Приходить час — і дорослі діти приймають рішення з'їхати від батьків. Хтось із них їде вчитися в інше місто, хтось виходить заміж або одружується, а хтось просто хоче відчути себе самостійним. І ось тоді у багатьох сім'ях настає справжня криза.

Батьки відчувають себе покинутими, у них з'являється відчуття непотрібності. Цей стан настільки поширений, що психологи дали йому наукове визначення — "синдром спорожнілого гнізда", передають "Вести".

ожиріння передається від батьків
ожиріння передається від батьків

"Батьки, які будували відносини в родині на турботі про дитину, після її від'їзду виявляються без найголовнішого акценту у своєму житті, — розповідає кризовий психолог Алла Жураковська. - А коли з поля зору зникає об'єкт, який останні 18–20 років був для них сенсом життя, вони не знають, що робити далі, як будувати своє життя і куди подіти ту турботу, яка раніше була спрямована на дітей. Сім'ї, в яких більш високий ризик виникнення цього синдрому", можна впіснати ще задовго до того, як виростуть діти. У таких сім'ях подружжя, коли у них народжується малюк, починають називати один одного "татко"/ "матуся".

Особливо болісно переживають "синдром спорожнілого гнізда" жінки-домогосподарки. Вони присвятили все своє життя вихованню дітей і турботу про дім, тому в якійсь іншій ролі себе не бачать. Посилює виниклий стан порожнечі і те, що діти найчастіше виїжджають з батьківського дому, коли їх батькам 38–45 років. Саме на цей період припадає криза середнього віку, коли відбувається переоцінка життєвих цінностей і виникають сумніви в правильності всього того, що робив до цього. А коли з батьків знімаються батьківські обов'язки у тому розумінні, в якому вони були до цього (нагодувати, одягнути, проконтролювати, щоб дитина була вчасно будинку і т. д.), у багатьох з них з'являється відчуття, що їхнє життя закінчилося і майбутнього немає.

Популярні новини зараз
Платіжки за травень не порадують: постачальник газу підвищив тариф Не дуже "стародавня", але безбожно дорога: як виглядає монета в 50 копійок, яка може озолотити У Києві помітили величезну чергу до лікарні: що сталося Пенсіонерам приготували пристойну надбавку, але дадуть не кожному: хтось може надіятись
Показати ще

Нездатність реалізувати себе в якійсь іншій ролі, крім батьківства, призводить до загострення батьківського егоїзму. У цей момент починаються випади — "Він/вона не для тебе", "Що це за робота, там тебе не цінують!", "Як можна жити з дитиною в однокімнатній квартирі, повертайтеся до нас з батьком, у нас великий будинок!". Таким чином мама буде всіляко намагатися, як би діючи в інтересах дитини, повернути її назад.

Ще одна причина появи "синдрому спорожнілого гнізда" в тому, що пара за час спільного проживання не навчилася комунікувати між собою. Подружжя багато образ замовчувало через дітей, а конфлікти "розрулювали" вже підрослілі діти. А тепер, коли "посередники" поїхали, пара змушена вирішувати свої суперечки один на один, а вони за роки спільного життя цього не навчилися робити.

Як зрозуміти, що батьки страждають від самотності? У різних сім'ях цей "синдром" може проявлятися по-різному. Одні батьки можуть стати замкнутими і тихими; інші, навпаки, проявляють небачену раніше активність і всіма можливими і неможливими способами починають втручатися в життя дітей. Особливо нав'язливою поведінкою страждають матері в перші півтора-два роки, після того як діти поїхали.

В цей період високий ризик того, що батьки спробують маніпулювати своїми дітьми: "Ось ти не приїжджаєш у вихідні, а ми з татом хворі!" або "Чому ти сьогодні в обід не передзвонив — може, у мене знову тиск підскочив?"

"Дуже часто емоційна самотність призводить до психосоматичних розладів, і батьки, залишившись одні, дійсно починають хворіти. Це відбувається тому, що вони підсвідомо розуміють, що хворі — хоч на час, хоч частково — вони зможуть повернути дитину додому", — розповідає Алла Жураковська. Як же правильно відпустити дітей у доросле життя?

Відпустіть заздалегідь

Те, що дитина поїде навчатися в інше місто або вийде заміж/одружується і переїде, ні для кого не секрет. І щоб вам було простіше відпустити її у доросле життя, робити це потрібно задовго до того, як, подорослішавши, вона збере валізи і вилетить з гнізда. Батьки менше турбуються за самостійну дитину, яка і їсти приготує, і випере, і гроші заробить. Тому, щоб у далекому майбутньому вам не було страшно за сина чи дочку, вчіть їх самостійності заздалегідь, не беручи на себе їх обов'язки і надмірно не опікаючи.

Вірте в успішність дитини

Часто відчуття депресії у батьків викликане страхом за майбутнє дитини, адже вона "ще мала", "недосвідчена", "необачна", "а раптом з нею щось трапиться". Щоб подолати ці страхи і переживання, скористайтесь дуже простою методикою — дивіться на своє чадо і уявляйте його успішним і щасливим, в усіх подробицях.

Так ви, відпускаючи його, будете переконані в тому, що у нього все складеться добре. Усвідомте, що, якщо ви будете переживати, навіть ретельно приховуючи це, ваша тривога передасться йому, що породжує невпевненість у собі та своїх силах.

Знайдіть втрачену емоцію

Щоб заповнити відчуття порожнечі, яке виникає, коли діти їдуть з сім'ї, задайте собі питання: "Чого мені не вистачає?" — і самі собі чесно на нього дайте відповідь. Якщо ви зрозуміли, що страждаєте "інстинктом квочки" і вам потрібно постійно про когось піклуватися, перейдіть на когось іншого. Цим "кимось" можуть бути літні батьки, вихованець або діти з неблагополучних сімей. Усвідомивши, яких саме емоції вам стало не вистачати, ви швидше зможете їх знайти в іншій справі і заповнити утворену порожнечу.

Встановіть графік побачень

Впоратися з самотністю буде набагато простіше, якщо ви зможете домовитися про "сімейні дні". Причому краще, щоб зустрічі всієї родини проходили в батьківському домі. Так ви зможете знову повернутися в той час, коли всі домочадці жили разом. А підготовка до приїзду дітей займе ваш час і думки і подарує масу позитивних емоцій.

Нехай приїзд дітей стане певним ритуалом зі своїми традиціями. Але при цьому дуже важливо, щоб запрошення дітей у гості, супроводжувалося не викликанням почуття провини "за те, що вони поїхали", а добровільним їх бажанням повернутися в отчий будинок, тому що там тепло, затишно і "пахне дитинством". А щоб це було дійсно так, потрібно створити сприятливий клімат і встановити довірчі відносини між всіма членами сім'ї.

І головне — якщо в якийсь призначений день молодші члени сім'ї не зможуть приїхати до вас, завжди майте запасний варіант. Так ви не відчуєте себе покинутими і не зіпсуєте через образи відносини з дітьми, звинувачуючи їх у тому, що вихідний з вами вони проміняли на "гульки з друзями".

Навчіться керувати собою

Причиною погіршення емоційного стану після від'їзду дітей часто стає відсутність "підлеглого", адже тепер нікого перевіряти, видавати розпорядження і контролювати. Покинувши стіни рідного дому, дитина стає самостійною остаточно, і розповідати, що їй потрібно робити, як себе вести і що кому вона повинна, батькам стає вкрай важко.

Заповнити необхідність кимось керувати допоможе ретельне планування свого життя. Для цього складіть у щоденнику свій розпорядок дня і тижня. Обов'язкова умова — чітко дотримуватися розкладу. Не варто засмучуватися, якщо у перший час у вас реальний день не буде співпадати з тим, який розписаний в щоденнику. Укладатися в намічені плани у вас обов'язково вийде не пізніше, ніж через 21 день - саме стільки потрібно, щоб будь-яка звичка закріпилася.

Як повідомляв портал Знай.uа, водій міської маршрутки відмовився перевозити пасажирів з дитячими колясками.

Також Знай.uа писав, що Комаровський розповів, як одягати дітей для зимових прогулянок.