За останні 2 роки українці збільшили споживання послуг мобільного зв'язку в Україні, так і за кордоном.

Цьому посприяв запуск в нашій країні четвертого покоління зв'язку, зниження роумінгових тарифів та безвізовий режим з Європейським Союзом. Про це, пише видання "Хвиля".

За даними Національної комісії регулювання зв'язку та інформатизації (НКРЗІ), в 2017 році українці в роумінгу "накачали" мобільних даних на 33% більше, ніж роком раніше. А за минулий рік цей показник виріс ще більше - на 117%.

І все ж доходи "Київстару", Vodafone і lifecell від роумінгу за 2018 рік склали лише 3% від загального заробітку, повідомив Держстат. Якщо всього за минулий рік стільникова галузь заробила 38,52 млрд грн., то роумінг приніс скромні 1,15 млрд грн. Причина криється в бідності українців, які вважатимуть за краще тиждень-другий обходиться взагалі без зв'язку, ніж платити за нього втридорога. І це незважаючи на той факт, що драконівськими роумінгові тарифи українських операторів давно перестали бути.

У НКРЗІ з посиланням на дані операторів розповіли про середньозважені розцінки на роумінг, встановлених українськими компаніями. Вартість однієї хвилини розмови коливалася в межах 4,5 грн., А одного мегабайта - 0,6 грн. Це, зазначив регулятор, не перевищує граничних роумінгових розцінок, встановлених в ЄС - 0,19 євро / хв і 0,20 євро / МБ.

Представники української "великої мобільної трійки" завжди обережно коментували фінансові показники такого напрямку, як роумінг. Вони скупо ділилися даними, обмежуючись відсотками і загальними фразами.

У 2018 році кількість абонентів "Київстар", які користувалися послугами міжнародного роумінгу, зросла на 32% в порівнянні з 2017 роком. Споживання мобільного інтернету "на морях" при цьому збільшилася більш ніж в два рази - на 114%. Якщо порівняти обсяг дата-трафіку в роумінгу в 2015 і 2018 роках, то він збільшився більш ніж в 15 разів. Таке стрімке зростання в компанії пояснили переглядом принципів тарифікації та вартості мобільного інтернету в роумінгу.

Популярні новини зараз
Залишилися тижні: в Україні пенсіонерам збільшать виплати поза графіком індексації Не лише електроенергія вдарить по гаманцю: яка комунальна послуга подорожчає з 1 червня Не 3,5 і навіть не 4 грн за кВт: українцям назвали "справедливий" тариф на світло Доходи не потрібні, субсидію дадуть і так: українцям пояснили нюанс
Показати ще

Всі оператори відмовилися відповісти, скільки ж вони заробили на роумінгу. Лише в "Київстарі" відзначили, що їхні доходи від цього виду послуг "знаходяться на рівні, який близький до середнього в світі".

Користувачі Vodafone Україна в 2018 році вели себе трохи скромніше - збільшили споживання мобільного інтернету - на 105%.

Обсяг дата-трафіку lifecell в роумінгу в 2018 році виріс майже на 200% в порівнянні з 2017-им. Це, пояснили в компанії, стало можливим завдяки тенденції до збільшення користування мессенджерами як всередині країни, так і за кордоном. Безлімітний меседжінг назвали однією з ключових причин роумінг-прориву і в компанії Vodafone.

Впровадження принципу Roam Like At Home ( "роумінг як вдома") в Європейському Союзі, а також ряді інших країн Азіатсько-Тихоокеанського регіону і Північної Америки привело до зниження доходів операторів від роумінгу в 2017-м з 10% до 6%. До таких висновків дійшла компанія Juniper Research. Але, відзначили аналітики, в 2018 році очікується зростання сегмента на 7%.

У своїх висновках вони спиралися на обнадійливі тенденції: у 2017 році обсяг дата-трафіку в роумінгу в світі виріс на 200%, а в Західній Європі - на 260%. У минулому році категорично не користувалися мобільним інтернетом 51% роумерів, тоді як в 2013-му цей показник становив 72%.

Експерти спрогнозували, що до 2023 року середньорічні витрати одного роумера в Центральній і Східній Європі знизяться до $ 48. А в Західній Європі - до $ 50 (з $ 125 за підсумками 2016- го).

Україні до таких показників далеко, зазначили в lifecell. На підтвердження своїх слів оператор привів дослідження британської Cable. Згідно з яким Україна зайняла четверте місце серед країн з найнижчою вартістю мобільного інтернету. Тому нам наразі далеко до рівня річних витрат на одного роумера в центальній і Східній а тим більше - в Західній Європі.

Україні сподобалося рішення Європейської Комісії про скасування плати за роумінг усередині ЄС. Наш уряд запропонував укласти подібну угоду в рамках країн Східного партнерства (СП). Куди увійшли Азербайджан, Білорусь, Вірменія, Грузія, Молдова та Україна.

Мета - створити спільний простір міжнародного роумінгу. Тобто домогтися зниження тарифів на послуги міжнародного роумінгу спочатку всередині ВП, а потім - між ЄС і ВП. Перший, регіональний етап, мають намір завершити до кінця 2020 року. Можна припустити, що при оптимістичному варіанті розвитку подій через кілька років українці будуть жити, як в Європі. Як мінімум, подорожуючи зі своїм номером країнами Східного партнерства та Європейського Союзу.

Нагадаємо, Україна обіцяє скасувати плату за роумінг до 2020 року.

Як повідомляв портал Знай.ua, з червня 2017 року в межах ЄС скасували плату за роумінг.

Також Знай.ua писав, що потрібно знати про зв'язок за кордоном