з дахів не капає - весна буде рання, суха.
  • Вітер на Стрітення - до врожаю плодових дерев.
  • На Стрітення холодно - вже скоро весна.
  • Якщо на деревах іній - вродять добре гречка і картопля.
  • На Стрітення день ясний - буде льон прекрасний.
  • Ясна і тиха погода в цей день віщує добрий урожай поля і роїння бджіл.
  • Як капає з дахів, так капати і з вуликів.

Мабуть, це всі найважливіші прикмети Стрітення Господнього, але давайте не забувати, що всі важливі християнські свята мають чимало заборон і наше не виняток.

Стрітення Господнє
Стрітення Господнє

Стрітення Господнє: заборони свята

У Стрітення Господнє строго заборонено пропускати урочисту службу в церкві. А йти звідти без свічки також не можна.

Крім цього людям не радять працювати в цей день і їхати в далеку дорогу. Все це може досить погано закінчитися.

Лаятися і сваритися в Стрітення не можна, все погані помисли зроблять гірше тільки вам.

Купатися у ванній, або ополонці категорично заборонено.

Всі народні обряди, включаючи ворожіння строго під забороною.

Крім цього важливо не давати гроші в борг у цей день. Таким чином ви можете втратити дуже багато, і ваша сім'я буде бідувати цілий рік.

Молитви на Стрітення Господнє

Як ми вже сказали, на Стрітення Господнє потрібно обов'язково сходити до церкви і повернутися звідти зі свічкою. А якщо ви уважно читали, значить пам'ятаєте, що захистить вона ваш будинок і всю родину тільки якщо ви запалите її і помолитеся. Тому вам точно потрібно знати спеціальну молитву на Стрітення.

Стрітення Господнє
Стрітення Господнє

А ось і одна з них:

Радуйся, благодатна Богородице Діво, бо з Тебе засяяло Сонце правди, Христос Бог наш, просвіщає знаходиться в темряві. Радій і ти, старець праведний, що прийняв у обійми Визволителя душ наших, що дарує нам воскресіння.

Цією молитвою ми показуємо повагу і любов до Богородиці, якій також присвячене це свято. Вона народила того, хто врятував нас усіх і рятує кожен день, допомагаючи знайти щастя і любов.

Цього вам вистачить, щоб захистити свій будинок від гріха і злих сил. Тепер ви знаєте все найважливіше про свято, чого не можна робити в Стрітення і як молитися в цей день.