Агафія Коровниця

18 лютого відзначається народне свято Агафія Коровниця. День отримав свою назву на честь християнської святої мучениці Агафії, яка жила у 3 столітті. Здавна вона вважалася покровителькою домашньої худоби.

свята Агафія

Щоб уберегти корів від смерті, селяни у цей день прибирали хлів старими постолами, просякнутих дьогтем, — говорили, що коров'яча смерть від них утікає не озираючись. З цією ж метою наші пращури вішали корові на роги шматки хліба або орали село сохою, в яку впрягали вдову. Вважалося, що таку борозну нечиста сила не зможе перейти.

Крім того, на Агафію у неврожайні роки зазвичай закінчувалося сіно, і по хлівах починав ходити мор. Корови, яким корму потрібно було найбільше, потерпали від голоду в першу чергу.

Популярні новини зараз
Вистачить на продукти й навіть комуналку: ПриватБанк нарахує клієнтам по 2500 грн кешбеку Пенсіонерам від 60 років та сім'ям готують нову допомогу: виплатять по 10 800 грн одним платежем Молитися на індексацію не доведеться: українцям підказали, як збільшити пенсію Нові правила передачі показників та оплати послуг: газовики попередили про зміни
Показати ще

Примітно, що з цим днем люди пов'язували безліч приказок про корів: «Агафія-коровниця, бережи корів»; «Корова в теплі — молоко на столі»; «Корову бити — молока не пити»; «Побив дід бичка, та спохопився молочка»; «Сметанку любити — корову годувати».

Також Агафія є заступницею від пожежі. У день її пам'яті християни освячували хліб у храмі, який потім зберігали в будинку як надійний засіб від вогню. У разі пожежі цей хліб треба було кидати у вогонь, або в чисте поле, в сторону від хати. Ще на Гафію потрібно було обов'язково пом'янути предків, які давно померли.

Троян Зимовий

Щорічно в цей день відзначається ще одне народне свято Троян Зимовий. Для давніх слов'ян це був День військової слави. Так, 18 лютого 101 року відбулася битва руської дружини з римськими легіонами у Трояного Вала в Придунайській області. Римляни помилково вважали, що завоювати руські землі буде легко. Але слов'янські ратники стали живою стіною тауспішно відбили атаку ворогів.

Традиційно в цей день згадують всіх воїнів, які героїчно загинули на полі бою. За них ставлять свічки в церкві і піднімають поминальну чарку.

Іменини в цей день

Олександра, Антон, Василина, Макар, Михайло, Феодосій, Агафія.