У цей день католики відзначають Благовіщення Діви Марії (Annunciation of the Blessed Virgin Mary). Це свято пов'язане з важливою євангельською подією — сповіщення архангелом Гавриїлом Діві Марії про майбутнє народження по плоті від неї Спасителя.

Починаючи з 2 століття Благовіщення Діви Марії розглядалося як перший у християнській історії акт спокути, в якому послух Діви Марії врівноважує непослух Єви по тлумаченню Іринея Ліонського. Днем святкування Благовіщення було встановлено 25 березня, за дев'ять місяців до Різдва.

В Євангелії від Луки розповідається, як архангел Гавриїл був посланий Богом сповістити Марії, діві, що заручена з Йосипом, що їй належить зачати від Духа Святого і народити немовля Ісуса, який стане Месією і наречеться Сином Божим. Збентежена привітанням ангела Марія потім переконалася в правдивості його обіцянки і висловила свою віру словами: "Так буде Мені по слову твоєму".

Перші зображення сцени Благовіщення відносяться до 5 століття, і згодом Благовіщення стає улюбленим сюжетом у християнському мистецтві і постійною темою візантійських ікон, середньовічної скульптури і ренесансного живопису.

Популярні новини зараз
Летальність приблизно 52%: ВООЗ застеріг про спалах небезпечного вірусу Комунальники масово подають до суду на неплатників: яка заборгованість вважається критичною Хто заслужив на пенсію майже 10 000 грн: нова формула ПФУ наповнить вашу кишеню грошима Українцям 60+ нададуть грошову допомогу, можна запросити рідних: як подати заявку
Показати ще

Благовіщення випадає або на дні Великого посту, або на тиждень великодніх урочистостей (Світлу седмицю). Залежно від цього свято кожен раз має особливу літургію.

картина Боттічеллі

Церковне святкування Благовіщення не скасовується, навіть якщо свято припадає на Великдень. Такий збіг свят називається "Кіріопасхою". Тоді з пасхальними піснеспівами з'єднуються співи Благовіщення. Якщо Благовіщення припадає на піст, то піст заради нього послаблюється.

Назва свята "Благовіщення Пресвятої Богородиці", стале в середні століття як на Сході, так і на Заході, з'явилося порівняно пізніше.

Католицька Церква після 2-го Ватиканського собору повернула йому більш ранню назву — Благовіщення Господнє (східні католики, через незвичність такого найменування, свято називають просто "Благовіщенням").